x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tv kam naspa

Tv kam naspa

de Cristina Bazavan    |    09 Iul 2005   •   00:00
Tv kam naspa

La fel ca jumatate de planeta, m-am uitat sambata trecuta la transmisiile seriei de concerte Live 8, concerte care s-au dorit a fi un mesaj pentru liderii celor mai puternice state din lume, lideri care ar putea decide sa stearga datoriile externe ale unor tari foarte sarace. Spre deosebire de majoritate, eu si cu alte cateva mii de tineri am avut nesansa sa ne uitam la TVKlumea pentru transmisia asta. (In caz ca nu stiti cine e TVKlumea, o completare: e varianta romaneasca de la MTV, adica o televiziune cu muzici multe, doar ca, din cand in cand, il mai puteti vedea si pe Costi Ionita.)

N-am avut inspiratia de a urmari pe Net concertele Live 8, asa ca am reusit sa ma enervez foarte tare, gratie comentatorilor romanasi ai show-ului in cauza. Atat cei care fusesera trimisi la Londra, cat si cei din studio nu aveau habar cine este organizatia pentru care se presta atata deranj: G8 (in cele 4-5 ore, cat am urmarit eu, n-au rostit nici macar o data formularea "Grupul celor 8" si n-au explicat cu ce se ocupa grupul asta si de ce a fost creat, ba chiar s-au exprimat de cateva ori folosind o sintagma care n-are sens "8G"). Ar fi fost foarte simplu sa afle raspunsul fie deschizand dosarul de presa, fie cu o cautare pe web. Si, daca documentarea era dificila, ar mai fi avut o sansa: sa-l sune pe Petre Roman, care l-a intalnit recent pe Bono (baiatul ala frumos care canta la U2) si chiar a primit o invitatie oficiala la concert. El ar fi stiut sa explice bizonilor din studio, precum si tinerilor care isi asteptau trupa preferata sa cante, de ce e importanta influentarea deciziei celor 8 presedinti de state care formeaza celebrul grup.

Iar asta nu e tot. Bizonii din studio, care - ce ciudat, ce bizar si ce coincidenta - au fost DJ la statiile de top, dar nu-si mai gasesc locul in nici un radio in care se face meserie adevarata, habar nu aveau numele multor trupe care se aflau pe scena! In plus, nici unul dintre ei n-a fost capabil sa observe ca toti cei care au urcat pe scena au cantat macar unul din hiturile anilor ’80. Alegerea n-a fost intamplatoare, pentru ca respectivele piese se adreseaza publicului care are astazi peste 30 de ani (sunt hiturile adolescentei acestui public, hiturile care ii genereaza amintiri placute). Publicul de peste 30 de ani e important pentru organizatori, pentru ca se afla in pozitii de conducere si/sau influenta. Cu aceasta smecherie, organizatorii au lovit doua tinte: tinerii, prin trupele care cantau, si parintii lor, prin ceea ce se canta.

Daca va spun ca organizatorii Live 8 au reprezentanti in Romania care ar fi trebuit sa declanseze o campanie cu banderole albe, o sa va ganditi ca traiti intr-o tara de ignoranti, pentru ca nici o televiziune nu i-a descoperit. O asociatie si un ziar (Fundatia Anaconda si Curierul National) s-au plimbat probabil putin pana la Londra ca sa invete cum sa realizeze evenimentul local. Iar in ziua in care ar fi trebuit sa-l faca, precum si in cele de dinainte, telefoanele lor sunau in gol. Daca n-am ratat eu vreo greva, nu stiu sa fii purtat vreun roman vreo banderola alba zilele astea.

Asa ca, daca vreti sa aveti o companie placuta, evitati intotdeauna sa va uitati la TVKlumea. In week-end-ul asta puteti alege filmul "In Good Company", o comedioara cu Dennis Quaid si Scarlett Johansson, iar pentru linistea mea (ca aveti o informatie completa) cititi si paragraful ultim.

G8 este un grup informal de 8 tari (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite) plus doi reprezentanti ai Uniunii Europene (presedintele Comisiei Europene si liderul tarii care detine presedintia Consiliului European la momentul desfasurarii intalnirilor). Prima intalnire a avut loc in 1975, in Franta, si s-a bucurat de participarea a 6 dintre tarile care fac acum parte din G8. Daca la inceput grupul a luat in discutie problemele economice ale anilor ’70, astazi G8 are pe agenda problemele macroeconomice si de politica internationala.

Acestea fiind scrise, va doresc sa aveti o companie placuta in acest week-end.
×
Subiecte în articol: arte