x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un HOP mai bun, însă nu foarte bun

Un HOP mai bun, însă nu foarte bun

de Maria Sârbu    |    07 Sep 2009   •   00:00
Un HOP mai bun, însă nu foarte bun
Sursa foto: Maria Ştefănescu/

La Mangalia s-a încheiat sâmbătă seară Gala Tânărului Actor HOP. A fost o ediţie cu mulţi concurenţi vădit mai buni ca în ultimii trei-patru ani.



A apărut speranţa că pe viitor vor fi depistate aici talente cu superlativul "excepţional".

Gala HOP s-a redresat. Participanţii din acest an au dat dovadă de o mai bună pregătire. Este doar o comparaţie, pentru că nu se poate spune că, iată, a apărut generaţia mult aşteptată în teatrul românesc. Chemaţi pentru a fi puşi la încercare, ca apoi să se afirme, tinerii actori au dat dovadă de o mai bună "citire" a textelor alese. Au selectat, în general, autori contemporani. S-au detaşat şi prin modul de interpretare. Proba obligatorie la acest concurs i-a "dezechilibrat" pe mulţi dintre actori.

Pe lângă recitalul de 15 minute, cu care s-au prezentat la preselecţie, li s-a impus, într-o interpretare personală, în limita a cinci minute, una dintre poeziile "Cât ţine clipa" şi "Tratat despre tril" (la alegere) de Marin Sorescu. Unii au crezut că poezia lui Sorescu poate fi jucată şi au greşit. Excesul de teatralitate le-a dăunat. Alţii au dat versurilor o interpretare atât de personală, încât s-au îndepărtat de cuvântul autorului. S-a văzut că, la capitolul "recitare", tinerii actori au restanţe. Aproape toţi cei 16 participanţi de la Individual s-au descurcat cu greu, spunând sau jucând poezia.

PREMIANŢII
La gala de decernare a premiilor, participanţii, invitaţii şi publicul de rând au aplaudat în picioare momentul anunţării Premiului "Ştefan Iordache", pentru că, începând cu această ediţie, premiul pentru interpretarea unui rol masculin poartă numele marelui artist. Ştefan
Iordache, cel care a fost în juriul galei, urmărind atent evoluţia tinerilor interpreţi, "rămâne" astfel alături de ei, numele său călăuzindu-le unora paşii spre scena mare.

Primul Premiu "Ştefan Iordache" (premiul este susţinut de Michaela Tonitza-Iordache) i-a fost acordat lui Marian Adochiţei, absolvent al Universităţii de Arte din Iaşi, pentru recitalul "şi uite-aşa, ne trezim într-o bună zi cu mii de câini ieşind din mare" de Matei Vişniec. Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, secţiunea Individual, i-a revenit lui Agnes Benedek, absolventă a Universităţii "Babeş Bolyai", Facultatea de Teatru, din Cluj. Frumoasă, talentată, convingătoare, actriţa şi-a prezentat recitalul de 15 minute în maghiară.

Pe Sorescu l-a "spus" în română, dar cu un vizibil accent, ceea ce nu i-a împiedicat pe membrii juriului s-o declare cea mai bună. Premiul pentru Cel mai bun spectacol la secţiunea Grup l-a primit cuplul scenic Ciprian Mistreanu şi Oana Porav-Hodade, din Târgu-Mureş, care a prezentat spectacolul "Merge", după "Autobahn" de Neil LaBute.

Premiul Juriului "Sică Alexandrescu" a intrat în posesia Elizei Ţuţurman (Individual, cu "Ispitele Sfântului Anton" de Flaubert), iar Premiul "Maria Filotti", acordat de Prinţul Şerban Cantacuzino, l-a primit Valentina Andreea Zaharia (Individual, cu "Buna Vestire" din "Elogiul mamei vitrege" de Lliosa). Au fost şi două premii acordate de public: la Individual - Irina Ivan, absolventă UNATC, şi la Grup - spectacolul "Clişee", prezentat de absolvenţi ai Universităţii din Sibiu.

×
Subiecte în articol: arte gala tânărului actor hop