x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ziua Constantin Brâncuși în Polonia

Ziua Constantin Brâncuși în Polonia

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Feb 2023   •   19:21
Ziua Constantin Brâncuși în Polonia

În perioada 20 februarie - 8 martie a.c., Institutul Cultural Român de la Varșovia va prezenta la Liceul de Artă „Constantin Brâncuși” din Szczecin, cu susținerea Uniunii Arhitecților din România, expoziția de fotografie „Brâncuși”, realizată de arhitectul Sorin Vasilescu, profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Expus în premieră la București, în 2007, amplul proiect pregătit de prof. Sorin Vasilescu a fost apoi itinerat cu scop didactico-pedagogic la Istanbul (la Universitatea Mimar Sinan) și la Strasbourg. În 2023, el ajunge în Polonia, într-un spațiu cu sonoritate puternică pentru România.

Cu ocazia Zilei Brâncuși, o serie de 32 de planșe înfățișând tot atâtea lucrări reprezentative ale sculptorului român vor fi prezentate în acest an la Szczecin. Liceul de Arte Plastice „Constantin Brâncuși”, singurul liceu din Polonia a cărui denumire este strâns legată de cultura română, împlinește în 2023 75 de ani, fiind una dintre instituțiile cunoscute în țară pentru calitatea procesului de învățământ.

Expoziția propusă le va permite tinerilor artiști, cadrelor didactice și publicului larg, căruia îi este deschisă galeria, o reîntâlnire cu creația artistului român care patronează instituția, lărgindu-le cunoștințele și menținând interesul pentru cultura din care acesta provine.

Prin atenția minuțioasă acordată materialului în care sculptează, pe care ajunge să-l cunoască în profunzime, ca un adevărat explorator al lumii organice, Brâncuși ajunge la forme care întruchipează  universalitatea și perfecțiunea.

„Cred că opera lui Brâncuşi se cuvine a fi privită şi studiată într-o dublă perspectivă: aceea a dimensiunii sale spirituale şi aceea a înnoirii formelor de expresie plastică – afirma criticul de artă român Ionel Jianu în 1976. Întreaga creaţie a lui Brâncuşi, privită ca o meditaţie profundă asupra rosturilor lumii, ale vieţii şi ale morţii şi totodată că o meditaţie asupra sculpturii […] Cât despre înnoirea formei de expresie plastică, Brâncuşi a revoluţionat sculptura de la începutul acestui veac prin trei aporturi esenţiale: a redat epocii noastre conştiinţa formei pure, eliberând sculptura de toate atributele ei literare, anecdotice, istorice sau mitologice, de grandilocvenţa şi de excesul podoabelor. A realizat unitatea dintre spiritual şi sensibil, influenţând materia şi acordându-i forţa de a exprima nevăzutul în forme materiale, vizibile. A exaltat calitatea materiei - marmură, lemn, bronz – descoperind virtuţile ei şi încorporându-i, prin polisaj, lumina care devine astfel un mijloc de expresie plastică. Toată sculptura contemporană din Occident e într-o anumită privinţă tributară cuceririlor lui Brâncuşi, care a eliberat arta de vechile prejudecăţi ale veacului trecut. De aceea, opera sa se bucură de un prestigiu imens, de nimeni atins până acum de la Rodin încoace.”

×
Subiecte în articol: Ziua Constantin Brâncuși Polonia