La nivel global, oamenii au mai multa incredere in mass-media decat in informatiile primite de la guvern. Singurii care fac exceptie sunt americanii si englezii.
Conform cifrelor rezultate in urma unui studiu realizat pentru BBC, Reuters si Media Center, mai mult de 60% dintre locuitorii globului au incredere in presa, fata de 52% care se incred in explicatiile guvernamentale. La sondajul realizat in lunile martie si aprilie au participat peste 10.000 de oameni din Brazilia, Egipt, Germania, India, Indonezia, Nigeria, Rusia, Coreea de Sud, Regatul Unit si Statele Unite. TELEVIZIUNEA NATIONALA. Aproximativ trei sferturi din persoanele chestionate (72%) au declarat ca citesc presa si urmaresc stirile la tv zilnic. Cea mai mare cre-dibilitate o au televiziunile nationale (82%), urmate de cotidianele nationale sau regionale (75%), ziarele locale (69%), radiourile publice (67%) si televiziunile internationale prin satelit (56%). MASS-MEDIA VS GUVERN. Nigeria este tara cu cea mai mare incredere in jurnalisti (88%), fata de 34% dintre locuitorii acestei tari care apreciaza mai mult autoritatile guvernamentale. Pe locurile urmatoare se claseaza Indonezia - cu 86% incredere in presa si 71% in guvern, India (82% vs 66%), Rusia (58% vs 54%) si Egipt (74% incredere in mass-media; nu a fost pusa intrebarea despre increderea in guvern). Doar in trei tari credibilitatea guvernului a depasit-o pe cea a presei. Astfel, in Statele Unite, 67% din populatie au incredere in informatiile primite de la autoritati, in Marea Britanie procentul a fost 51%, iar in Germa-nia - de 48%. In Coreea de Sud si Brazilia, doar 30% dintre locuitori au incredere in versiunea guvernantilor asupra diverselor evenimente. De asemenea, doua din trei persoane (65%) considera ca stirile sunt prezentate obiectiv, iar peste jumatate (57%) dintre cei chestionati sunt de parere ca guvernele influenteaza prea mult relatarea informatiilor din presa. Numai 42% cred ca jurnalistii au libertate de expresie totala. Cei mai convinsi de faptul ca autoritatile influenteaza presa sunt nigerienii (75%), urmati de sud-coreeni (71%), brazilieni (64%), indonezieni (59%), englezi (58%), indieni (56%) si americani (52%). PE NATIUNI. La americani, cea mai importanta sursa de stiri sunt televiziunile (50%), cele mai credibile fiind FOX News, la egalitate cu CNN (cate 11%). Si in Regatul Unit televiziunile sunt principalele surse de stiri (55%), pe primul loc la capitolul "incredere" situandu-se BBC News (32%). Aproximativ 68% dintre brazilieni au incredere in informatiile prezentate in ziarele nationale/ regionale, 66% se incred in televiziunea nationala, iar 64% in cotidianele locale. Cea mai importanta sursa de stiri in India sunt televiziunile (37%), urmate de ziare (36%) si radiouri (7%). La capitolul "incredere", ziarele nationale/ regionale si televiziunile nationale impart primul loc, cu 85 de procente.Citește pe Antena3.ro
ZIARE ONLINE
|
In ceea ce priveste suportul media, cea mai mare credibilitate o au stirile tv (56%), urmate la mare distanta de cele din ziare (21%), radiouri si internet (ambele avand cate 9%). La nivel international, in BBC World Service au incredere aproximativ 48 de procente din populatie, iar in CNN - 44%. Cititorii tineri prefera stirile online, 19% din populatia cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani accesand internetul pentru a fi la curent cu ultimele informatii. Trei din patru utilizatori de internet prefera sa citeasca informatiile din mai multe surse. Cea mai mare incredere in stirile online o au sud-coreenii (34%), urmati la o distanta considerabila de cetatenii Statelor Unite (14%).
|