In prima si a doua zi de Craciun, Antena 1 rezerva o surpriza - intalnirea cu Angela Similea, o mare artista a scenei romanesti.
In prima si a doua zi de Craciun, Antena 1 rezerva o surpriza inedita telespectatorilor - intalnirea cu o mare artista a scenei romanesti. Angela Similea va fi sarbatorita pentru cei 35 de ani de cariera intr-o editie speciala la "Geniali". Jurnalul National: La Antena 1, "Geniali" dedica o editie omului si artistului Angela Similea. Cum va vedeti in aceasta postura de genial?
Angela Similea: De la inceput am luat-o ca pe o gluma, pornind de la definitia cuvantului, in dictionar. "Geniali" este un show televizat complex, in care regizor, producator, scenarist, scenograf si multi alti colaboratori, alcatuiesc un program de divertisment cat mai atractiv, depinzand, bineinteles, de personalitatea artistului pe care se aprind reflectoarele. Faptul ca am fost aleasa sa inchei seria de emisiuni mi s-a parut foarte onorant, considerand ca adevaratul "vinovat" este muzica pe care eu am cantat-o de-a lungul timpului, apartinand unei echipe frumoase, alcatuita de compozitori, textieri si orchestratori, aceasta fiind de fapt "Geniala".
Cum e ca multe dintre romance, mai ales cantarete, sa-si fi dorit de-a lungul celor 35 de ani de cariera ai dvs., si sa continue pana astazi sa-si doreasca sa fie Angela Similea?
Una dintre responsabilitatile artistului consta in asimilarea sa, ca model. Eu insami am avut modele care mi-au influentat inceputul drumului si m-au ajutat, daca vreti, sa imi gasesc cele mai potrivite canale de exprimare, pana la a-mi defini identitatea artistica.
La randul meu, am preluat aceasta responsabilitate. Daca am reusit, atunci sper ca modelul sa fi fost benefic.
Si pentru ca am amintit de cei 35 de ani de cariera, spuneti-mi de ce a fost necesara pauza de zece ani pe care ati luat-o in viata artistica?
Din 1990, asa cum au intervenit schimbari in toate directiile societatii, asa s-a intamplat si cu muzica. Un cutremur a zguduit societatea romaneasca. S-a dorit altceva, prin distrugerea a ceea ce exista, nepastrandu-se valoarea. Consider ca era firesc sa se intample asa, mai ales ca drumul pe care ne plasasem noi nu ne era cunoscut. Noi faceam istorie. In situatia aceea, mi-era la indemana sa cred ca nu mai era nevoie de mine, si nu numai de mine. Atat timp cat tot ce insemna mijloc de comunicare cu publicul demonstra ca ceea ce am facut noi nu mai interesa, nemaifiind actual, mi s-a parut decent sa las locul liber. In felul acesta, ma supuneam curentului impus de cei ce detineau destinul muzicii. Orice artist are nevoie, din timp in timp, de perioade de readaptare, de reconstructie, in relatie cu ceea ce se intampla in jurul sau. Era nevoie de schimbare.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Departe de lume
Cum au fost cei zece ani departe de public?
Eu sunt un om norocos. De ce afirm acest lucru? Pentru ca lipsa caii de acces spre publicul meu drag, care ma sustinuse permanent, si cand imi era bine si cand imi era mai putin bine, a fost inlocuita de preocupari de alta natura, mai personale, mai familiale. Astfel, nu m-am pierdut. Venise momentul sa ma ocup de familia mea, de gradina mea, de tot ce neglijasem din lipsa de timp, in toti anii din urma. Nepotii mei au aparut in viata mea, in aceasta perioada, dandu-mi sansa sa revars tot ce acumulasem asupra cresterii si instruirii lor. Am devenit bunica. Este minunat sa gasesti raspuns la tot ceea ce faci in lumina celor patru ochisori, mariti de fericire si de ui-mire. O rasplata mai mare nu poate exista.
Reintoarcerea pasiunii
Sunteti o vedeta cu o cariera puternica si, totusi, ati ales sa deveniti o antivedeta, si sa va retrageti intr-un soi de cvasianonimat. Apoi, in 2005, ati revenit cu "Lumea mea", un univers interior al Angelei Similea pe care ati vrut sa-l impartasiti publicului. De ce?
Nu m-am gandit la vedeta sau la antivedeta; asta cu atat mai mult cu cat notiunea de "vedeta" nu imi este prea familiara. Am fost, cu sau fara voia mea, obligata sa ma supun situatiei create. In 2005, la invitatia colegului meu, Ovidiu Komornic si impreuna cu el, ca producator, am lansat albumul "Lumea mea", care nu reprezinta un univers interior. Este insasi "lumea mea exterioara" pe care am cantat-o intreaga cariera. Este o "lume a iubirii", dar prezentata publicului de astazi.
Intotdeauna exista intalniri, oameni care schimba ceva in existenta unui alt om. Cine au fost acestia?
O cariera ce se intinde pe o suprafata atat de ampla nu poate exista decat cu ajutorul echipelor de profesionisti ce-ti stau alaturi, ca de exemplu, compozitori de mare talent: Marcel Dragomir, Marius Teicu, Ion Cristinoiu, Jolt Kerestely, Marian Nistor (Savoy), Dan Iagnov, George Grigoriu, Dan V. Dumitriu, Ovidiu Komornic etc. Imi cer scuze ca nu am amintit decat o parte dintre ei.
Nu ati stat departe de film, dar, in final, tot muzica a invins in optiunile dvs. artistice. Cum s-a nascut si, mai ales, cum s-a intretinut pasiunea pentru muzica?
Harul ti-l da Dumnezeu, exista de la nastere si in momentul in care constientizezi viata inconjuratoare, se naste pasiunea. Am simtit mereu nevoia de a comunica cu oamenii intr-un mod in care ma simteam mai in largul meu. A fost sa fie cantecul. Cred ca asta e de fapt pasiunea: exprimarea de sine. Iar destinul a hotarat sa nu imi pot parasi acest dat. Iubeam si iubesc enorm sa cant.
Colegele dvs. de generatie au revenit in atentia mass-media. Credeti ca asistam la o redescoperire a muzicii usoare romanesti traditionale?
Cred ca dupa 15 ani de rataciri, publicul a ales valoarea. Nu cred ca este o redescoperire a muzicii usoare traditionale, ci o noua forma, moderna, a muzicii romanesti. De la lansarea albumului "Lumea mea", publicul si-a exprimat bucuria reintalnirii prin nenumarate premii, cel mai recent constand in decernarea titlului de "Cel mai bun solist de muzica usoara pe anul 2005", precum si nominalizarea in Gala "10 pentru Romania", ce va avea loc astazi la Ateneul Roman.
DESTIN
"Un artist nu poate exista singur; publicul aproape ii conduce destinul, il poate ridica in glorie sau il poate izola" - Angela Similea
"Un artist nu poate exista singur; publicul aproape ii conduce destinul, il poate ridica in glorie sau il poate izola" - Angela Similea