x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Romanul „1984”, al scriitorului britanic George Orwell, în topul celor mai bine vândute cărți de ficțiune din Rusia

Romanul „1984”, al scriitorului britanic George Orwell, în topul celor mai bine vândute cărți de ficțiune din Rusia

de Anastasia Paul    |    16 Dec 2022   •   16:05
Romanul „1984”, al scriitorului britanic George Orwell, în topul celor mai bine vândute cărți de ficțiune din Rusia
Sursa foto: antean3CNN

Romanul distopic „1984”, al scriitorului britanic George Orwell, se află în topul celor mai bine vândute cărți de ficțiune în format electronic din Rusia.

Povestea este plasată într-un viitor imaginar, în care guvernele totalitare își privează cetățenii de orice drepturi și libertăți pentru a-și menține sprijinul acestora de a duce războaie fără sens, scrie cnn.com.

Romanul are cele mai multe descărcări, din categoria ficțiune, de pe platforma rusă de vânzări online de cărți LitRes, și este a doua în preferințele cititorilor din orice domeniu, potrivit agenției TASS.

Cartea a fost publicată în anul 1949, la câțiva ani după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când nazismul fusese învins, iar Războiul Rece dintre țările occidentale și fostul aliat Iosif Stalin, președintele URSS, și blocul sovietic format din țările est-europene, abia începea. Romanul a fost interzis în URSS până în 1988. 

Autorul a declarat atunci că dictatura stalinistă i-a servit drept model pentru cultul personalității Fratelui Mare atotvăzător, care îi obligă pe cetățeni să creadă că „Războiul este pace, libertatea este sclavie".

Însă acum, în contextul războiului din Ucraina, a sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, unii văd similarități între povestea romanului și președintele Vladimir Putin, care a înlăturat opoziția politică și mass-media critică, în cele două decenii de când se află la putere. 

Invazia Rusiei în Ucraina a determinat Kremlinul să impună restricții cu privire la difuzarea de informații despre război, care sunt în contradicție cu declarațiile oficiale. Kremlinul evită termenul „război”, numindu-l „operație militară specială”.

Oficialii de la Moscova continuă să afirme că Rusia nu vrea să ocupe teritoriile Ucrainei, nu a atacat țara vecină și nu are sentimente de ură față de locuitori.

Săptămâna trecută, politicianul rus de opoziție Ilya Yashin a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare sub acuzația de răspândire de „informații false” despre armată deoarece a comentat dovezile scoase la iveală de jurnaliști occidentali cu privire la atrocitățile comise de forțele ruse la Bucha, lângă Kiev, pe care Rusia le neagă și spune că au fost fabricate de partea ucraineană.
Și luna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu au avut loc atacuri asupra țintelor civile, în pofida lansării de rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei, care au lăsat milioane de oameni fără căldură sau lumină în timpul iernii.

Cu toate acestea, traducătoarea rusă al ultimei ediții a romanului „1984” vede paralele cu romanul lui Orwell în altă parte.
„Orwell nu ar fi putut visa în cele mai mari coșmaruri ale sale că Era „totalitarismului liberal” sau a „liberalismului totalitar” va veni în Occident și că oamenii, indivizi separați, mai degrabă izolați, se vor comporta ca o turmă furioasă”, spune Darya Tselovalnikova.

×
Subiecte în articol: george orwell Rusia 1984