x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Călătoria lui Dante la Amfiteatru TNB

Călătoria lui Dante la Amfiteatru TNB

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Aug 2021   •   20:21
Călătoria lui Dante la Amfiteatru TNB

Vineri, 27 august, ora 20:30, sus pe Teatrul Național, la Amfiteatru TNB, are loc spectacolul Călătoria lui Dante, după Divina Comedie de Dante Alighieri, un recital extraordinar al actorului Emil Boroghină, o coproducție a Teatrului Nottara, Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova și Teatrul Poesis. Scenariul este semnat de Emil Boroghină și Alina Hiristea, iar regia îi aparține Alinei Hiristea.

Sub cerul liber, la kilometrul 0 al Capitalei, celebrul actor Emil Boroghină, omul  care a scris pagini importante în istoria teatrului românesc prin Festivalul Shakespeare de la Craiova, ne invită să-i fim alături în Călătoria lui Dante. Un drum fără întoarcere despre iubire, credință, încredere, înălțare sau cădere în străfunduri abisale. O întoarcere la poezie. Un spectacol-eveniment, marca Emil Boroghină.

 

„Iubirea sa ideală, pasiunile ternic umane, profunda, intensa vibrație în fața frumuseții l-au ridicat pe Dante Alighieri ca pe un munte înalt, către ceruri, în imensitatea literaturii medievale. Extraordinar prin grandoarea sentimentelor și a gândirii, prin arta înaltă a poeziei și rigurozitatea precisă a științei, prin inteligența speculativă cu care a spart porțile închise ale ignoranței. (...) În esență, Divina Comedie nu este altceva decât mirifica poemă a iubirii infinite și a durerii de patrie. Nimeni nu și-a idolatrizat mai mult patria ingrată, dar totdeauna adorată, ca Dante Alighieri, pasionat cântăreț al magnificelor ei frumuseți, care o înscriu între minunile planetei Terra, ori al glorioasei ei istorii trecute. Nimeni nu a deplâns-o mai profund pentru nenorocirile-i prezente. Acest glas puternic de italienitate, adăugat frumuseților armonice ale poemei, a făcut din Divina Comedie o poemă națională și universală în același timp.” Alexandru Balaci

×