x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 8 romane fantastice pe care trebuie să le citești

8 romane fantastice pe care trebuie să le citești

de Anastasia Paul    |    23 Dec 2023   •   19:20
8 romane fantastice pe care trebuie să le citești

Când ne gândim la romanele fantastice, de obicei ne imaginăm aceste povești epice, pline de magie și bătălii, și poate chiar dragoni.

Aceste romane sunt super distractive și o sursă grozavă de evadare. Dar fantezia este, de asemenea, genul perfect pentru a explora enigmele filozofice printr-o lentilă speculativă. De aceea, uneori, ne aflăm în fața unor povești fanteziste mai liniștite, care provoacă gânduri, care ne schimbă complet lumile. Genul de povești care te vor face să visezi zile întregi, în timp ce încerci să-ți dai seama ce simți în legătură cu o anumită frază sau care te fac să pui la îndoială ceva ce ai considerat de la sine înțeles până în acel moment. 

Iată 8 cele mai provocatoare povești fantastice:

1. Babel, de R.F. Kuang
Se vorbește în mod constant despre limbă și traducere, și despre cum pot fi folosite ca instrumente de oprimare. De asemenea, pune o întrebare uimitoare: este violența necesară pentru a pune în aplicare schimbarea? Povestea urmărește un băiat, pe nume Robin, care a fost luat din casa lui din Canton și adus la Oxford pentru a studia la Institutul Regal de Traduceri. Dar această utopie academică nu este ceea ce pare și, în curând, Robin și prietenii lui vor trebui să decidă dacă pot trăi așa sau pot lupta pentru schimbare.

2. Piranesi, de Susanna Clarke
Este o carte plină de meditații filozofice și explorează adesea teme despre sine, transformare, libertate și misticism. Piranesi este povestea unui bărbat care trăiește într-o casă extraordinară. Un loc cu camere pline de statui, săli labirintice și chiar oceane întregi care se află în interior. Acest bărbat, Piranesi, își petrece zilele explorând locul, căutând o Cunoaștere Mare și Secretă.

3. Cartea formei și a vidului, de Ruth Ozeki 
În esență, această carte întreabă despre ce este „real”, folosind filozofi ca personaje din roman ce încearcă să răspundă la această întrebare. Toate acestea au fost determinate de fenomenul auzirii vocilor, pe care Ozeki l-a cercetat pentru a scrie Cartea formei și a vidului. Povestea îl urmărește pe Benny Oh, un băiat care a început să audă voci după ce și-a pierdut tatăl. Aceste voci aparțin obiectelor din jurul lui și îl conduc într-o lume cu totul nouă, plină de artiști stradali și filozofi. Și vor schimba viața lui Benny pentru totdeauna.

4. Viața invizibilă a lui Addie LaRue, de V. E. Schwab

 Viața invizibilă a lui Addie LaRue este una dintre cele mai populare cărți din ultimii ani. Deși magia nu este la fel de grandioasă sau epică ca în unele dintre celelalte romane, dar exploraează subiecte despre artă, memorie, dragoste și faptul că „ideile sunt mai sălbatice decât amintirile”. Este cu siguranță provocator! Pentru cei care nu sunt familiarizați cu această carte, povestea urmărește o femeie pe nume Addie, care face un târg faustian cu o creatură a întunericului pentru a trăi veșnic. Aceste lucruri au consecințe iar Addie este blestemată să fie uitată de toți cei pe care îi întâlnește. Până când, 300 de ani mai târziu, un tânăr își amintește numele ei.

5. Uriașul îngropat, de Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro scrie întotdeauna povești filozofice, indiferent de gen. Dar acest roman fantasy este special. Atingând teme ale memoriei (deopotrivă ca binecuvântare și blestem), dreptate și iertare. Un cuplu care locuiește în Anglia post-Arthuriană,Axl și Beatrice, se află într-o lume în care nimeni nu are memorie pe termen lung, așa că își amintesc vag că ar putea avea un fiu. Astfel, ei călătoresc într-un sat vecin, sperând să-l găsească.

6. Ea, cea care a devenit soare, de Shelley Parker-Chan 
Este un roman fantasy istoric care explorează constant moralitatea umană, dorința, identitatea, precum și mai multe gândiri filozofice despre război. Povestea urmărește o fată fără nume care este destinată nimicului. Fratele ei, Zhu Chongba, pe de altă parte, a fost întotdeauna destinat măreției. Dar când el moare pe neașteptate, fata decide că vrea să supraviețuiască. Așa că ea își ia numele și soarta lui. Așa începe călătoria ei, una care va duce inevitabil la un tron. Autoarea reimaginează povestea împăratului fondator al dinastiei Ming din China.

7. Folclor, de Angela Mi Young Hur
Folclorn este un roman plin de gândiri filozofice despre apartenență, familie și teme precum natura versus hrană. Cufundată în mitul coreean, povestea urmărește un fizician al particulelor, pe nume Elsa Park. Familia ei este blestemată să repete viețile narative ale strămoșilor lor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Elsa își poate vedea fantomele. Când lovește tragedia, Elsa trebuie să se întoarcă acasă. Acolo, ea va găsi în sfârșit răspunsurile la secretele familiei sale printre poveștile scrise de mână ale mamei sale.

8. Al cincilea sezon, de N.K. Jemisin
Al cincilea sezon, este, de asemenea, un roman profund. Întreaga poveste este plină de dileme etice despre natura umanității și teme precum ecologal. Cartea o urmărește pe Essun, al cărei soț tocmai și-a ucis fiul și și-a răpit fiica. Pentru a înrăutăți lucrurile, lumea ei coboară în liniște, ceea ce înseamnă că pământul moare, iar oamenii luptă pentru resurse limitate. Dar lui Essun nu-i pasă că lumea se prăbușește, așa că pornește într-o căutare periculoasă pentru a-și salva fiica, notează bookriot.com.

×
Subiecte în articol: carte roman fantastic exercitii