x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Alice Munro ia Nobelul pentru literatură

Alice Munro ia Nobelul pentru literatură

de Sebastian S. Eduard    |    10 Oct 2013   •   15:46
Alice Munro ia Nobelul pentru literatură
Singurul volum tradus al canadiencei, “Prea multă fericire”, a apărut la Editura Litera

Scriitoarea Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2013, a anunţat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia, relatează Mediafax.
Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2013 a fost acordat scriitoarei Alice Munro (Canada), considerată "un maestru al prozei scurte contemporane", a precizat Comitetul Nobel.
Astfel, Alice Munro intră în galeria exclusivistă a câştigătorilor de Nobel din care fac parte, numai în ultimii cinci ani nume sonore precum Mo Yan (China, 2012),Mario Vargas Llosa (Peru/ Spania, 2010), Herta Müller (Germania, 2009), Orhan Pamuk (Turcia, 2006) sau Günter Grass (Germania, 1999)

Aceasta este pentru prima dată în istoria de 112 ani a premiilor Nobel când Academia suedeză a recompensat un autor care scrie doar nuvele.

Supranumită "Cehov al Canadei rurale", Alice Munro este primul scriitor canadian recompensat cu Nobelul pentru literatură şi, totodată, cea de-a 13-a femeie care a primit această distincţie.

Scriitoarea canadiană a apărut de mai multe ori în ultimii ani pe lista favoriţilor, iar specialiştii considerau că eleganţa stilului ei literar făcea din ea o candidată foarte serioasă.

"Munro este apreciată pentru arta ei subtilă a nuvelelor, impregnată cu un stil clar şi cu realism psihologic", precizează Academia suedeză într-o biografie a scriitoarei canadiene.

"În textele sale pot fi adeseori găsite descrieri ale unor evenimente cotidiene, dar decisive, un fel de epifanii, care lămuresc povestea ambientală şi străpung chestiunile existenţiale", a afirmat Academia suedeză.
Alice Munro, al cărei nume real este Alice Ann Laidlaw, s-a născut pe 10 iulie 1931, este canadiană şi scrie în limba engleză. Alice Munro scrie în principal nuvele, uneori asociate între ele, centrate adeseori pe personaje feminine, cu o acţiune situată în provinciile canadiene Ontario şi Columbia Britanică, din anii '40 până în prezent.

Unul dintre volumele lui Alice Munro a apărut şi în România. Este vorba de volumul de povestiri “Prea multă fericire”, apărut la Editura Litera. Editorul român ne promite în viitorul apropiat şi alte volume ale autoarei...

×