x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Fii util. 7 reguli de viață – un îndrumar practic de la Arnold Schwarzenegger despre cum să construim viața pe care ne-o dorim

Fii util. 7 reguli de viață – un îndrumar practic de la Arnold Schwarzenegger despre cum să construim viața pe care ne-o dorim

de Redacția Jurnalul    |    24 Dec 2023   •   11:40
Fii util. 7 reguli de viață – un îndrumar practic de la Arnold Schwarzenegger despre cum să construim viața pe care ne-o dorim
Sursa foto: Hepta

Arnold Schwarzenegger nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este culturistul care a uimit cu forma fizică perfectă și eroul filmelor de acțiune care nu o dată a salvat umanitatea de la dezastru.

Este politicianul ajuns guvernator al statului California, om de afaceri, dar și un adevărat guru al literaturii motivaționale. Fii util. 7 reguli de viață, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în care colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

Arnold Schwarzenegger este una dintre persoanele autorizate de chiar parcursul vieții lui să vorbească despre instrumentele cele mai potrivite pentru a obține succesul. Născut într-un mic sat din Austria, Arnold a țintit întotdeauna sus. Nu a acceptat roluri secundare și nici funcții politice minore. A obținut succese răsunătoare, dar a cunoscut și eșecul, pe care nu l-a considerat înfrângere, ci o lecție prețioasă de viață.

„Titlul acestei cărți este Fii util, pentru că acesta este cel mai bun sfat pe care mi l-a dat tatăl meu”, explică actorul. „Am scris această carte în semn de respect față de aceste cuvinte și pentru a transmite mai departe sfatul lui”.

Fostul ofițer nazist care nu și-a încurajat niciodată fiul să-și urmeze visurile nu este chiar modelul părintelui ideal. Dar, în ciuda acestui fapt, Arnorld mărturisește că datorează enorm educației primite. „În familia lui Gustav Schwarzenegger nu puteai să pleci când vrei de acasă, iar mesele nu erau gratuite. Trebuia să fac 200 de genuflexiuni în fiecare dimineață doar pentru a-mi câștiga micul dejun. Nu există metodă mai bună de a-ți face poftă de mâncare decât mișcându-te sus-jos, asemenea unui pogo stick, pe stomacul gol. Datorez foarte multe lucruri educației pe care am primit-o. Am fost făcut pentru ea și de ea. Nu aș fi cine sunt azi fără vreuna dintre aceste experiențe”.

Cu umor, dar și cu o duritate bine dozată, Arnold Schwarzenegger apelează la exemple din propria viață ca să descrie „instrumentele” necesare pentru a crea destinul dorit. „Viziunea este cel mai important lucru. Viziunea este scop și sens. A avea o viziune clară înseamnă să ai o imagine despre cum ai vrea să arate viața ta și un plan pentru a ajunge acolo”. La fel de importantă este și gândirea la scară mare, la care se adaugă un program riguros de muncă.

Schimbarea perspectivei în cazul unui eșec, dezvoltarea curiozității, deschiderea către ceilalți și practicarea recunoștinței sunt teme abordate pe larg în cele șapte capitole ale cărții. Pe lângă exemplele din propria existență, Arnold Schwarzenegger face referire și la episoade cu valoare motivațională din viețile unor sportivi celebri, actori sau regizori hollywoodieni foarte cunoscuți, prieteni de-ai săi. Nu lipsesc referirile la literatură, la autori populari precum Haruki Murakami sau Marcus Aurelius.

Multe episoade din carte aduc detalii mai puțin cunoscute despre momente dureroase din viața actorului, cum ar fi faptul că era să moară în urma unei erori chirurgicale, când s-a operat la inimă sau situația sa familială. „Mi-am distrus familia. Niciun alt eșec nu m-a făcut să sufăr atât de mult”. O mărturisire surprinzătoare a actorului și omului politic este și aceasta: „Am o regulă. Poți să-mi spui Șnițel, poți să-mi spui Termie, Arnie sau Schwarzie, dar nu-mi spune niciodată că sunt un om care s-a realizat prin propriile forțe”. Fostul guvernator al Californiei nu crede în acest concept, ci are convingerea că în lucrul numit „viața împreună” totul este interconectat, iar recunoștința și atenția față de ceilalți sunt acele reguli ale jocului care ne pot transforma pe toți în câștigători.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×