x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teatru în "Orient Express”

Teatru în "Orient Express”

de Maria Sârbu    |    16 Mai 2009   •   00:00
Teatru în "Orient Express”

Actori de la Teatrul de Stat din Turcia, de la Teatrul Schauspiel din Stuttgart, Germania, şi de la Naţionalul din Craiova dau întâlnire publicului, în Orient Expres, în 13 gări din câteva ţări.



Actori români, turci şi germani vor juca pe "scena" improvizată, într-un vagon special amenajat pentru organizarea reprezentaţiilor de teatru în Gara Băneasa, Gara din Craiova şi Gara din Timişoara. Este vorba de un parcurs al Orient Express ­ linia feroviară de distanţă lungă pentru pasageri lansată în 1883 şi care unea Parisul de Constantinopole. Numele acestui original tren a devenit, în anii '30, sinonimul călătoriei luxoase, principalii clienţi fiind membri ai caselor regale, nobili, oamenii de afaceri, diplomaţi.

Orient Express este acum şi la dispoziţia oamenilor de teatru, graţie unui proiect internaţional inedit. Dramaturgi din Turcia, România, Serbia, Croaţia, Slovacia, Italia şi Germania au scris texte care au ca principală temă trenul; teatre din aceste ţări au produs spectacole pe astfel de texte; administraţia căilor ferate din Turcia a pus la dispoziţie un tren special, cu un vagon-scenă, care porneşte din Ankara pe data de 25 mai, având programate "opriri teatrale". Se vor juca de mai multe ori şapte spectacole în 13 gări de pe teritoriul ţărilor participante. Itinerarul se încheie cu Festivalul "Teatru Orient Express" din Stuttgart, care va reuni (9-19 iulie) toate producţiile realizate.

S-a alăturat acestui proiect şi Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, în dorinţa de a se integra într-un circuit internaţional şi de a se implica într-un schimb de experienţe dintre artişti, de a dezvolta noi proiecte culturale. Spectacolul Naţionalului craiovean "Occident Express" de Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Boureanu, va fi prezentat de zece ori alături de celelalte producţii ale teatrelor participante.

În ţara noastră, trenul aduce trei dintre producţiile ineditului proiect: "Ex-Press" de Şirin Aktemur Toprak (Teatrul de Stat din Turcia), "80 days and 80 nights" de Soeren Voima (Schauspiel Stuttgart, Germania) şi desigur producţia craiovenilor. Acestia se vor juca în Gara Băneasa din Bucureşti la 27 şi 28 mai, în Gara din Craiova la 29 şi 30 mai şi în Gara din Timişoara Nord la 31 mai şi 1 iunie. Reprezentaţiile de la Bucureşti au loc cu sprijinul Primăriei Capitalei şi ArCuB.

×
Subiecte în articol: arte