x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vernisajul expoziției „Călătorie în Bucureștiul liturgic”

Vernisajul expoziției „Călătorie în Bucureștiul liturgic”

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Apr 2019   •   14:32
Vernisajul expoziției „Călătorie în Bucureștiul liturgic”

Muzeul Municipiului București îi invită pe toți cei interesați de tainele orașului nostru, să participe la vernisajul expoziției „Călătorie în Bucureștiul liturgic”, eveniment care va avea loc marți, 16 aprilie 2019, ora 18.00.

Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2) este cel care va găzdui acest nou proiect muzeal dedicat trecutului cultural al Capitalei, care nu poate fi separat de viaţa religioasă a locuitorilor săi. Expoziția reconstituie solemnitatea sacră a unui locaş religios, recurgând la componente cu valoare artistică şi obiecte de cult provenind de la vechi mănăstiri și biserici bucureștene.
Vor fi expuse rare cărți liturgice (de slujbă) imprimate în limba română în secolele XVII-XIX în tipografiile din București (Tipografia Domnească, Tipografia Mitropoliei, Mănăstirea Snagov, Mănăstirea Sf. Sava): Evanghelie - 1693, 1697, Liturghier - 1741, Apostol - 1683, Penticostar - 1743, Octoih - 1792, Molitvenic - 1819, Acatistul Maicii Domnului - 1823, 1828.
De asemenea, vor putea fi admirate veșminte liturgice aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București, Colecția Textile și accesorii vestimentare, piese autentice păstrate cu mare grijă, datând din secolele XVIII și XIX, și care nu au mai fost prezentate publicului. Această ținută, denumită și „haina de nuntă” (Matei XXII, 11-12) este demnă de sublimitatea și maiestatea sacerdoțiului divin. Biserica a legiuit, încă din vechime, ca preoții să se înfățișeze în veșminte deosebite de cele laice, întrucât „în timpul slujbei, aceștia îi reprezintă pe cereștii slujitori ai lui Dumnezeu-Omul”, chiar și în viața de toate zilele costumul clerical fiind deosebit de cel al laicilor atât prin formă sau croială, cât și prin culoare.
În expoziție vor fi expuse și stihare, feloane, epitrahile, bedernițe, confecționate din brocart, cu fir metalic, chiar și cu broderii inspirate din motivele artei orientale, din perioada domniilor fanariote. La acea vreme a fost împrumutată decorația, credința rămânând nealterată.
Colecția de Icoane și Obiecte de Cult ne ajută să recompunem imaginea lăcașului de cult prin valoroasele piese lucrate în ateliere balcanice sau cele specifice patriarhale.
Colecțiile Fotografii, Cărți Poștele și Clișee fotografice, Tipărituri și imprimate, Artă Plastică ne oferă imagini inedite ale lăcașurilor de cult din București, unele fiind demolate în anii comunismului.
Curator al expoziției: Dr. Maria-Camelia Ene.

Expoziția va fi deschisă la Palatul Suțu în perioada 16 aprilie – 30 iunie 2019.

×