x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Take It Easy!

Take It Easy!

27 Iul 2010   •   00:00
Take It Easy!

Pe numele său real Michael Holbrook s-a născut la 18 august 1983, la Beirut-Liban, mama sa fiind libaneză, iar tatăl, american. De la 9 ani a copilărit la Londra, unde părinţii săi s-au stabilit ulterior, însă, înainte de a ajunge în capitala Marii Britanii, a locuit o vreme la Paris, unde a învăţat foarte bine limba franceză. A studiat la Lycée Français Charles de Gaulle, Westminster School şi la Colegiul Regal de Muzică.

Datorită firii extrem de timide, deseori Mika a fost considerat un inadaptat. Aparenta sa ciudăţenie a determinat-o pe mama lui să îl retragă de la şcoală şi să se ocupe de educaţia fiului său acasă. Mika a luat lecţii de la un profesor de operă rus.

A crescut ascultând muzică extrem de diversă acasă, din colecţia părinţilor săi: Bob Dylan, Serge Gainsbourg şi cântăreţul libanez Fairuz, apoi "muzica pop în cel mai adevărat sens cu putinţă, pentru că, indiferent dacă era un cântec rock sau o piesă a Ninei Simone, puteam auzi melodia, mesajul său... şi asta îmi dădea un anume sentiment de invincibilitate", după cum avea să mărturisească.

Artistul şi-a început cariera pop cu piesa definitorie "Grace Kelly", care s-a vândut în aproape 3 milioane de exemplare în întreaga lume. A urmat albumul de debut, "Life In Cartoon Motion", care a înregistrat vânzări de peste 6 milioane de discuri. Toate single-urile lansate au devenit hituri: "Relax" ("Take It Easy"), "Big Girls" ("You Are Beautiful"), "Happy Ending" sau "Lollipop".

Coperta primului disc, "Mika Life in Cartoon Motion", a fost realizată de sora sa, Yasmine, care foloseşte pseudonimul Dawack.

În timpul realizării celui de-al doilea album, intitulat "The Boy Who Knew Too Much", Mika a dezvăluit câteva secrete fanilor de pretutindeni. "Mă simt eliberat. Am ajuns în următorul loc. Am nevoie de asta şi am rea­lizat un proces care mă va ajuta la al treilea şi al patrulea album. Am ajuns în sfârşit la ideea că micile mele piese de dormitor nu mai sunt piese de dormitor şi că în sfârşit sunt compo­zitor."

Mika a subliniat atunci că acest album va fi mai matur ca "Life In Cartoon Motion". Explicaţia? Dacă pe primul material discografic erau mai multe cântece ce aminteau de copilărie, de această dată artistul a abordat teme legate de adolescenţă, o perioadă foarte dragă cântăreţului.

Primul single extras de pe album şi totodată prima piesă regăsită pe CD este "We are golden". Pe această melodie Mika este acompaniat de Gospel Andrae Crouch (faimoşi pentru single-ul Madonnei - "Like A Prayer") şi de un imens cor de copii, ale căror glasuri expresive emoţionează.

Mika a cântat la Royal Opera House, a scris muzică pentru o companie de zbor şi jingle-luri. Vocea lui acoperă nu mai puţin de cinci octave!
Mika este un geniu iubit. S-o luăm uşor, să intrăm în poveste, în lumea lui.

×
Subiecte în articol: mika