x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vernisajul expoziţiei „The Museum Affair. Exerciţii de grefare a spaţiului muzeal clujean”

Vernisajul expoziţiei „The Museum Affair. Exerciţii de grefare a spaţiului muzeal clujean”

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Oct 2019   •   17:54
Vernisajul expoziţiei „The Museum Affair. Exerciţii de grefare a spaţiului muzeal clujean”

Joi, 17 octombrie, a avut loc vernisajul expoziției The Museum Affair. Exerciții de grefare a spațiului muzeal clujean, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Expoziția a prezentat o selecție de lucrări noi și recente ale artiștilor Alina Andrei, Răzvan Anton, Maria Balea, Dragoș Bădiță, Radu Cioca, Teodora Cioca, Duo van der Mixt, Oana Fărcaș, Robert Fekete, Cristina Gagiu, Mihaela Hudrea, Mihai Iepure-Górski, Lucian Indrei, Thea Lazăr, Mirela Moscu, Ciprian Mureșan, Musz, Flaviu Rogojan, Cristian Rusu și Șerban Savu, artiști din comunitatea Fabricii de Pensule.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 octombrie – 13 decembrie 2019, în incinta celor patru muzee partenere: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Zoologic UBB și Muzeul Botanic UBB.

Evenimentul face parte din proiectul „Riveranii la muzeu – inserturi în muzee locale” și propune o serie de expoziții de tip insert ce vor permite publicului să descopere, printre exponatele obișnuite din muzeele științifice, ocurențe artistice diverse, adaptate la noul context. Artiștii au fost invitați să dezvolte lucrări noi sau să adapteze lucrări existente, ca și răspuns la exponate de tip științific pe care în mod simbolic le iau în adopție. Efectul este unul dublu: exponatele „adoptate” de către artiști sunt la rândul lor decontextualizate și recontextualizate prin punerea în dialog cu piesele artistice. Prin aceste intervenții, proiectul facilitează interacțiunea publicului cu colecțiile permanente ale muzeelor, propunând o schimbare de format și de perspectivă în ceea ce privește oferta culturală obișnuită a acestora. 

×