x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Studiu - Fumatul, mai des in filmele pentru tineri

Studiu - Fumatul, mai des in filmele pentru tineri

de Adriana V. Paduraru    |    17 Aug 2006   •   00:00
Studiu - Fumatul, mai des in filmele pentru tineri

Ca tutunul dauneaza grav sanatatii stie toata lumea. Tocmai de aceea s-a trecut la realizarea unui studiu despre utilizarea tigarilor in filme. Concluzia: scenele cu fumat sunt mai rare in peliculele interzise minorilor decat in cele destinate lor.

Ideea de a realiza un studiu despre utilizarea tigarilor prin filmele de box-office de la Hollywood ii apartine medicului pediatru James Sargent si colegilor sai de la Facultatea de Medicina din Dartmouth (New Hampshire, SUA).

REZULTATE. Echipa de cercetatori a luat "la puricat" cele mai bine vandute 100 de filme din fiecare an al perioadei 1996-2004. Potrivit rezultatelor obtinute, per total, utilizarea tutunului (fie ca era vorba de aparitia unei tigari, fie ca se fuma efectiv, se vedea sau se vorbea despre o anume marca de tigari) a scazut in perioada de studiu de la 96 la suta in 1996 la 77 la suta in 2004. Cu toate acestea, din cele 700 de astfel de scene, 400 (adica peste jumatate) erau in filmele destinate tinerilor.

In 1996, toate filmele catalogate "R" (interzis minorilor) si 93 la suta din cele pentru tineret contineau cel putin o scena de fumat. Atlfel spus, in 1996 au existat 1.263 de filme in care erau prezente tigarile, in 1997 - 1.192, iar in 2004 - 697.

BULINA 13. Toti adolescentii de peste 13 ani le pot admira pe Charlize Theron (foto sus) si pe Helen Hunt (foto jos) fumand in "Blestemul scorpionului de jad"

Cea mai mare scadere a avut-o aparitia unei marci de tutun, de la 22 la suta in 2000 la 11 la suta in 2004. Astfel, in anul 2000, in primele 100 de filme de box-office au putut fi recunoscute fara nici o problema 53 de marci de tutun. In 2001, numarul a scazut la 43, in 2002 la 25, in 2003 a avut loc o usoara urcare, ajungandu-se la 31 de marci de tutun, iar in 2004 au putut fi recunoscute 24 de branduri. "Desi fumatul in filme are un trend descendent, totusi, tinerii sunt expusi la tutun in majoritatea filmelor pe care varsta le permite sa le urmareasca. Fumatul la televizor poate aparea ca ceva normal sau chiar ca ceva foarte important, mai ales daca persoanele in cauza sunt vedete pe care adolescentii le adora", au afirmat dr. Sargent si colegii sai.

PROPUNERE. Pentru a se reduce numarul adolescentilor fumatori, autorii studiului au venit cu propunerea de a clasifica toate filmele in care apar tigari (indiferent de forma lor) in categoria R. Dr. Sargent si colegii sai cred ca, daca s-ar lua aceasta masura, expunerea tinerilor la scene cu fumat s-ar reduce cu 50 la suta.

IN TEATRU
Un actor a fost obligat sa joace rolul lui Winston Churchill, in cadrul Festivalului de la Edinburgh, fara un accesoriu indispensabil din panoplia personajului: trabucul, din cauza unei legi care interzice fumatul in locurile publice inchise din Scotia, relateaza AFP. Mel Smith trebuia sa-si aprinda un trabuc pe scena, insa autoritatile au amenintat ca vor inchide sala daca isi va pune in practica intentia. S-a ajuns la un compromis: "In timpul scenei, Mel scoate trabucul si bricheta, insa le lasa deoparte", a explicat directorul artistic, William Burdett-Coutts. Trabucul "face parte din personajul lui Churchill si nu le deranjeaza pe celelalte persoane. Este absurd", a regretat el. O lege antifumat, intrata in vigoare in martie, interzice fumatul in locurile publice inchise din Scotia. O lege asemanatoare va intra in vigoare anul viitor in Anglia. Actorii vor putea totusi sa continue sa fumeze pe scena daca este indispensabil rolului lor, potrivit Ministerului Sanatatii.

×
Subiecte în articol: arte