x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Supravegheat de Securitate"

"Supravegheat de Securitate"

de Roxana Ioana Ancuta    |    07 Iul 2009   •   00:00
"Supravegheat de Securitate"

Regizorul Nicolae Mărgineanu tocmai a terminat filmările şi montajul la cel mai recent proiect al său. Este vorba despre un film documentar, de 54 de minute, propus de CNSAS (Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii), un film care se numeşte "Supravegheat de Securitate în anii '70-'80".



"Cum se ştie, în 1964 au fost eliberaţi deţinuţii politici, tot atunci Securitatea s-a întărit foarte mult şi a început să aleagă dintre elitele intelectuale tinerii studenţi care veneau cu note mari", spune regizorul. Pentru realizarea acestui documentar au fost intervievate aproape 50 de persoane (însă numai 18 apar în film), astfel încât filmul s-a făcut numai din interviuri şi din imagini de arhivă.

"Părerea mea este că a ieşit un film interesant, în care se vorbeşte destul de detaşat despre perioada respectivă, cu o încercare de a înţelege ce s-a întâmplat atunci, cum funcţiona această supraveghere. Se vorbeşte cu foarte mult umor din partea intervievaţilor, ceea ce m-a bucurat foarte mult. Nu apare acea nuanţă de suferinţă pe care au trăit-o. Este un film făcut cu fonduri europene, pe care CNSAS-ul le-a obţinut, şi un film care va fi distribuit gratuit pe DVD.

De asemenea, vor fi şi nişte proiecţii gratuite, se va da şi la televiziune, şi chiar se va scoate o carte împreună cu acest DVD, în care vor fi incluse toate interviurile realizate pentru acest documentar. Filmul este oglinda asupra trecutului nostru apropiat, văzut prin ochii tuturor categoriilor sociale, de oamenii care au păţit câte ceva atunci. Filmul este foarte echilibrat şi nu este deloc părtinitor, în favoarea unei părţi ori a alteia."

Lansarea DVD-ului va avea loc, cel mai probabil, în această toamnă.

×
Subiecte în articol: arte