x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Suflete de păpuşi la Muzeul Satului.

Suflete de păpuşi la Muzeul Satului.

de Mihaela Cazan    |    03 Iun 2011   •   21:00
Suflete de păpuşi la Muzeul Satului.

Superbe papusi cu fete pictate, imbracate de vis. Creatoarea acestor minuni a intrat demult in complexa lume a migalei...
E multa lume, cei mici ii trag de ma­neca pe parinti: 'Mami, aici au si papusi?'. Se uita in stanga, in dreapta. Deodata, in fata unei case tara­nesti, ochii le raman atintiti: 'Am vazut acolo, sa mergem!'. O silueta zvelta, cu ochii vii, stand relaxata, te imbie sa-i descoperi povestea. Poate fi o companie 'de toata ziua', te poate astepta cuminte acasa. Dar nu este singura, ca ea mai sunt altele traditionale, de exemplu din zona Ramnicu-Valcea.

Dar sa revenim la papusa cu silueta zvelta... De fapt, este insotita de mai multe siluete zvelte, iar proprietara acestora, Magdalena Udrea, ne spune: 'Nu m-am ata­sat de niciuna, zic ca una e urata si apoi o vand prima!'. Aceste minuni sunt lucrate cu atata grija: din materiale noi, din bumbac, accesorizate cu dantela si pictate manual. 'Nu folo­sesc prea multe margele pentru ca aceste papusi se adreseaza si celor mici, sa nu le inghita.'

Poveste
Povestea acestor papusi a ince­put acum cativa ani, cand Magdalena s-a decis sa se apuce sa le confec­tio­neze. Isi mosteneste mama, care de mica i-a pus ata si acul in mana si a invatat-o 'meserie'. 'Stiu doar sa cos', spune ea. Si asa, dupa ore intregi de munca, a luat fiinta prima papusa, apoi prima expozitie de papusi, iar an de an vine la Muzeul Satului pentru a arata si altora ce a iesit din mainile ei.
Nu se poate spune ca Magdalena traieste din asta. Deoarece chiar daca aceste 'fiinte' sunt frumoase, deosebite, lucrate cu migala, lumea scoate cu greu banii din buzunar in ziua de azi. Mai ales cand este vorba despre altceva decat mancare! Si cand te gandesti ca in strainatate lumea se da in vant dupa pretioasele papusi cu cap din portelan... Care se gasesc si la noi de altfel, dar parca nu sunt atat de pline de farmec, de... insufletite, precum papusile Magdei.

Aceste papusi au ceva aparte, ceva care te face sa ramai acolo, sa le privesti. Acolo, la Muzeul Satului, ele asteapta sa te decizi: poate le iei acasa pentru tine sau copilul tau, sau daca nu, te vor astepta pana la urmatorul targ.

×
Subiecte în articol: reportaj