Trilogia "Orbitor", formată din "Aripă stăngă", "Corpul" şi "Aripă dreaptă", a fost lansată intr-o ediţie de 1.500 de pagini, Mircea Cărtărescu calificănd-o drept "cea mai minunată carte".
Trilogia "Orbitor", formată din "Aripă stăngă", "Corpul" şi "Aripă dreaptă", a fost lansată intr-o ediţie de 1.500 de pagini, Mircea Cărtărescu calificănd-o drept "cea mai minunată carte".
Mircea Cărtărescu a inceput lansarea cu căteva versuri pentru cititori şi a mulţumit Editurii Humanitas pentru "strivitorul dar", explicănd că, deşi mărimea volumului intimidează, sunt cărţi care nu pot fi rezumate in căteva pagini, relatează Mediafax. "Eu am inceput prin a mă găndi să scriu o carte de 1.000 de pagini, apoi m-am găndit la titlul «Orbitor», care să incapă pe cotor. Este o carte in formă de fluture, aşa cum şi planşele din testul de personalitate au formă de fluturi. Cartea mea ar trebui privită ca un test de personalitate. Cea mai bună metodă de citire a acestei cărţi este ghicitul in ea, fiind inutilă o hermeneutică, pentru că nu are un cifru, in ea se poate ghici propria noastră personalitate", a spus autorul. Acesta a adăugat că "Orbitor" este un volum care "ne citeşte pe noi", comparănd-o cu planeta Solaris, care extrăgea din mintea celor care o agresau nuclee.
Cutie de rezonanţă. "Unele cărţi trebuie să fie mari, numărul de pagini este cutia de rezonanţă a unei cărţi de acest fel. Cartea este cea mai minunată pe care am văzut-o vreodată. O puteţi folosi şi in scopuri casnice, poate fi un obiect contondent pentru a vă apăra de infractori, poate sta şi pe borcanul de murături, este o carte multifuncţională", a incheiat Cărtărescu.
Literatură. Criticul Marius Chivu a apreciat că in paginile "Orbitorului" se găseşte o intreagă literatură şi că nu se aştepta ca Mircea Cărtărescu să finalizeze un proiect literar de o asemenea amploare. "Intregul text poate fi o arheologie a fiinţei (...) Este foarte emoţionant pentru un critic literar să găsească o carte etalon, in care are un model, un exemplu. Mircea Cărtărescu impinge limitele literaturii inainte şi este de necrezut cum un autor contemporan poate să scrie fără să semene cu predecesorii săi", a spus criticul, adăugănd că este un "entuziast" al acestei cărţi.
Lidia Bodea, director editorial al Editurii Humanitas, a spus că editura i-a pregătit această carte autorului, cu un cotor de 8 centimetri, pentru a da o "viaţă frumoasă "Orbitorului", in aceeaşi copertă, aceeaşi bătaie de aripi a fluturelui...". Trilogia "Orbitor" va putea fi găsită in librării la preţul de 130 de lei.
sebastian.eduard@jurnalul.ro