In colaborare cu Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti, CNA a realizat un studiu menit sa arate la ce nivel ne aflam la capitolul violenta media. Rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare.
CRISTINA OLOGEANU
In perioada 26 iulie-8 august 2004 au fost monitorizate 10 canale tv, respectiv: Acasa, Atomic, Antena 1, B1 TV, MTV, National, Prima, Pro TV, TVR 1, TVR 2. Acestea nu au fost urmarite nonstop. Intervalul orar de monitorizare a fost 19:00-24:00. Au mai fost urmarite si stirile de la ora 17:00 (Pro TV si Antena 1) si ora 18:00 (Prima). Per total, au fost monitorizate si evaluate 734 de ore de emisiuni. Spre deosebire de alte tari, pentru televiziunile din Romania s-a constatat o dubla tendinta: una pozitiva, de reducere progresiva a numarului, a ponderii si a duratei in programe a scenelor de violenta "reala" si "fictionala", iar alta negativa, de amplificare a intensitatii/negativitatii actelor de violenta mediatizate. Astfel ca la noi in tara violenta televizuala se mentine la cote ridicate. Pentru a fi pe intelesul tuturor, "violenta reala" este cea intalnita mai ales in stiri si telejurnale, iar "violenta fictionala" o regasiti in filmele de cinema difuzate si prin televiziune, telefilme, seriale si foiletoane tv.
CATEGORII. In tara noastra, in programele difuzate de televiziuni, primul loc este detinut de violenta fizica, urmata de cea verbala. Stirile sunt si ele "in top". Pentru verificarea gradului de violenta in programele de stiri au fost luate la puricat canalele: Antena 1, Pro TV, B1 TV, National TV, MTV, Prima TV, TVR 1 si TVR 2. Dintre acestea, doua sunt cele care au avut cel mai mare timp de emisie pentru stirile violente: National TV si TVR 1.
TOP. Studiul releva faptul ca de la o saptamana la alta, dar si de la un interval orar la altul, televiziunile fac schimb de locuri in topul stirilor cu un grad ridicat de violenta. Pe primul loc al stirilor difuzate in perioada 26 iulie-8 august 2004 se plaseaza jurnalul de la ora 17:00. Insa nici cele din prime time nu se lasa mai prejos. Luate la bani marunti, in perioada 26 iulie-1 august, jurnalele principale ale televiziunilor monitorizate s-au clasificat dupa cum urmeaza: National TV, cu peste 60% pondere a actelor violente, Prima TV (peste 55%), TVR 2 (peste 50%), TVR 1 (31%-50%), Pro TV (sub 50%), B1 TV (47,54%), Antena 1 (42%). Unele dintre cele mai scazute valori pentru toti indicatorii se inregistreaza pentru canalul MTV. Doar noua stiri din 59 au avut continut violent, im timpul saptamanii, in week-end situatia fiind mult mai "calma": doua stiri din 24 au fost violente. Chiar daca sunt concurente, aproape toate canalele de televiziune au un numitor comun: spre week-end, numarul stirilor violente scade.
Ponderea numarului si a duratei stirilor violente din totalul stirilorCitește pe Antena3.ro