x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Şlagărele Bucureştiului interbelic la Berlin

Şlagărele Bucureştiului interbelic la Berlin

23 Iun 2009   •   00:00
Şlagărele Bucureştiului interbelic la Berlin

Un nou eveniment menit să marcheze împlinirea a 10 ani de existenţă a Institutului Cultural Român "Titu Maiorescu” are loc în seara zilei de 24 iunie 2009.



Publicul berlinez este invitat să descopere sonorităţile inconfundabile ale şlagărelor Bucureştiului interbelic în cadrul unui concert-spectacol care va avea loc la Admiralspalast, locaţia "prin excelenţă" a celor mai notorii spectacole internaţionale de varietăţi, situată în centrul Berlinului, pe cunoscuta arteră Friedrichstrasse.

Virtuozitate. Cântăreaţa berlineză de origine română Oana Cătălina Chiţu împreună cu formaţia ei de instrumentişti de mare virtuozitate, "Eastern-European Tango Orchestra", va suţine cu acest prilej festiv concertul-spectacol Bucharest Tango. Regia e semnată de Alice Barb (Bucureşti). Interpreţi: Dejan Jovanovič (acordeon), Valeriu Caşcaval (ţambal), Anton Slavič (vioară), Alexej Wagner (chitară), Alexander Franz (contrabas), Dimitris Christides (percuţie), Vladimir Karparov (saxofon, clarinet).  Accesibil unui public larg, spectacolul deschide o uşă spre lumea Bucureştiului interbelic, "Micul Paris al Estului" din perioada în care România a fost "ţara tuturor posibilitătilor" şi la care ne place să ne raportăm ca la o referinţă culturală care ne reprezintă.

Colaborare. Spectacolul Bucharest Tango, care poartă indiscutabil şi « marca » ICR Berlin, fiind rezultatul unei frumoase poveşti de colaborare între Oana şi ICR, a devenit între timp un solicitat produs de export, făcând săli pline şi în alte capitale europene ! Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" oferă acest concert-spectacol tuturor prietenilor şi partenerilor săi, precum şi publicului berlinez, ca un gest de mulţumire şi de preţuire la ceas de jubileu. Institutului Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin i se asociază cu acest prilej şi Forumul germano-român din Berlin/DRF, care aniversează, la rândul său, 10 ani de fructuoasă activitate în beneficiul relaţiilor româno-germane.  Atât înainte cât şi după aderarea României la Uniunea Europeană, acest forum- platformă (prezidat de vicepreşedinta Bundestagului german, Dr. Susanne Kastner), care reuneşte numeroase organizaţii şi asociaţii din Germania care activează pe terenul relaţiilor dintre cele două ţări, are ca ţel principal promovarea României în rândurile opiniei publice germane.  

Jubileu. Sub semnul jubileului de 10 ani al Institutului Cultural Roman « Titu Maiorescu » vor sta în acest an atât evenimente concepute special în acest scop, cât şi manifestari realizate în cooperare şi parteneriat cu diverse instituţii germane pe întreg parcursul anului 2009, manifestări susceptibile de a avea o bună vizibilitate în spaţiul berlinez.  
De remintit "actele" care s-au desfăşurat până în prezent: amplul festival de film românesc organizat de Zeughauskino între 3-31 martie 2009, cu titlul Kinematografie Heute: Rumanien (34 de producţii cinematografice româneşti din perioda 2003-2009)  ; Fanfare Ciocârlia în deschiderea celei de a 3-a editii a Noptii Europene a Cluburilor (24 aprilie 2009, în sala Kesselhaus de 2000 de locuri de la Kulturbrauerei, sub patronajul ministrului de externe german).
Din aceeaşi serie se află în pregătire evenimentul "O lungă noapte a literaturii române tinere", la sfârşit de octombrie, la LiteraturWerkstatt Berlin.

×
Subiecte în articol: arte