x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Viaţa în stil baroc, la Palatul Brukenthal din Avrig

Viaţa în stil baroc, la Palatul Brukenthal din Avrig

de Diana Scarlat    |    03 Feb 2012   •   21:00
Viaţa în stil baroc, la Palatul Brukenthal din Avrig

Spiritul baronului Samuel von Brukenthal i-a transformat pe locuitorii orasului tran­si­l­vanean Avrig si pe multi iubitori de frumos din imprejurimile Sibiului in petrecareti 'de palat“. Concepute in stilul secolului XVIII, petrecerile de la Palatul Brukenthal din Avrig scot la lumina costume sofisticate si obiceiuri 'de curte“.

Oamenii isi pregatesc in ultimii ani costume baroce, cu volane, materiale scumpe, rochii cu crinolina sau palarii cu boruri late, care readuc la viata eleganta de acum doua secole. Totul a inceput in 2009, cu prima 'Toamna baroca la Avrig“. Evenimentul i-a adunat atunci pe indragostitii de rochii lungi si de bijuterii opulente la fosta resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal de la Avrig (fostul Preventoriu). Balul este unic in Romania si a fost conceput pentru a readuce in atentia tuturor singurul complex baroc de acest fel din Romania toate elementele acestui stil care abunda in zona. Dar a reinviat si spiritul din acele vremuri in oamenii locului.

Evenimentele culturale de acest fel nu au fost organizate ca simple petreceri in curtea palatului din apropierea Sibiului, ci au avut in program si ex­pozitii de fotografie 'Sub semnul barocului“, dezbateri pe tema 'Un complex baroc unic in Romania“, concerte de mu­zica baroca, spectacole cu foc si baluri organizate dupa toate regulile consemnate de istorici.

Cea mai mare parte a acti­vi­tatilor festivalului se desfa­soara la Sala Orangerie a fostei rese­dinte de vara de la Avrig a baro­nului Samuel von Brukenthal, iar expozitiile de arta floristica, de sculptura, de pictura pe sticla, de sticlarie artistica, concertele si recitalurile de mandolina, contrabas sau chitara, precum si demonstratiile de dans baroc, piesele de teatru scurt sau demonstratiile de echitatie se desfasoara in vastele gradini ale complexului.

Palatul mai putin cunoscut este 'fratele“ mai mare al celui din centrul Sibiului, folosit, dupa moartea baronului, ca 'preventoriu“ (sanatoriu). Baronul Sa­muel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunitatii sasesti tran­sil­vanene caruia i s-au atribuit importante functii publice in cadrul statului austriac condus de imparateasa Maria Theresa (1717-1780), cea dintai functie ocupata fiind aceea de cancelar aulic al Transilvaniei. Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, functie pe care a ocupat-o intre anii 1777 si 1787, Samuel von Brukenthal a construit la Sibiu palatul in stilul Barocului Tarziu, dupa modelul palatelor vieneze, pe care tot el l-a transformat, prin testament, in muzeul de astazi. Resedinta de vara a baronului Brukenthal, din centrul Avrigului, la de 20 km distanta de Sibiu, este o bijuterie a istoriei culturii, cu un parc de exceptie, intins pe nu mai putin de 16 hectare, unicul parc baroc din Romania.

×
Subiecte în articol: arte