x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Tinereţe fără tinereţe" trebuie văzut de două ori

"Tinereţe fără tinereţe" trebuie văzut de două ori

25 Oct 2007   •   00:00
 "Tinereţe fără tinereţe"  trebuie văzut de două ori

Regizorul american Francis Ford Coppola a avertizat publicul romăn că abordarea operei scrise de Mircea Eliade nu putea să aibă ca rezultat decăt un film neobişnuit.

Regizorul american Francis Ford Coppola a avertizat publicul romăn că abordarea operei scrise de Mircea Eliade nu putea să aibă ca rezultat decăt un film neobişnuit.

Filmul lui Coppola a fost primit cu ovaţii de spectatorii invitaţi marţi seară la proiecţia de gală a producţiei, care a avut loc la Cinema Pro. In ciuda criticilor nu tocmai entuziaste de care pelicula a avut parte la Festivalul de Film de la Roma, regizorul trilogiei Naşul şi căştigătorul a cinci premii Oscar a primit aprecierea romănilor.

DIFERIT. Coppola a descris "Tinereţe fără tinereţe" ca "o experienţă cinematografică mai greu de digerat", dar a precizat că "filmul poate fi urmărit fără a intămpina nici un fel de dificultate". "Dacă vor fi lucruri care v-au stărnit interesul sau pe care nu vi le-aţi lămurit, peste un timp poate o să le discutaţi cu prietenii dumneavoastră sau poate o să citiţi cartea. Nu e greu. E doar diferit. Probabil că celor cărora le place Rush Hour o să li se pară un pic dificil, dar, dacă eşti o persoană care are exerciţiul lecturii, il vei savura." Maestrul a prescris şi o reţetă de vizionare nelămuriţilor: "Trebuie să-l vezi de cel puţin două ori pentru a-l descifra".

LOCURI DE FILMARE. "Tinereţe fără tinereţe" se concentrează asupra personajului Dominic Matei, interpretat de actorul englez Tim Roth, care face un rol excepţional. Filmul spune povestea fantastică a acestui profesor care dobăndeşte tinereţea veşnică după ce e lovit de un fulger, o şansă nesperată pentru a-şi duce la capăt opera de-o viaţă: intoarcerea in timp pănă la descoperirea şi inţelegerea originii limbilor, ideal care il aruncă intr-o călătorie presărată cu pericole şi mistere, ce trece prin Europa şi ajunge tocmai in India. Pentru că filmul a fost turnat aproape integral in Romănia, spectatorul romăn ar putea să privească oarecum amuzat servirea unor cadre ca aparţinănd indepărtatului Orient, insă uşor de identificat in Bucureşti.

Coppola a distribuit in film peste 40 de actori romăni, dintre care s-au remarcat in mod deosebit Marcel Iureş (care ii dă viaţă profesorului Tucci), Bruno Ganz (doctorul Stănciulescu) sau Alexandra Maria Lara (iubita lui Dominic).

OMAGIU. Coppola a dedicat vizionarea şi regretatului actor Adrian Pintea, mărturisind că există in film o scenă pe care ii place să o revadă, in care acesta interpretează un călugăr budist: "Simt că imi aduce pace in suflet", a explicat regizorul. Filmul va intra in cinematografe la inceputul anului viitor.

oana.baltoc@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte tinereţe