x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Szoby Cseh şi “Gladiator”!

Szoby Cseh şi “Gladiator”!

de Roxana Ioana Ancuta    |    16 Iun 2008   •   00:00

Szoby Cseh va prezenta, duminică, 22 iunie, ora 15:00, la Sala Palatului din Bucureşti, programul social GLADIATOR, în cadrul Salonului Internaţional de Psihologie

Szoby Cseh va prezenta, duminică, 22 iunie, ora 15:00, la Sala Palatului din Bucureşti, programul social GLADIATOR, în cadrul Salonului Internaţional de Psihologie.


GLADIATOR este un demers pe care fostul mare cascador l-a iniţiat în 2005, în baza unui studiu ştiinţific propriu. Programul are o misiune aparte, pe care şi-a asumat-o şi o împlineşte de apoape 3 ani, ajungînd la minţile şi discernămîntul greu încercate ale copiilor cu probleme de integrare socială.

GLADIATOR aplică o metodă originală creată de Szoby Cseh, care vine în ajutorul integrării sociale a copiilor fără posibilităţi materiale, orfani sau din familii dezorganizate, copii lipsiţi de adăpost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violenţă şi delincvenţă juvenilă.
Astfel, programul încearcă să canalizeze energia de baza, atenţia şi mobilizarea acestor copii într-o direcţie pozitivă. Între 2005 şi 2008, a rulat circa 300 de copii din mediul sărac, din zona delincvenţei juvenile şi a copiilor străzii, reuşind performanţa unei rate de succes de 90% (evitarea revenirii în zona delincvenţei).

GLADIATOR îi deprinde pe copii cu exerciţii judicios selecţionate din mai multe ramuri sportive: escalada alpină, gimnastica acrobatică, scrima, artele marţiale, improvizaţie scenică şi elemente de cascadorie, în sala de antrenament pusă la dispoziţie de Primăria Sectorului 3, sală amenajată de Szoby Cseh şi de cîţiva colegi ai săi.
Programul este pus în aplicare cu şapte instructori. (Roxana-Ioana Ancuţa)


Szoby Cseh:

•  ­ Absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport
•  ­ Conferenţiar Universitar Doctor la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti
•  ­ Iniţiator al programului GLADIATOR şi preşedinte al Asociaţiei cu acelaşi nume, care implementează acest program.
•  ­ Promotorul şcolii româneşti de cascadorie, a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti
­ Colaborator la peste 150 filme artistice de lung şi scurt metraj în ţară şi străinătate
­ Realizator a peste 70 spectacole cu specific de Cascadorie Divertisment în cadrul cărora a prezentat “execuţii unicat”, în premieră mondială, cascadele respective nefiind repetate pînă în prezent de nimeni altcineva din lume.
•  ­ În străinătate, din 1974 şi pînă în prezent, a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice, în calitate de regizor al secvenţelor de lupte şi de cascador.
•  ­ În 1985, la a treia prezenţa la Festivalul de film “Sommer Film Tage'“, a fost declarat cel mai bun regizor de acţiune şi cel mai bun cascador din Europa (în urma sondajului realizat de revista Bunte)
•  ­ A participat ca regizor al unor reprezentaţii de cascadorie la deschiderea Campionatului Mondial de Călărie ­ Obstacole din Olanda în 2001, precum şi la spectacolul de deschidere a Campionatului Mondial de Judo Bucureşti România, în 2002.
•  ­ A fost coordonatorul Scolii de Cascadorie din Germania
•  ­ Autor a numeroase invenţii şi premiere mondiale în domeniul cascadoriei.

×
Subiecte în articol: arte szoby cseh gladiator