x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teddy Boys

Teddy Boys

de Raluca Grintescu    |    22 Iul 2005   •   00:00
Teddy Boys

Termenul "subcultura" este utilizat in sociologie, antropologie si studii culturale pentru a defini un grup de oameni cu un set distinct de obiceiuri si idei care difera de cultura predominanta de masa. Ceea ce e valabil si in cazul generatiei Teddy Boys.

Subcultura poate sa difere din cauza varstei membrilor ei, din cauza rasei, a sexului sau a calitatilor comune determinate de combinatia unor factori estetici, politici sau sexuali care caracterizeaza fiecare grup in parte. Subcultura Teddy Boy a aparut pentru prima data in Marea Britanie in anii ’50 si este asociata muzicii Rock and Roll americane.

TINUTA. "Tiparul" acestei generatii era reprezentat de tineri imbracati in haine in stil Edwardian, pe care croitorii din Saville Row au incercat sa le reintroduca in moda dupa cel de-al doilea razboi mondial.

"Edward" fiind prescurtat in "Ted", dupa un articol din Daily Express din 1953 intitulat "Teddy Boy", denumirea aceasta a ramas cea de referinta. Vestimentatia era formata din sacouri lungi, de obicei in nuante inchise, uneori cu maneci de catifea, cu pantaloni in croiala dreapta si cu talie inalta, pantofi de catifea cu talpa tare si flecuri inalte, numiti uneori si "brothel creepers". Un guler inalt si larg tip "Mr. B", cu casa alba erau asortate cu o cravata subtire "Slim Jim" si cu o vesta cu motive florale. Pentru o vestimentatie completa de acest gen, tinerii cheltuiau multi bani, pe parcursul mai multor saptamani.

Frizurile preferate erau cele cu parul lung, puternic ondulat si tratat cu ceara, cu un vartej pornind din frunte pana la ceafa.

ROCKABILLY. Asemeni altor miscari subculturale ale tinerilor, grupuri de "Teds" formau gasti si se angajau in confruntari deosebit de violente cu gastile rivale, ciocniri care au atras atentia presei, dar care au fost de multe ori prezentate exagerat.

Cel mai notabil incident de acest gen a fost Revolta de la Notting Hill din 1958 cand politia a intervenit pentru a apara tineri imigranti din Indiile de Vest, atacati de cateva gasti de Teddy Boys. In fapt, multi tineri care faceau parte din gastile de Teddy Boys erau muncitori, iar valul imigrationist de tineri de culoare reprezenta, din punctul lor de vedere, o amenintare la modul lor de viata, a culturii si a locurilor de munca.

ROCKERI VERSUS PUNKERI
In anii ’60, majoritatea Teddy-lor au devenit "rockeri". In timpul anilor ’70, muzica rockabilly (cel mai timpuriu stil distinct de muzica rock, o fuziune de blues, hillbilly boogie, bluegrass si country, cu origini din sudul Americii) a inregistrat o scurta perioada de popularitate si a incercat o renastere a modei "Teddy boy", insa in culori mult mai pastelate. Pe la sfarsitul anilor ’70, noua generatie de Teds au devenit dusmanii inraiti ai fanilor muzicii punk.

×
Subiecte în articol: culture club teddy