x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Zawinul ne-ar lua pe toti acasa

Zawinul ne-ar lua pe toti acasa

11 Apr 2005   •   00:00

Joe Zawinul, unul dintre cei mai titrati cantareti de jazz din lume, a dat o raita si pe la Sala Palatului, vineri, 8 aprilie. Si a contrazis opinia generala autohtona, cum ca jazz-ul lasa de dorit la ora asta. "Publicul roman e extraordinar. E un public cult si deschis. V-as lua pe toti acasa!"



  • de MIRUNA MIHALCEA

  • OPTIUNE. La 73 de ani, unii aleg linistea. Joe alege muzica
    Zawinul a luat-o la trap pe 12 martie. Atunci s-a dat startul la megaturneul care dureaza o luna. Prima escala a fost in Austria, a urmat apoi Italia, care, se pare, e detinatoarea celor mai inflacarati fani ai jazz-man-ului, apoi Franta, Olanda si iacata-l pe Zawinul poposit si pe meleaguri mioritice. Nu degeaba zic de meleaguri mioritice, cu toate cate-nseamna asta, ca uite, vedeta jazz-ului electronic a cedat in fata slibovitei romanesti. Nici de data asta nu ne-am dezis de la obiceiul nostru de-a ne arata gazde desavarsite, asa ca-n schimbul unei demonstratii "valabile" de jazz de calitate, l-am cadorisit pe Joe c-o gustarica tare. Si, in netarmuita noastra darnicie, i-am dat si la pachet, sa ne tina minte!

    FURNICAR. La Sala Palatului, ca de obicei, furnicarul incepe sa misune cu cel putin jumatate de ora inainte de eveniment. Ce a fost de-a dreptul curios si merita, credem noi, mentionat e ca de data asta tu, ca spectator nerabdator, vorba ceea, sa te-nfrupti din "produsul" pe care l-ai achizitionat la preturi care-ncepeau de la 300.000 de lei si sareau, pe alocuri, de-un milion de lei, nu te mai impiedicai de tuciurii disperati sa-ti vanda bilete la suprapret. Ba, dimpotriva! De data asta, pe scarile impunatoare ale Salii Palatului, te loveai de diversi care-si incercau disperati norocul, doar-doar o avea cineva un bilet in plus.

    SFERTUL ACADEMIC. Ca orice formatie care se respecta, au uzat si ei de sfertul academic. Numai ca nu de dragul "vedetismului", ci din motive foarte practice. Doar ce-au coborat din avionul care-i aducea de la Amsterdam, c-au si venit pe scena. Asa ca probele de sunet s-au produs in mare graba. E drept ca publicul a remarcat, la un moment dat, ceva probleme cu sonorizarea si poate s-a mirat, ca doar cunoscatorii stiau de clubul de jazz de la Viena, al lui Zawinul, dotat cu unul dintre cele mai performante sisteme de sunet la ora asta. Da’ uite si motivul: graba.

    JAZZ MODERN. Cine n-a fost in sala, la concert, sa afle ce-a ratat. A ratat o extraordinara demonstratie live de jazz modern, cu un final pe masura, in acorduri fine de jazz vechi, traditional, in interpretarea de exceptie a lui Joe Zawinul (clape si vocal), Sabine Kabongo (vocal), Alegre Coreea (chitara), Linley Marthe (bass), Nathaniel Townsley (tobe) si Jorge Bezerra (percutie, vocal). Si-a mai ratat si-un bis. Pentru ca publicul a fost teribil de-ncantat de prestatia formatiei, s-a strans ciorchine la scena aplaudand minute-n sir, asa ca Zawinul si formatia au pus de-un bis inopinat, neprevazut in contract. Ba, mai mult, au organizat si-o scurta sesiune de autografe. Nu de alta, dar Zawinul are-n proiect sa revina pe la noi…

    PE LISTA DE PRIORITATI
    Pe langa publicul pestrit, abonat, de obicei, la Sala Palatului, au fost prezente si personalitati autohtone ca Berti Barbera, Madalin Voicu, Florin Chilian, Dan Chisu, Crina Mardare, Ioan T. Morar. Memento Music, cei care l-au adus pe Joe Zawinul (foto stanga) la Bucuresti, ii mai au pe lista de prioritati pe Tudor Gheorghe, Michael Bolton, Orchestra Simfonica din Paris si-om mai trai si-om mai vedea.
    ×
    Subiecte în articol: culture club zawinul