x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Artistul vizual Ion Grigorescu, la PHotoEspana 2012

Artistul vizual Ion Grigorescu, la PHotoEspana 2012

de Maria Sârbu    |    07 Iun 2012   •   15:40
Artistul vizual Ion Grigorescu, la PHotoEspana 2012

Despre expozitia-instalatie 'Perdelele democratiei' a lui Ion Grigorescu, deschisa joi, 7 iunie (poate fi vizitata pana la 13 iulie), in cadrul prestigiosului Festivalul International de Fotografie si Arte Vizuale de la Madrid - PHotoEspana 2012, directorul acestui eveniment, Claude Bussac, spunea la conferinta de presa ca este ceva extraordinar si ca i-a placut foarte mult. Arta acestui mare artist roman l-a impresionat si pe curatorul Festivalului, Geraldo Mosavera, dar si pe Pedro Medina, reprezentantul Institutului European de Design din Madrid in spatiul caruia a fost deschisa expozitia 'Perdelele democratiei', selectionata, la propunerea ICR Madrid, in sectiunea oficiala a PHotoEspana 2012.

Prezenta la conferinta de presa a acestor importante personalitati intr-un moment cand in festival se deschid fel de fel de expozitii din intreaga lume este de departe un succes si o apreciere deosebita a artei lui Ion Grigorescu.

Un critic din Italia, vizitand expozitia si asistand la conferinta de presa, ii spunea directorului ICR Madrid, Ioana Anghel, ca Ion Grigorescu este 'o descoperire extraordinara', ca e un mare artist, e un om simplu, de o modestie incredibila. Intr-adevar, expozitia-instalatie vorbeste despre talentul, despre munca, despre simplitatea creatorului.

Asa cum mentiona si Magda Radu, curatorul expozitiei, Ion Grigorescu a gandit intreaga instalatie in functie de spatiul salii Institutului European de Design. Ea aprecia ca expozitia este densa din punct de vedere al temelor abordate care pun in evidenta mai multe preocupari intelectuale ale lui Ion Grigorescu, teme pe care le dezvolta inca de la inceputul activitatii sale artistice. Sunt ca niste mesaje aduse din trecut in prezent ce te fac sa reflectezi asupra lumii contemporane, de care si sunt legate temele alese de artist. Lucrarile vorbesc in general despre multiplele crize in care e prinsa democratia astazi in lume, dar si despre rolul artei, despre 'intalnirile' lui Ion Grigorescu cu religia, cu politica. Toata munca sa e privita ca arta.

'… Privind pesimist asupra realitatilor actuale, artistul realizeaza ca, intr-un context global din ce in ce mai dezorientat, preocupari perene precum aspiratia spre libertatea politica sau lupta pentru exprimarea artistica fara limite si fara compromisuri continua sa provoace. Lucrari din anii ’70 si ’80 – picturi, fotografii sau still-uri – sunt recontextualizate si supuse, astfel, unui proces de deplasare prin care sensul original este reafirmat si, in acelasi timp, amplificat prin crearea de imagini 'sarace', care pot fi citite ca parabole morale ale vremurilor actuale', spunea Magda Radu.

Sunt 16 perdele/cortine (fotografii imprimate pe material folosit pentru perdele), patru montaje de fotografii si un film proiectat continuu pentru vizitatori in care se arata munca artistului. Aceste lucrari se imbina de minune cu spatiul: coloane si pereti albi intre tavanul cu vitralii si podeaua acoperita cu marmura.

Ion Grigorescu a spus pentru Jurnalul National ca in crearea lucrarilor sale nu e vorba de o anume tehnica, ci de operatii facute pe computer, care imita pictura. 'Nu sunt artistul care sa tin de pictura. Pictura astazi e un lucru consumat. In pictura s-au facut toate exercitiile posibile si atunci cand simt ca este ceva nou ma apuc si fac, indiferent de tehnica. Sunt un om care traiesc ca ceilalti oameni si am un exercitiu vizual', asa ni s-a prezentat Ion Grigorescu, aceasta personalitate a artei vizuale contemporane romanesti si europene.

'Pentru mine munca este ceva ce vine din necesitatile exterioare. Consider aceasta expozitie realizarea unei munci. Sunt fericit ca mesajele pleaca de undeva din Rasarit si ajung fara mari modificari in Occident', spunea Ion Grigorescu in fata celor prezenti joi la conferinta de presa.

De notat ca una din lucrarile lui Ion Grigorescu, intitulata 'Tipat', a ilustrat, alaturi de cateva fotografii ale unor mari artisti, articolul din El Pais despre a XV-a editie a Festivalului PHotoEspana 2012. Aceasta lucrare impresionanta este, precum ne-a spus autorul ei, o imagine din anii ‘70 dintr-o serie care se chema 'Nasterea limbii romanesti'.

La PHotoEspana 2012, in sectiunea 'Descoperiri 2012', participa si Lucian Muntean, al carui 'portofoliu' a fost ales pentru a fi prezentat in fata a 21 de specialisti in domeniu, la Centrul Artelor Alcobendas. Aceasta sectiune este rezervata artistilor tineri, care pot intra, pe aceasta cale, in atentia curatorilor de expozitii si a publicului international. Lucian Muntean a fost selectat cu un proiect de tipul reportaj social fotografic.

×
Subiecte în articol: carte