Regizorul american Francis Ford Coppola a avertizat publicul romăn că abordarea operei scrise de Mircea Eliade nu putea să aibă ca rezultat decăt un film neobişnuit.
Regizorul american Francis Ford Coppola a avertizat publicul romăn că abordarea operei scrise de Mircea Eliade nu putea să aibă ca rezultat decăt un film neobişnuit.
Filmul lui Coppola a fost primit cu ovaţii de spectatorii invitaţi marţi seară la proiecţia de gală a producţiei, care a avut loc la Cinema Pro. In ciuda criticilor nu tocmai entuziaste de care pelicula a avut parte la Festivalul de Film de la Roma, regizorul trilogiei Naşul şi căştigătorul a cinci premii Oscar a primit aprecierea romănilor.
DIFERIT. Coppola a descris "Tinereţe fără tinereţe" ca "o experienţă cinematografică mai greu de digerat", dar a precizat că "filmul poate fi urmărit fără a intămpina nici un fel de dificultate". "Dacă vor fi lucruri care v-au stărnit interesul sau pe care nu vi le-aţi lămurit, peste un timp poate o să le discutaţi cu prietenii dumneavoastră sau poate o să citiţi cartea. Nu e greu. E doar diferit. Probabil că celor cărora le place Rush Hour o să li se pară un pic dificil, dar, dacă eşti o persoană care are exerciţiul lecturii, il vei savura." Maestrul a prescris şi o reţetă de vizionare nelămuriţilor: "Trebuie să-l vezi de cel puţin două ori pentru a-l descifra".
LOCURI DE FILMARE. "Tinereţe fără tinereţe" se concentrează asupra personajului Dominic Matei, interpretat de actorul englez Tim Roth, care face un rol excepţional. Filmul spune povestea fantastică a acestui profesor care dobăndeşte tinereţea veşnică după ce e lovit de un fulger, o şansă nesperată pentru a-şi duce la capăt opera de-o viaţă: intoarcerea in timp pănă la descoperirea şi inţelegerea originii limbilor, ideal care il aruncă intr-o călătorie presărată cu pericole şi mistere, ce trece prin Europa şi ajunge tocmai in India. Pentru că filmul a fost turnat aproape integral in Romănia, spectatorul romăn ar putea să privească oarecum amuzat servirea unor cadre ca aparţinănd indepărtatului Orient, insă uşor de identificat in Bucureşti.
Coppola a distribuit in film peste 40 de actori romăni, dintre care s-au remarcat in mod deosebit Marcel Iureş (care ii dă viaţă profesorului Tucci), Bruno Ganz (doctorul Stănciulescu) sau Alexandra Maria Lara (iubita lui Dominic).
OMAGIU. Coppola a dedicat vizionarea şi regretatului actor Adrian Pintea, mărturisind că există in film o scenă pe care ii place să o revadă, in care acesta interpretează un călugăr budist: "Simt că imi aduce pace in suflet", a explicat regizorul. Filmul va intra in cinematografe la inceputul anului viitor.
oana.baltoc@jurnalul.ro