x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Balul Vienez, mândria Brașovului

Balul Vienez, mândria Brașovului

de Paul Bardasu    |    25 Oct 2023   •   06:00
Balul Vienez, mândria Brașovului

În calitate de invitat al Nadiei Comăneci, la rândul ei cap de listă al cancelarului austriac Alfred Gusenbauer, am avut șansa să particip, în 2008, la celebrul Bal al Operei din Viena.

A fost o experiență măgulitoare, cu personaje desprinse din povești, cu calești impunătoare, domnițe în rochii strălucitoare și domni fruntași la eleganță și bun-gust. La 15 ani de la acea incursiune în secole trecute, am reintrat în atmosfera unui bal vienez la Brașov. Un eveniment mai mic, dar cu inimă mare și scop înălțător: de a reînvia valorile unei epoci apuse și de a aşeza în făgaşul lor natural lucrurile de preț ale societăţii româneşti şi de a le integra în cultura europeană.

Peste 100 de persoane care apreciază frumosul și eleganța au retrăit atmosfera balului vienez autentic de la sfârșitul veacului al XIX-lea în cadrul evenimentului extraordinar „Balul vienez - Walz for Change (Vals pentru Schimbare)”, care a avut loc la finalul săptămânii trecute la Cercul Militar Brașov. Povestea serilor vieneze de altădată a fost transpusă în contemporaneitate prin decorul special, muzica oferită de MH Salon Orchestra din București, ținutele rafinate ale participanților, bucatele delicioase după rețete vieneze reinterpretate și momentele caritabile în beneficiul elevilor de la liceele vocaționale de muzică și arte plastice din Brașov.

Evenimentul a fost dedicat aniversării a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu, compozitorul magistral care, în numai 30 de ani, a realizat mai mult decât alții într-o viață. Din repertoriul orchestrei au făcut parte și lucrări compuse de acesta, unele dintre ele dedicate chiar balurilor de la Viena, cum ar fi „Camelii”.

Prima ediție, primele emoții, prima reușită

„A fost un eveniment deosebit, într-un cadrul fantastic! Participanții au fost minunați, iar programul a fost special, cu muzică specifică unui bal vienez. Da, am numai cuvinte de laudă cu privire la această primă ediție! S-a apropiat de balurile vieneze, deși nu este corect să facem o comparație în acest sens. În Austria, aceste baluri sunt o tradiție de sute de ani… Dar dacă organizatorii reușesc să organizeze și a doua ediție a Balului vienez la Brașov, sunt convins că va fi o reușită și astfel va deveni o tradiție și aici”, a declarat, la finalul evenimentului, consulul onorific al Republicii Austria la Sibiu, Andreas Huber. 

La finalul unei zile de poveste, am stat de vorbă cu Bianca Beatrice Michi, inițiatoarea proiectului cultural, și cu cineastul Cristian Radu Nema, cofondator al evenimentului. „Am avut privilegiul să particip la mai multe ediții ale Balului Silvesterball din Viena, care era organizat în sala mare a Palatului Hofburg. Atmosfera de acolo m-a întors în timp și mi-am adus aminte de evocările balurilor la care participau, de exemplu, Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu în perioada când își desăvârșeau studiile la Viena. Atunci s-a născut ideea de a aduce acea atmosferă fascinantă și publicului din România, dăruindu-i un bal vienez după modelul celui organizat de Societatea România Jună, societatea studenților români de la Viena din care făceau parte cei doi reprezentanți de marcă ai culturii române”, ne-a spus Bianca Beatrice Michi.

Un vis, un miracol

Inițiatoarea proiectului a continuat: „Balurile organizate de această societate aveau, pe lângă scopul lor cultural, și o latură socială care viza strângerea unor fonduri pentru susținerea din punct de vedere material a studenților cu posibilități materiale mai reduse. Acesta a fost detaliul care m-a inspirat să dedic balul vienez Walz for Change ediția I celor mai talentați elevi de la liceele de muzică și artă din oraș pentru a încuraja aptitudinile lor artistice și pentru a aduce deopotrivă o schimbare în viețile acestor tineri creatori și o schimbare în mentalul colectiv prin angrenarea actorilor sociali în inițiative de tip educație prin cultură”, ne-a detaliat Bianca Beatrice Michi, în timp ce cineastul Cristian Radu Nema a completat: „Succesul pe care l-a avut prima ediție a Balului Vienez în orașul de la poalele Tâmpei, Brașov, confirmă că astăzi s-a născut, deja, o tradiție. A fost un vis. E un miracol. Va fi istorie”.

Fondurile strânse, donate elevilor talentați

Douăzeci și doi de elevi de la liceele de artă și muzică din Brașov au avut ocazia să participe la acest bal în calitate de debutanți. Ei au dansat pentru public sub coordonarea coregrafei Anca Pavel și a lui Marius Hiruț și au avut ocazia să prezinte invitaților preocupările lor artistice prin intermediul unor videoclipuri care au fost proiectate în timpul balului. Fondurile strânse în cadrul evenimentului s-au transformat în premii pentru acești tineri foarte talentați.

Atmosfera balului a fost întregită de momentele de dans susținute de profesioniștii de la Școala de Vals ’97, de tinerii cursanți de la Vio Dance Studio, precum și de o demonstrație specială de dans și gimnastică ritmică semnată Patricia Căbuz (campioană internațională de gimnastică ritmică). Din program a făcut parte și recitalul de vioară susținut de muzicienii Emanuel Alexandru Dragomir și Tiberiu Ilie Ciot, alias Duetto Violin, care au întâmpinat invitații atât în foaier, cât și mai târziu, pe scenă, înainte de cadrilul de la miezul nopții. Surpriza serii chiar și pentru organizatori a fost prezența mezzosopranei Andreea Ilie, care a interpretat câteva arii celebre. La buna desfășurare a evenimentul și-au adus contribuția șaisprezece voluntari ai platformei Voluntariat Brașov.

Meniu cu bucate alese

Meniul ales de inițiatorii acestei seri deosebite a fost unul rafinat și exclusivist, în armonie cu tematica acestui eveniment. Preparatele servite au fost reinterpretări ale unor rețete vieneze foarte apreciate, printre care s-au numărat specialități de sturion cu icre de Manciuria, friptură de vită cu must din Austria Superioară și celebrul tort Sacher.

Amfitrionul Balului Vienez de la Brașov a fost Paul Diaconescu, actorul care îl interpretează pe compozitorul Ciprian Porumbescu în documentarul „Popas Imperial”, film realizat de cineastul Cristian Radu Nema și regizorul Mimis Ravanis. „Balul vienez - Walz for Change/Vals pentru Schimbare” face parte din proiectul cultural „BAL - Brașovul Artistic Literar”. A doua componentă a acestui proiect constituie premiera unui eseu cinematografic dedicat celor două mari personalități ale culturii române, Ciprian Porumbescu și Mihai Eminescu, film care va fi difuzat la Banca de Cultură Apollonia, în 23 octombrie, la Centrul de Cultură Apollonia, în 23 octombrie, ora 18.00.

 

„A fost o surpriză mare pentru mine și un eveniment pe care cu siguranță cei prezenți la bal nu-l vor uita. A fost o realizare ceea ce s-a întâmplat aici, mai ales că în această acțiune culturală au fost implicați și copii. Este un lucru foarte mare și foarte frumos” - Helmut Wagner, fost director al Colegiul Național „Johannes Honterus”, din Brașov.

 

„Excelent! Un debut foarte fain, cu o temă extraordinară, fiindcă în centrul atenției au fost copiii, acești copii minunați, care toți sunt talentați. Mă bucur că au avut ocazia să-și prezinte talentul aici, în fața oaspeților la Balul Vienez și ne-am dori să-i vedem în fiecare an, iar noi, brașovenii și nu numai, să sărbătorim din 10 în 10 ani jubileul” - Cristian Macedonski, președintele Asociației Smart City Brașov.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: bal vienez brasov