x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sinaia Forever, festival eco

Sinaia Forever, festival eco

de Catalina Iancu    |    28 Sep 2009   •   00:00

În week-end a avut loc Festivalul "Sinaia Forever", ajuns la cea de-a 16-a ediţie. Sub genericul "Cultură în natură", organizatorii au încercat să sensibilizeze atât locuitorii oraşului, cât şi turiştii asupra necesităţii de a păstra mediul curat.



Muntele înseamnă prin definiţie natură şi aer curat. Dar, pentru a-l păstra astfel, este nevoie ca şi oamenii să conştientizeze această necesitate. Primăria Sinaia a tras un semnal de alarmă, organizând un festival eco într-un oraş verde şi la propriu, dar mai ales la figurat. Inclusiv fondul sonor a fost "ecologizat": pe Bulevardul Carol (devenit "arteră verde" între 25 şi 27 septembrie) s-au auzit în special hituri internaţionale. Şi, chiar dacă unii au înghiţit cam cu noduri mititeii şi berea pe acorduri de Scorpions, Queen sau Guns'n'Roses, cei mai mulţi s-au bucurat că terasele nu s-au mai duelat în decibeli.

Şi, mai ales, nu s-au auzit manele. Cultura a fost cuvântul de ordine în "Perla Carpaţilor". Evenimentul a inclus o lansare de carte, piese de teatru, expoziţii, concerte, demonstraţii sportive şi activităţi pentru copii şi tineri. Vineri, primarul Vlad Oprea a coborât în stradă, ţinând în premieră conferinţa de presă în parcul din faţa instituţiei unde-şi desfăşoară activitatea. Nu a lipsit nici de la inaugurarea expoziţiei de micromodele feroviare, deschisă în vechea gară regală, iar "şapte trecute fix" a participat la deja tradiţionala paradă, condusă de fanfara militară.

Coloana oficială s-a oprit în centrul oraşului, pentru a admira un spectaculos foc de artificii, apoi şi-a continuat drumul spre Parcul Ghica. Teatrul Masca a adus spectacolul chiar pe bulevard, susţinând două reprezentaţii, iar seara s-a lăsat cu dans şi muzică - fiind incluşi în program Alexandru Arşinel, Nico, Aurelian Temişan şi Monica Anghel, plus o demonstraţie oferită de Federaţia Română de Dans Sportiv.

"În parc, fanfara cânta" sâmbătă la prânz, spre deliciul trecătorilor. Centrul Cultural "Carmen Sylva" a găzduit exponate dulci, mai precis prăjituri de casă. De la plăcerea culinară la cea culturală n-a fost decât un pas, poetul Vasile I. Ciutacu lansând ediţia a doua a volumului "Spânzurat de-un fir de iarbă". Isabel Bănică a expus goblenuri, dar a şi susţinut un concert alături de Ion Bănică.

Cazinoul a găzduit două expoziţii de pictură, aparţinând prof. Maria şi Augustin Costinescu, respectiv Ruxandrei Papa. Meşteşugarii şi-au expus marfa la tarabele de pe Strada Mâinilor Dibace, iar scena din Parcul Ghica a devenit spre seară punctul de atracţie, prin show-ul oferit de Play&Win, Andreea Bălan şi Lecţia de Dans, Best of Pasărea Colibri şi Voltaj.

×
Subiecte în articol: arte