x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Antrenamente pentru fericire

Antrenamente pentru fericire

de Maria Coman 2    |    25 Feb 2021   •   07:25
Antrenamente pentru fericire

Ani de zile, până la ultimele descoperiri din neuroștiințe, am crezut cu toții că, circuitele creierului, odată formate, rămân așa pe viață și că neuronii doar mor odată cu vârsta. Acum însă, știința a demonstrat că lucrurile nu stau chiar așa și că putem schimba perspectiva noastră asupra lumii și modul în care gândim. 

Medicina Sentimentelor  e o carte care ne vorbește despre faptul că iubirea are asupra creierului efectul unei supradoze de droguri, o inimă frântă, pe cel al sevrajului. Dar de ce jalea ne doare și o îmbrățișare ne face atât de bine? Indiferent despre ce ar fi vorba – teamă, furie sau fericire – Julia Fischer ne arată cum apar emoțiile și ne spune de ce sunt importante pentru supraviețuire, dar uneori ne dăunează. Având aceste cunoștințe, putem duce o viață mai sănătoasă, mai fericită și mai intensă, pentru că cine simte mai conștient își antrenează creierul. Distractivă, plină de informații și obraznică, această carte ne urcă într-un carusel al sentimentelor și ne arată de ce vrem să ne dăm în el iar și iar.  Dr. Julia Fischer explică în mod distractiv și cât se poate de concret de unde vin și ce fac în corpul nostru.

A ne simți în al nouălea cer nu ne oferă doar satisfacție, ci ne poate face să fim și sănătoși – în schimb, stresul și singurătatea ne afectează corpul. Indiferent că suntem îndrăgostiți lulea, superfericiți sau întristați de moarte, sentimentele noastre au o influență însemnată asupra a cine și a cum suntem.

Dă-ți voie să simți

De când trebuie să-mi dau voie să simt?, ai putea întreba. Nu trecem noi oare, cât e ziua de lungă, prin tot soiul de emoții? Așa pare să fie, dar ce faci cu acele sentimentele profunde, puternice, derutante, care te surprind chiar și pe tine? Cum te raportezi la afectele care-ți scapă de sub control sau pe care vrei să le ascunzi de toată lumea, ca să nu-ți expui vulnerabilitățile? Și de câte ori nu-i înveți, prin exemplul tău, și pe copiii tăi că nu au voie să simtă teamă, furie sau dezamăgire?  În urma a 25 de ani de cercetări asupra emoțiilor, Marc Brackett a găsit cele mai bune căi prin care îți poți înțelege și utiliza stările afective, pentru a avea succes în viață și pentru îmbunătățirea stării de bine. Instrumentul care stă în centrul acestei cărți este metoda RULER, bazată pe cinci abilități afective esențiale: recunoașterea unei emoții (pornind de la limbajul nonverbal), înțelegerea cauzelor ei, etichetarea ei corectă, afișarea emoțiilor de-o manieră adecvată social și, în fine, reglarea și modificarea reacțiilor afective, pentru atingerea obiectivelor personale. Metoda RULER a fost testată cu succes în mii de școli din SUA, ea dovedind că poate reduce stresul și epuizarea, îmbunătățind considerabil climatul la clasă și performanțele școlare. Scrisă cu sinceritate și umor, cartea te va ajuta să-ți vindeci rănile afective, dar și să-ți gestionezi mai bine emoțiile, pentru a fi mai sănătos, mai performant și mai satisfăcut de viața ta.

Distruge-ți obiceiurile nocive

O punte de legătură între știință și spiritualitate, cartea de față ne arată că transformarea profundă a propriei identități este nu doar posibilă, ci chiar mai la îndemână decât ne-am putea închipui. Poate fi gândul transformat în realitate? Putem să ne abandonăm obiceiurile nocive și sentimentele toxice? Este oare posibil să ne transformăm identitatea și să ne creăm astfel propriul destin?  Cartea explică faptul că niciun om nu e condamnat din punct de vedere genetic să rămână acelaşi, că nu e legat pe viaţă de un anumit mod de a fi. O nouă ştiinţă ia naştere pentru a veni în ajutorul oamenilor şi pentru a-i susţine în crearea realităţii pe care şi-o doresc. 

Cum să ți se rupă a la francaise

Ni se tot spune cum să mâncăm, cum să ne antrenăm ca să fim în formă, cum să luăm inițiativa, cum să vorbim și mai ales cum să nu vorbim, cum să fim în același timp calmi și dinamici, calzi și serioși… Ba ni se spune chiar și cum trebuie să medităm, ceea ce blochează darul extraordinar pe care îl poate oferi această practică a prezenței. Nu cumva marea problemă a zilelor noastre este că majoritatea lucrurilor menite să ne calmeze sfârșesc prin a deveni imperative care pun asupra noastră o presiune și mai mare? Într-o lume occidentală marcată de o violență fără precedent, în care, sub semnul unei competiții permanente, totul se transformă într-un instrument pentru reușită, Fabrice Midal propune o regândire profundă a practicii meditației, care nu ar trebui să însemne altceva decât simpla bucurie de a fi, acum și aici.

Cimpanzeul meu ascuns e o carte din aceeași categorie, dar care e adresată în mod special copiilor, dar este o carte educațională pe care copiii o pot parcurge singuri sau alături de un adult. Le oferă părinților, profesorilor sau altor adulți implicați în îngrijirea copiilor câteva reflecții și idei despre cum îi pot ajuta pe cei mici să-și dezvolte obiceiuri productive pentru întreaga viață. Știința din spatele acestor obiceiuri este discutată într-o manieră practică, cu exerciții și activități. Neuroștiința minții este simplificată, pentru a putea fi înțeleasă de cei mici, astfel folosind-o în avantajul lor. 

×