CULTURA/MASS-MEDIA
BEST-SELLER - Amanunte picante despre viata privata a dramaturgului englez
"Will in the World", a lui Stephen Greenblatt, este una dintre cele mai recent lansate carti. Care, la scurta vreme, s-a transformat intr-un best-seller. Tema? Viata particulara a lui Shakespeare.
MIRUNA MIHALCEA
PORTRET. Shakespeare, autorul care nu moare niciodata |
William Shakespeare. Asa-i ca nu treceti niciodata indiferenti cand ii auziti numele? Nu sunteti singurii. Shakespeare e mereu printre noi, in randurile operei sale, in paginile manualelor, in rafturile bibliotecilor noastre, pe scenele teatrelor, in costumele din recuzita si cu nimic mai putin in istoria vremurilor sale. Biografii ale scriitorului au fost scrise cu multa cerneala, insa Stephen Greenblatt, profesor de literatura la Harvard, reuseste o premiera.
INCEPUTUL. Atuul lui Greenblatt este ca il asaza pe Shakespeare exact in atmosfera caracteristica vremurilor lui. Nu regasim in biografie un Shakespeare "adaptat", ci pe acela care, venit de la tara, se trezeste in Londra, un oras in care crima si violenta, sporturile sangeroase, conflictele religoase si ciuma erau la ordinea zilei, in timp ce Podul Londrei era "ornat" cu capetele nelegiuitilor.
CERTITUDINI. Despre viata din spatele penitei lui nu prea se stiu multe. Shakespeare a lasat in urma un volum impresionant de lucrari, in schimb, capitolul viata privata a ramas invaluit intr-un vesnic mister. Nimeni nu stie cum a fost posibil ca un singur om sa eclipseze nu o generatie, ci zeci de generatii. Singurele piese "atestate" din care se poate reconstitui puzzle-ul vietii lui sunt opera sa, un certificat de casatorie destul de dubios, certificatele de nastere ale copiilor, acte de proprietate si un testament ciudat.
Citește pe Antena3.ro
DIGERABIL
|
Stephen Greenblatt realizeaza ca abordarea lui Shakespeare e, de obicei, unilaterala. Despre el se vorbeste in manuale, la cursuri si prin piesele puse-n scena sau prin ecranizari ca "Romeo si Julieta". "Intentia mea a fost sa scriu o carte pentru toata lumea. O carte "digerabila". Nu doar elita e interesata de Shakespeare, ci si omul de rand. Pentru ca el a scris pentru toata lumea", spune Greenblatt.
|