x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale TIFF 6: leşinuri şi aplauze

TIFF 6: leşinuri şi aplauze

de Carmen Mezincescu    |    05 Iun 2007   •   00:00
TIFF 6: leşinuri şi aplauze
Sursa foto: Alex Drifter/

Cristian Mungiu, regizorul care-a adus Romăniei primul Palme d’Or pentru lungmetraj din intreaga ei istorie, spunea recent că la Cannes fost primit mult mai călduros decăt la intoarcerea in ţară.

Festival: Cristian Mungiu a deschis balul

Cristian Mungiu, regizorul care-a adus Romăniei primul Palme d’Or pentru lungmetraj din intreaga ei istorie, spunea recent că la Cannes fost primit mult mai călduros decăt la intoarcerea in ţară.

Un motiv in plus pentru toţi să fi aşteptat cu sufletul la gură premiera naţională a filmului "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile". Care a deschis vineri, 1 iunie, a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

APLAUZE. Nu ştiu ce s-ar mai putea scrie despre filmul lui Mungiu care să nu fi fost spus deja - la noi sau afară - dincolo de faptul că a făcut in ultimele săptămăni intreaga suflare cinefilă a lumii să vorbească şi privească altfel, mai atent, spre Romănia. Am avut parte zilele acestea de obişnuitele scandaluri şi acuzaţii - se pare că, din nou, nu ştim să ne respectăm şi să ne promovăm valorile, nici măcar atunci cănd Occidentul le e la picioare. Dar să lăsăm amăreala. De ziua copilului, seara, Cristian Mungiu a urcat pe scena Cinematografului Republica (unul dintre cele mai mari din ţară - 1.000 de locuri) din Cluj pentru a-şi prezenta filmul; au asistat peste 1.400 de oameni, ocupănd scaune, scări, laterale, aşezăndu-se care cum puteau, inclusiv in orice punct liber al podelei. Cu toată inghesuiala infernală, oamenii au stat pănă la capătul celor 110 minute; poate din pricina durităţii unor momente, poate şi din pricina aglomeraţiei imense, mai mulţi au leşinat. La sfărşit, audienţa s-a ridicat in picioare, ovaţionănd minute in şir, pe măsură ce regizorul işi chema pe scenă intreaga echipă. Şi cred că asta nu se poate numi decăt o primire fierbinte din partea publicului pe care, aşa cum spunea şi Cristian Mungiu inainte de proiecţie, l-a avut in minte cănd a scris povestea devenită "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile". Să sperăm că şi spectatorii neamatori de festivaluri vor merge să vadă filmul şi că il vor aprecia la fel de mult.

PREMIERĂ MONDIALĂ. Sămbătă seară, pe de altă parte, am avut parte de un alt moment extrem de aşteptat - "I Really Hate My Job" de Oliver Parker, film prezentat in premieră mondială la TIFF. Cinematograful Republica s-a dovedit din nou incăpător pentru cei veniţi să vadă o raritate: un film britanic cu cinci personaje principale, dintre care două interpretate de actriţe romănce - Alexandra Maria Lara şi Oana Pellea. Lara, care trăieşte in Germania, şi-a construit deja o carieră internaţională - anul acesta a fost la Cannes, in debutul fotografului şi autorului de clipuri Anton Corbijn, "Control".

rol comic. Surpriza proiecţiei, aplaudată la scenă deschisă, s-a dovedit Oana Pellea, care face aici un excelent rol comic, total diferit de compoziţiile dramatice pe care i le cunoaştem, inclusiv de performanţa din aclamatul "Children of Men" al lui Alfonso Cuarón, de anul trecut. Şi nu putem decăt să sperăm că se vor găsi şi alţi regizori care să ii exploateze cinematografic această latură prea puţin văzută. Pănă la premiera in cinematografe a celor două producţii amintite aici mai e insă. TIFF, pe de altă parte, abia a inceput. Iar de azi se va deschide şi la Sibiu, cu noul film al lui Radu Gabrea, "Cocoşul decapitat".

×
Subiecte în articol: arte