REMEMBER ● Festivalul Florian Pittiş
Prima ediţie a Festivalului de Arte pentru Liceeni "Florian Pittiş" s-a
încheiat. Un eveniment organizat exemplar de liceeni. Un exemplu de
"aşa da" în promovarea culturii şi bunului-simţ.
REMEMBER ● Festivalul Florian Pittiş
Prima ediţie a Festivalului de Arte pentru Liceeni "Florian Pittiş" s-a încheiat. Un eveniment organizat exemplar de liceeni. Un exemplu de "aşa da" în promovarea culturii şi bunului-simţ.
Cele trei zile de festival au fost o lecţie predată elegant societăţii de către elevii de liceu. Un omagiu frumos pentru Florian Pittiş şi o adevărată şansă pentru tineri care îşi doresc o carieră artistică. Sala Izvor a Teatrului Bulandra a găzduit cele două secţiuni ale festivalului, muzică – prima seară şi teatru – a doua seară, iar joi au avut loc gala şi festivitatea de premiere. Prietenii lui Moţu, Nicu Alifantis, Mircea Vintilă şi Ducu Bertzi, au dăruit publicului cîte un recital memorabil, astfel încît "Domn’ Profesor", cum mai este numit cu respect Florian Pittiş, să primească tributul aplauzelor. Gala a fost deschisă de directorul Teatrului Bulandra, Ducu Darie, cu un moment de reculegere pentru Moţu, pe care îl consideră "mai mult ca un frate". Un minut, totul a încremenit şi gîndul bun al celor prezenţi a fost solia care a purtat mesajul de iubire pînă la Florian Pittiş. Nicu Alifantis a ţinut din start să sublinieze şi să felicite liceenii care au pus la cale acest festival: "O mînă de tineri a reuşit să facă ceea ce noi am dorit foarte tare să facem anul trecut şi nu am reuşit". "Vinovatul fără vină" a fost Andrei Gheorghe, coordonatorul festivalului.
SUCCES. "O, domni cu ifose, aflaţi acuma / Că înţeleptului îi place gluma!" O glumă bună a fost falsetul pe alocuri, iar zîmbetele şi chiar hohotele de rîs sănătos care au răsunat în sala de teatru au fost stîrnite de replicile pieselor bine jucate de reprezentanţii liceelor care s-au întrecut pentru cîştigarea trofeului. Publicul a fost din start cucerit de seriozitatea de care au dat dovadă atît adolescenţii care s-au prezentat în cadrul festivalului, cît şi profesorii coordonatori care s-au implicat şi i-au susţinut. Cortina s-a lăsat, emoţiile tinerilor s-au potolit, premiile şi felicitările s-au împărţit, freamătul sălii a încetat, dar spectacolul de lumină, muzică şi artă dramatică, acordurile pieselor lui Moţu ori explozia de energie şi talent au încă ecou în amintire şi rămîn înregistrate pe site-ul radioului pe care Moţu l-a creat şi l-a condus. În spiritul promovat de el, de a încuraja tinerele talente, echipa Radio 3Net "Florian Pittiş" a pus la dispoziţie "tribuna" de la care se pot adresa cei care au ceva valoros de spus. Festivalul de Arte pentru Liceeni "Florian Pittiş" a fost transmis live şi începînd de mîine înregistrările video sînt disponibile pe www.radio3net.ro, unde pot fi oricînd accesate.
Concurenţii apreciaţi de juriu
Juriul condus de Anda Pittiş a evaluat cu mare atenţie prestaţia concurenţilor şi a decis acordarea următoarelor premii: "Marele Trofeu al Festivalului" – Trupa CATHARSIS – Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai"; "Cel mai bun spectacol" – "Copilul cu o singură aripă" de Matei Vişniec – Trupa OKAUA – Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza"; "Cea mai bună interpretare într-un rol principal masculin" – Vlad Trocea pentru rolul lui Felix din "Gornistul din piaţă" de Leonid Juhovitzkii şi Mihai Bumbu pentru dublul rol: tînărul cu o singură aripă şi reporterul în "Copilul cu o singură aripă"; "Cea mai bună interpretare într-un rol principal feminin" – Cristina Niculescu pentru rolul fetei cu al treilea ochi din "Copilul cu o singură aripă"; "Cea mai bună interpretare muzicală" – Adriana Minu. Au mai fost acordate premii pentru cel mai bun rol într-un rol secundar, premii pentru popularitate, dar şi trei premii simbolice "absolut subiective" din partea Andei.Citește pe Antena3.ro