La 15 iunie, florile teiului lui Eminescu miros a poezie. Pe 15 iunie, cartile se deschid parca singure in cautarea amintirii poetului. 15 iunie e ziua de pomenire a plecarii spre zarile raiului poeziei romanesti a Luceafarului. Atunci, in acea zi, umerii de piatra ai busturilor sale raspandite in toata tara se incarca de flori. De la Nistru pan’ la Tisa tot romanul il sarbatoreste. La Iasi, Botosani, Ipotesti se organizeaza programe omagiale.
Cel mai important este calendarul de la Ipotesti, locul in care s-a nascut poetul. Aici sarbatoarea incepe la 14 iunie cu o intalnire a scriitorilor botosaneni cu cei de la Iasi pentru a juriza concursul national de poezie si interpretare critica "Porni Luceafarul', urmat de un recital poetic cu participarea scriitorilor invitati din toata tara. Sarbatoarea continua cu un pelerinaj la Manastirea Vorona. In fiecare an, in ziua de 15 iunie de dimineata, la Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril are loc o slujba de pomenire in amintirea sa. Apoi manifestarile se muta la Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii Mihai Eminescu.
Anul acesta este organizata Gala premiilor concursului "Porni Luceafarul', un recital al poetilor laureati, lansari de carte, un targ al mesterilor populari, o expozitie de pictura a tinerei adolescente poete Elleny Pendefunda, un tur al Muzeului Eminescu, totul culminand spre sfarsitul zilei cu recitaluri de poezie si spectacole. "In cea de-a treia zi a Zilelor Eminescu va avea loc un recital la Cetatea de Scaun a Sucevei, o vizita la Manastirea Putna si un recital poetic', ne-a spus Mihaela Anitului – sef Birou cercetare, documentare, promovare imagine din cadrul Memorialului Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu. La Iasi va avea loc un program asemanator, centrat pe cele doua obiective principale ale orasului legate de memoria poetului: Muzeul Eminescu din Copou, din apropierea Teiului lui Eminescu, si Casa Pogor, vatra junimistilor, locul in care Mihai a citit din opera sa alaturi de Creanga si unde a si locuit o scurta perioada in 1874 dupa ce s-a intors de la studii din Viena.
Aici se afla pe langa ceasul de aur si inelul si masca mortuara si de asemenea o alta piesa valoroasa: pianul ce a apartinut familiei Eminovici.
Este spatiul in care Miorita a devenit Oda in metru antic, cum spunea poetul Nichita Stanescu. "Din calendarul evenimentelor amintim o prelectiune la care vor participa invitati din tara, de asemenea va avea loc un spectacol al elevilor unor scoli din Iasi si alocutiuni ale unor personalitati. Un loc aparte il va ocupa momentul omagial ce va avea loc la Teiul lui Eminescu din parcul Copou', ne-a spus prof. drd. Anca-Maria Buzea, sef serviciu muzee la Muzeul Literaturii Romane Iasi.
Povestea ceasului si inelului de aur ale lui Eminescu
La Casa Pogor se afla, cum spuneam, si doua pretioase obiecte care au apartinut poetului: ceasul de aur si inelul. Acestea sunt expuse in cladirea in care a existat sediul Societatii literare Junimea. Aici, poetul si-a cristalizat marea prietenie cu Creanga si l-a indemnat pe marele povestitor sa-si prezinte creatiile literare dupa ce el insusi a starnit admiratia celorlalti scriitori. Cladirea a fost construita la mijlocul secolului al XIX-lea de catre Vasile Pogor, fiul unuia dintre primii poeti ai Moldovei. Incepand din anul 1863, in salonul de la etajul casei, denumit astazi Salonul Junimei, au inceput sa se adune cei mai de seama intelectuali ai Iasiului. Unul dintre tablourile existente si astazi in salon ii infatiseaza pe junimisti, printre ei fiind poetul Mihai Eminescu.
"Avem vizitatori numerosi, unii venind de peste mari si tari, chiar si de peste ocean, din SUA. De asemenea, foarte multi studenti ne trec pragul. Aici organizam manifestari legate de memoria poetului cel putin de doua ori pe an, in ianuarie si iunie', a adaugat prof. Anca-Maria Buzea. Cele doua importante piese, ceasul si inelul, i-au fost daruite lui Eminescu de tatal sau, caminarul. Ele au fost facute la comanda, la un bijutier din Cernauti. In 1883, cand poetul s-a imbolnavit, au fost luate de fratele sau, Matei, si duse la Ipotesti, unde au ramas in pastrarea tatalui poetului. Ele au fost date ca zestre Aglaiei. De la al doilea sot al acesteia au intrat in posesia Muzeului Literaturii Romane de la Iasi, Casa Pogor.
Unicat: sfintii au aureole negre in biserica familiei Eminovici de la Ipotesti
La Ipotesti exista multe alte obiecte care au apartinut poetului sau familiei sale: cristaluri, portelanuri, mobilier, lingurita de argint cu monograma mamei poetului, caseta de machiaj cu monograma M.E. de pe vremea cand mergea in turnee cu trupa de teatru a lui M. Pascaly, caseta de mahon ferecata in argint, medalia serbarii la Putna, sigiliul in arama al doctorului Serban Eminovici, icoana ferecata in argint , tabachera turceasca ce apartinea familiei Eminovici si garderoba din lemn de stejar cu inscriptia Aglae Drogli.
Impresionanta este si pictura din biserica de langa Casa Memoriala. Aici sfintii au aureole negre, lucru nemaiintalnit in alte biserici din Romania. Pe unul dintre pereti alaturi de sfintii de rand este pictat insusi Eminescu, "sfantul' poeziei romanesti.