x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte A demierda deriva din MERDE (rahat)? Cuvintele OBSCENE pe care le folosim fara sa avem habar (VIDEO)

A demierda deriva din MERDE (rahat)? Cuvintele OBSCENE pe care le folosim fara sa avem habar (VIDEO)

11 Mar 2015   •   09:17
A demierda deriva din MERDE (rahat)? Cuvintele OBSCENE pe care le folosim fara sa avem habar (VIDEO)

In cea mai recenta carte a sa - "De ce spunem asa", criticul literar moldovean Eugen Lungu face un exercitiu interesant, incercand sa descopere cum au evoluat cuvinte sau expresii uzuale de la intelesul lor initial la forma pe care o utilizam in zilele noastre.

Un exemplu in acest sens este verbul "a dezmierda", al carei inteles actual este "a alinta", dar care etimologic provine din injuratura frantuzeasca "merde" (rahat) si sensul sau initial era "a curata de excremente".
In carte se regasesc si alte povesti interesante, despre cuvinte, expresii si intelesul lor. De exemplu, de ce Alecsandri vorbea despre “painea amara a exilului” iar Caragiale, despre “franzela alba a exilului”? Cum se leaga faimosul cantec “ocii ciornii” de cioara, de Emil Cioran, dar si de “a ciordi”? Ce inseamna dragoste platonica: o relatie fara sex sau una intre doi barbati? De unde vine batutul in lemn? De unde vin termenii folositi la bere – “halba”, “tap”, “chelner”?


×