Peste 30 de cărți ale acesteia au fost ecranizate. „Moarte pe Nil” a fost lansat la începutul anului 2022 iar „Bântuind prin Veneția”, care s-a bazat pe o altă lucrare „Petrecere de Halloween”, a fost lansat în septembrie anul trecut.
Iată astfel 5 cele mai bune romane pe care le-a scris vreodată Agatha Christie, potrivit deseret.com.:
1. „Zece negri mititiei”
Data publicării: 1939
„1939. Europa se clătina în pragul războiului. Zece străini sunt invitați pe Soldier Island, o stâncă izolată de lângă coasta Devon. Despărțiți de continent, cu gazdele lor generoase, domnul și doamna U.N. Owen, care dispar în mod misterios, aceștia sunt acuzați de o crimă teribilă. Când unul dintre ei moare brusc, își dau seama că s-ar putea afla un criminal printre ei. Tensiunea crește pe măsură ce supraviețuitorii își dau seama că ucigașul nu este doar printre ei, ci se pregătește să lovească din nou... și din nou...”, scrie pe site-ul Agathei Christie.
„Intriga este strâns construită și executată cu măiestrie. Povestirea este liberă, nu există scene, personaje sau indicii străine. Ca atare, cititorul este introdus adânc în poveste încă de la început, fără nicio întrerupere”, potrivit Criminal Element.
Citat remarcabil: „Era ceva magic la o insulă – simplul cuvânt sugera fantezie. Ai pierdut legătura cu lumea – o insulă era o lume a ei. O lume, poate, din care s-ar putea să nu te mai întorci niciodată.”
2. „Casa strâmbă”
Data publicării: 1949
Într-o suburbie bogată a Londrei, „Aristide Leonides zace mort, fiind otrăvit cu barbiturice. Un accident? Probabil nu. De fapt, bănuielile au căzut deja asupra văduvei sale, de o frumusețe vicleană, cu 50 de ani mai mică decât el, dornică să moștenească o avere considerabilă și despre care se zvonește că va continua cu un tânăr tutore care locuiește confortabil pe moșia familiei. Dar criminologul Charles Hayward are propriile îndoieli. Îi cunoaște intim. Și este sigur că într-o casă strâmbă, precum Three Gables, nimeni nu este...”, descrie Goodreads.
Citat remarcabil: „Este întotdeauna un șoc să reîntâlnești pe cineva pe care nu l-ai văzut de mult timp, dar care a fost foarte prezent în mintea ta în toată această perioadă.”
3. „Noapte fără sfârșit”
Data publicării: 1967
„Privat de salariul de șofer, dorința lui Michael Rogers de o viață mai bună pare improbabilă. Mai ales inaccesibilă este o proprietate magnifică în Kingston Bishop – până când o întâlnire întâmplătoare cu o moștenitoare frumoasă îi face visele posibile. Să te căsătorești cu ea este primul pas. Construirea casei perfecte este următorul. Din păcate, Michael a ignorat avertismentele locale cu privire la blestemul mortal al locului, iar trăirea viselor sale poate cere un preț mai mare decât și-a imaginat vreodată.
Cititorii țin pasul cu un cuplu tânăr și observă cum relația lor înflorește și viețile se îmbină în căsătorie. Dar, după cum știe orice cititor de ficțiune polițistă, nimeni nu este lipsit de secrete – iar fundalul bântuit din Gypsy’s Acre joacă în curând rolul instigatorului pentru descoperirea celor mai întunecate părți ale trecutului acestui cuplu.”, a descris complotul Abigail Endler, publicist senior la Penguin Random House.
Citat remarcabil: „Unul dintre cele mai ciudate lucruri din viață cred că sunt amintirile.”
4. „Crima din Orient Express”
Data publicării: 1934
„O distribuție internațională de suspecți, toți pasageri într-un tren aglomerat, trec cu viteză prin peisajul european înzăpezit, când o crimă bizară și teribilă îi oprește brusc. Unul dintre ei zace mort în cabina sa, înjunghiat misterios de 12 ori. Nu lipsesc indicii pentru Poirot - dar care indiciu este real și care nu este plantat inteligent? Poirot își dă seama că de data aceasta are de-a face cu un criminal extrem de viclen și că, într-un caz plin de frică și inconsistențe, un singur lucru este sigur - criminalul este încă în trenși așteaptă să lovească din nou", scrie Barnes and Nobles.
Citat remarcabil: „Dar cunosc natura umană, prietene, și îți spun că, pus brusc în fața posibilității de a fi judecat pentru crimă, cea mai nevinovată persoană își va pierde capul și va face cele mai absurde lucruri.”
5. „Moarte pe Nil”
Data publicării: 1937
Liniștea unei croaziere minunate de-a lungul Nilului este spulberată de descoperirea că Linnet Ridgeway a fost împușcat. Era tânără, stilată și frumoasă, o fată care avea totul – până când și-a pierdut viața.
„Cine este la bord? Marele detectiv al lui Christie, Hercule Poirot, se află în vacanță. El își amintește de o izbucnire anterioară a unui pasager: „Aș dori să-i pun dragul meu pistol mic pe capul ei și doar să apăs pe trăgaci.” În pofida decorului exotic, nimic nu este niciodată exact ceea ce pare...”, scrie Goodreads.
Acest mister a fost transformat într-un film în 2022, regizat de Kenneth Branagh, care a regizat și pelicula „Bântuind prin Veneția”.