x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Vocea de aur" a Teleenciclopediei

"Vocea de aur" a Teleenciclopediei

20 Dec 2004   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
"STICLA" - Mariana Zaharescu - prima crainica din istoria TVR Abia iesita de pe bancile liceului, Mariana Zaharescu a fost cooptata pentru o preselectie de crainice tv. A castigat concursul, si asa a inceput colaborarea cu Televiziunea Romana.
ADRIANA PADURARU

"VIZITA". Chiar daca nu mai apare pe "sticla", Mariana Zaharescu intra in casele noastre o data cu Teleenciclopedia
Am luat legatura telefonic cu Mariana Zaharescu, prima crainica din istoria TVR. Din pacate, suferinta prin care trece mama sa ne-a impiedicat sa avem o discutie mai lunga. Cu siguranta ar fi avut foarte multe de povestit.

DEBUT. Abia iesita de pe bancile liceului, Mariana Zaharescu a lucrat mai intai la Radio. O echipa a Televiziunii Romane a venit aici pentru a selecta doi crainici. "Am participat la concurs si l-am castigat. Cred ca am fost aleasa datorita tineretii mele si a vocii pe care o am. Nu o luati ca pe o lipsa de modestie, insa am fost numita «Vocea de aur»", ne-a marturisit doamna Zaharescu. A aparut pe "sticla" in anul 1956, la inceputurile televiziunii. Una dintre "misiunile" principale a fost participarea la primul Revelion transmis de TVR. Pe langa prezentarea programului pe care telespectatorii aveau sa-l urmareasca, Mariana Zaharescu a fost cooptata si la "Jurnal". "O munca grea, o corvoada, cu atat mai mult cu cat faceam naveta intre Radio si Televiziune", a adaugat Mariana Zaharescu.

TINUTE. In acele vremuri, televiziunea nu asigura tinutele crainicelor. "Noi trebuia sa facem rost de haine. Fiecare se descurca cum putea", ne-a spus doamna Zaharescu. De asemenea, perioada comunismului a fost una foarte dura in ceea ce priveste aspectul crainicelor. Fara fard, accesorii sau tinute extravagante: "Eu n-am avut insa probleme din acest punct de vedere, pentru ca eram foarte modesta. Neplacerile au avut o alta cauza".

EXCLUDERE. Din pacate, colaborarea cu institutia, din postura de crainica, a fost intrerupta dupa cativa ani. Motivul: sora sa s-a casatorit cu un cetatean italian si a plecat din tara. "Era pe vremea comunismului. Asa ceva era impotriva regimului. Este lesne de inteles ca n-a mai durat mult si Securitatea mi-a facut dosar, urmand apoi excluderea din televiziune", isi aminteste fosta crainica. Intre timp, Mariana Zaharescu a terminat Conservatorul, sectia canto: "Pot spune ca sunt artist liric".

REVENIRE. In anul 1965 si-a reinceput activitatea in TVR, la Teleenciclopedia. Vocea ei calda, "de aur", rasuna si astazi in casele noastre. "Teleenciclopedia a fost si este o emisiune foarte iubita de oameni. Este adevarat ca nu mai are aceeasi afluenta de telespectatori, dar este inca urmarita", ne-a declarat doamna Zaharescu.

PERIPETII. Munca in televiziune, mai ales daca este vorba despre o transmisiune in direct, nu este lipsita de patanii, unele mai grave, altele amuzante. Nici pe ea nu au ocolit-o astfel de "incidente". "Cand eram de serviciu, citeam programul unui concert. La un moment dat, reflectorul din fata mea a explodat. M-am speriat foarte tare, ba chiar am crezut ca a tras cineva in mine. Nu era asa, dar tot imi tremurau picioarele. Problema era ca ramasesem fara lumina. Din fericire, o colega de la «tehnic» a venit repede si mi-a tinut o lanterna pentru a putea citi in continuare programul", isi aminteste fosta crainica tv.

Si in viata de zi cu zi Mariana Zaharescu a avut parte de "peripetii": "Ma oprea lumea pe strada si-mi pipaia parul pentru a se asigura ca e natural. Il aveam foarte ondulat si lor li se parea ca este peruca. Apoi, erau foarte curiosi pentru a vedea cum am picioarele. La tv nu apaream decat de la bust in sus, asa ca ma analizau amanuntit. Si, apropo de asta, o fetita de vreo cinci ani m-a intrebat: «Doamna, va vad la televizor. Dar nu-mi dau seama unde va tineti picioarele. M-am uitat si in spatele televizorului si tot nu le-am vazut".

Chiar si acum lumea o mai recunoaste pe strada. "Cateodata imi este rusine, pentru ca nu intotdeauna ies aranjata din casa, si cum deschid gura, lumea ma recunoaste si imi spune: «Sunteti Mariana Zaharescu de la Teleenciclopedia!». Insa de cele mai multe ori imi face foarte multa placere ca am ramas in inimile telespectatorilor, care ma recunosc dupa voce", ne-a mai spus doamna Zaharescu.

CONTINUITATE

"Teleenciclopedia a fost si este o emisiune foarte iubita de oameni. Este adevarat ca nu mai are aceeasi afluenta de telespectatori, dar este inca urmarita" - Mariana Zaharescu prima crainica a TVR
×
Subiecte în articol: arte zaharescu