La zece ani după ce şi-a luat (pe spate) un taraf, omul-spectacol Tudor Gheorghe (foto) a adus, miercuri, la Sala Palatului "Mahalaua, mon amour".
Trubadurul a demonstrat că de fapt cântecele lăutăreşti sunt fadouri. Toată văicăreala de mahala este acoperită cu vârf şi-ndesat de sentimente. Întregul concept cu care Tudor Gheorghe se va prezenta şi la 17 mai, tot la Sala Palatului, este o atenţionare discretă a maneliştilor. Se poate şi fără ipocrizie!
În mahala râsul nu era din vârful buzelor, lacrimile erau sincere, petrecerile erau fără sfârşit. De ce n-ar fi şi acum aşa?! Olteanul a arătat că se poate! A cântat lăutăreşte, dar în stilul său caracteristic (căci niciodată n-a cântat ca altcineva), iar publicul a simţit că trăieşte - în acele clipe - în mahalaua lui Tudor Gheorghe. A vrut să prezinte această lume tinerei generaţii, care confundă mahalaua cu ţigănimea.
E drept, ţiganii trăiau şi ei în mahala, dar erau profesioniştii genului! Ei au creat frumuseţea muzicii lăutăreşti. Tudor Gheorghe a făcut o selecţie fioroasă: din 400 de cântece, a ales vreo 18. A ţinut cont de poezie şi de linia melodică. N-au lipsit capodoperele "Inel, inel de aur", "Deschide-mi, gropare, mormântul", "La Chilia-n port", a fost pomenit Gheorghe Moţoi şi Anton Pann - tatăl acestei muzici.
A fost pomenită şi Mihaela Rădulescu, cu a ei emisiune "Duminica în familie"- la care Tudor Gheorghe a declarat că nu se mai duce, fiindcă "nu mai are vârsta". A fost menţionat şi Măruţă - oltean de-al maestrului -, care l-a invitat să stea pe "hipilica".
ARDE!
De asemenea, Tudor Gheorghe a declarat pe sub mustaţă că a fost invitat şi la emisiunea "Abces în direct"... Dar ce să caute el colo şi colo? N-ar fi făcut faţă! Ce să caute lângă Nichita, cea fără de... frică?! Sau lângă Oana Zăvoranu, cea fără de... zăvor?!
Trist, dar se pare că valorile nu încap în formatele emisiunilor de la diverse posturi de televiziune. Şi ne mai mirăm că Sala Palatului este mereu arhiplină când Tudor Gheorghe are un spectacol "normal" într-o lume anormală? Oamenii vin să-l vadă ori de câte ori li se oferă prilejul. Dragostea e mare şi dorul arde.
Arde şi în momente de criză sau, mai bine zis, mai ales în momente de criză.
Citește pe Antena3.ro