x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Traviata - In regia lui Zeffirelli, o interpretare de vis

Traviata - In regia lui Zeffirelli, o interpretare de vis

de Alex Revenco    |    24 Apr 2007   •   00:00
Traviata - In regia lui Zeffirelli, o interpretare de vis

Pentru a opta oară in prestigioasa sa carieră, Franco Zeffirelli a regizat pentru Teatrul de Operă din Roma "Traviata" lui Verdi, in care celebra soprană Angela Gheorghiu o interpretează pe Violetta.

Angela Gheorghiu, in rolul Violettei

Pentru a opta oară in prestigioasa sa carieră, Franco Zeffirelli a regizat pentru Teatrul de Operă din Roma "Traviata" lui Verdi, in care celebra soprană Angela Gheorghiu o interpretează pe Violetta.

După premiera mondială de vinerea trecută, in această seară, la Teatrul de Operă din capitala Italiei are loc cel de-al doilea spectacol "Traviata", cu Angela Gheorghiu in rolul Violettei şi Vittorio Grigolo in cel al lui Alfredo. Cei doi mai evoluează impreună la 27 aprilie, iar celelalte spectacole (ultimul e la 3 mai) vor fi susţinute de Irina Lungu, Myrto Papatanasiu, Anna Rita Taliento (in rolul Violetta Valery) şi Marius Brenciu sau Alfredo Portilla (Alfredo).

Potrivit lui Franco Zeffirelli, care semnează regia şi punerea in scenă a acestui spectacol, "Verdi nu incetează niciodată să ne surprindă cu dimensiunile lui variate, şi Traviata are o forţă magnetică: este un fenomen, poate unic, in domeniul melodramei".

Referitor la interesul manifestat faţă de acest spectacol-eveniment, premiera a fost transmisă in direct in 22 de săli de cinema din Italia, unde intrarea a costat doar zece euro, faţă de biletele de sute de euro de la Teatro dell'Opera.

TRIMIS SPECIAL. Iată cateva cuvinte despre seara premierei, de la reporterul Antenei 1 Alexandra Colceriu, care a fost la Roma: "Spectacolul ainceput la ora 20:30, ora locală, şi s-a terminat la ora 23:45, cu două pauze, iar Franco Zeffirelli l-a urmărit de la o lojă situată central stanga la primul etaj. Regizorul nu a ieşit deloc in timpul pauzelor, dar a aplaudat prestaţia de pe scenă şi la sfarşit a urcat la cabine să-i felicite pe actori. Deşi starea sănătăţii sale e precară, Zeffirelli a stat de vorbă cu actorii şi a primit felicitări din partea publicului.

ANGELA - ELOGIATĂ PENTRU VIOLETTA
APRECIATI. Angela Gheorghiu si Vittorio Grigolo, in "Traviata"
După premieră, potrivit reporterului Antenei 1, pretenţiosul public din capitala Italiei a elogiat prestaţia Angelei, dar a avut păreri diferite in alte comentarii privitoare la noua variantă a "Traviatei". Pe de o parte, unii au fost foarte impresionaţi de spectacol, in general, au aplaudat geniul maestrului Zeffirelli şi chiar i-au scandat numele la sfarşit. Pe de alta, au existat voci care au contestat maniera de punere in scenă a operei lui Verdi, criticand atat decorurile "absurde", cat şi prestaţia "ruşinoasă" a unor tenori din alte roluri, care incă sunt in căutarea glasului. "In rest, ca la operă, lume bună, haine pe măsură, un comportament impecabil din partea tuturor, multe aplauze, fără forfotă şi o medie de varstă de 50-60 de ani."
×
Subiecte în articol: arte zeffirelli