x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un pic racita

Un pic racita

de Luiza Moldovan    |    07 Mar 2006   •   00:00
C(RAMPE)
Dupa o abstinenta milenara care a durat cateva luni, am dat din nou pe OTV dimineata, pentru a putea urmari un frumos program de emisiune, moderata de aceeasi Cristina si Catalin. Aceeasi Cristina, dar, mai ales, acelasi Catalin. Un Catalin acelasi. Acelasi un Catalin. Catalin un acelasi. Vreau sa spun pudibond si atent la detalii - pretioasele semnalmente ale unei personalitati care se distinge prin complexitate si sensibilitate. Sa nu uit sa mentionez aici spiritul ludic dublat firesc de aplecarea catre ras, fapt ce va sa sugereze o inteligenta organica si o anume detasare de problemele cotidiene, cvasiinerente. Deci da. Da deci.

Stupefiata de reactiile sale de pudibond (pe post, in direct, a fost rostit groaznicul cuvant "tata"), pret de cateva secunde pot sa spun c-am ramas stana de piatra in fata frumosului meu televizor. Era dovada unei pudibonderii pe care Cata reusise sa mi-o transmita prin ecranul televizorului. Un Cata razator, invocand suprema autoritate a CNA, care deja se pusese pe aratat cu degetul (altfel, un gest cat se poate de urat).

Ca moderator al unei emisiuni care, din fericire pentru noi, toti, se bucura de o oarecare audienta, Catalin trebuia, nu-i asa, sa amendeze termenul folosit de invitatul sau nu atat prin punerea artistica a mainilor in cap, cat prin chemarea instantanee a autoritatii supreme (am numit aici CNA, fireste). Invocat la nesfarsit, am senzatia ca, prin spirit, CNA a fost prezent. Are loc un dialog vijelios, in care nepermisul termen e mentionat obsesiv cu intentia vadita a ilaritatii. Cunoastem insa foarte bine ca umorul cautat cu obstinatie sau poanta repetata la nesfarsit ajunge sa cada intr-un monstruos penibil de care toata lumea fuge ca de dracu’. Se invoca paralela subtila dintre DEX si Biblie si se mentioneaza cu voiosie ca DEX e Biblia CNA. Parca-i si vad pe membrii CNA intr-un ritual ciudat in care fac plecaciuni in fata DEX si se prosterneaza umil in fata colegiului de redactie, in timp ce departamentul "Monitorizare" citeste reverentios diversi termeni si explicatiile lor.

In continuare, se pun cititorii sa caute in DEX termenul mentionat anterior si se tresalta fericit cand se constata ca e. Imensa si terifianta autoritate a CNA nu va avea cum sa amendeze simpatica emisiune, pentru ca simpatica emisiune sta sub paravanul DEX. Totul sta sub paravanul DEX, fie doar si prin faptul ca, fatalitate, DEX e mai mare decat Biblia. Sau cel putin mai greu. Se vorbeste despre epilarea definitiva si se pun intrebari pertinente: "sigur?", "sigur, sigur?". Se hahaie. Se duce iar mana in cap la auzul cuvantului "craci". Il asigur pe Cata ca si acest cuvant se afla in DEX, impreuna cu fratele lui, verbul "a craci". De exemplu, "Xenia e un pic racita". Iti multumim, Cata, ca existi.

×
Subiecte în articol: arte