x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Andrei Mladinase întoarce

Andrei Mladinase întoarce

de Roxana Roseti    |    01 Apr 2011   •   16:44
Andrei Mladinase întoarce

De cinci ani titular al rubricii Scena crimei din Jurnalul de duminică (în care scrie despre cărţile poliţiste ale altora, nota bene!), de data aceasta l-am invitat pe domnul George Arion să se prezinte pe el însuşi, răspunzând la câteva întrebări legate de noua apariţie editorială.

„În primul rând, La mulţi ani!” – „Mulţumesc! Mi-ar plăcea să aud această urare încă mult timp de acum încolo. Mă voi strădui să vă supun la acest efort”, răspunde mucalit domnul Arion. Protagonist al romanelor „Atac în bibliotecă”, „Profesionistul”, „Pe ce picior dansaţi?”, „Trucaj” (reunite în integrala „Detectiv fără voie” – din 2009), Andrei Mladin revine, spre bucuria fanilor săi, într-o nouă carte: „Fortăreaţa nebunilor”, publicată la Crime Scene Publishing. „Cum se prezintă acest erou îndrăgit într-un roman a cărui acţiune se desfăşoară în zilele noastre?” – „Chiar dacă resimte povara anilor care au trecut de la ultima sa întâlnire cu cititorii, jurnalistul de la Flacăra este la fel de însetat de adevăr şi dreptate, mereu gata să-şi pună în pericol şi viaţa pentru a le afla. Este la fel de ingenios şi plin de omenie, la fel de brav şi de intransigent.

Nu l-au părăsit umorul şi ironia, din care şi-a făcut o pavăză de la început, pentru a ieşi din orice încurcătură şi a-şi îngenunchea inamicii. Ele reprezintă singura armă de care dispune.” „Despre ce este vorba în roman?” – „Avem de-a face cu un thriller, aşa că nu pot dezvălui decât la modul vag ce se petrece în carte. Este vorba despre o misterioasă societate, Athanaric, cu multe ramificaţii pe plan internaţional. Ea încearcă să dezvolte un proiect prin care să se poată realiza controlul minţii umane.” „Interesant! În ce scop?” – „Acela de a elimina adversari incomozi din politică, afaceri, presă, cultură şi din alte domenii. Din dorinţa de a deţine Puterea. Nu ezită să-şi arunce duşmanii în ospicii, pe baza unui diagnostic fals, să le terfelească imaginea sau să-i ucidă.” „Există pe undeva astfel de preocupări?” – „Au existat şi există în continuare.

Daţi căutare pe internet! – Veţi fi uimită de interesul pe care îl suscită controlul minţii în lumea contemporană. E şi firesc – de pildă, ce politician nu-şi doreşte ca electoratul să introducă în urnă buletinele de vot potrivit ordinelor dictate de un dirijor din umbră? Ce şef de armată n-ar dori ca trupele adversarilor să i se predea fără luptă, fiindcă nişte unde electromagnetice le paralizează voinţa?” „Athanaric este o so­cietate reală?” – „Veţi afla din carte. Tot din ea veţi mai afla dacă ea se face vinovată de suprimarea celui mai mare poet al românilor, care a lăsat posterităţii un mesaj teribil, încifrat cu abi­litate într-unul dintre poemele sale. Şi dacă ea are legătură cu încercarea de a-l reduce la tăcere pe Andrei Mladin, internat într-un sanatoriu unde se petrec fapte ciudate. Sau dacă a contribuit, în mod criminal, la sfârşitul unui tânăr care se zbătea să ajungă pe un tărâm al libertăţii.” „Înţeleg că «Fortăreaţa ne­bunilor» înregistrează o cavalcadă de întâmplări al căror înţeles este înfricoşător...” – „Dar nu este un horror! Să nu uităm: personajul principal este Andrei Mladin, un erou înzestrat cu mult umor. De aceea, scenele terifiante au un pandant în secvenţe pline de haz.”

Lansarea
Desigur, ne interesează când şi unde va avea loc lansarea cărţii. „Marţi, 5 aprilie, orele 18:00, la Cafepedia din Romană”, răspunde prompt domnul Arion. „Acolo se vor purta şi discuţii despre romanul poliţist românesc, se vor acorda autografe, dar se va putea savura şi o cafea bună. Sper ca fanii lui Andrei Mladin să fie prezenţi în număr cât mai mare – au şansa de a obţine cartea la un preţ special pentru ei.”
Îi mulţumesc domnului Arion pentru interviu, nu înainte de a-i admira, ca de obicei, vestita pipă, şi ea un element im­portant pe Scena crimei!

 
Al cincilea muşchetar
Cei trei muşchetari au fost de fapt patru: Athos, Por­thos, Aramis şi D’Artagnan. Lor li se adaugă, în mintea mea, Andrei Mladin, fermecătorul „detectiv fără voie” din romanele lui George Arion. Şi aşa cum m-am bucurat când am citit „După douăzeci de ani” de Du­mas, întrucât mi s-a oferit prilejul „să-i revăd” pe muşchetari, aşa mă bucur acum, când Andrei Mladin, un muşchetar solitar al vremii noastre, revine într-un nou roman purtând semnătura de aur a lui George Arion: „Fortă­reaţa nebunilor”. Andrei Mladin a mai îmbătrânit, dar numai atât cât să devină mai distins şi mai interesant... pentru femei. Iar aria investigaţiilor lui s-a extins, cu­prinzând acum şi secolul al XIX-lea, spre sfârşitul căruia un mare poet a murit în mod misterios. Noi, organi­zaţia iubitorilor de literatură bună (al cărei preşedinte sunt), îi mulţumim lui George Arion pentru reluarea extraordinarului său serial cu Andrei Mladin şi îi cerem solemn să nu ne mai lase să aşteptăm încă 20 de ani până la scrierea unui nou episod!
• Alex. Ştefănescu

×
Subiecte în articol: carte