x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Autori mari, romane de top

Autori mari, romane de top

de Cristiana Stamatescu    |    01 Feb 2009   •   00:00
Autori mari, romane de top

BIBLIOTECA POLIROM  •  THE BEST
Polirom publică romane extrem de importante. Printre ele, traduceri din operele italianului Antonio Tabucchi, israelianului Aharon Appelfeld, japonezului Shusaku Endo şi francezul de origine chineză Dai Sijie.



DAI SIJIE. "Într-o noapte fără lună" reprezintă o incursiune fascinantă în ultimul secol de istorie a Chinei şi o tulburătoare poveste despre dragoste şi supravieţuire. Dai Sijie este un romancier tradus în peste 30 de ţări. Volumul descrie, în pagini de o sensibilitate tulburătoare, drumul fascinant al unui manuscris misterios de-a lungul câtorva dinastii imperiale chineze şi în perioada comunistă şi influenţa devastatoare a acestuia asupra destinelor posesorilor săi.

AHARON APPELFELD.
"Povestea unei vieţi" este un volum distins în 2004 cu Premiul Medicis pentru literatură străină şi reprezintă memoriile lui Aharon Appelfeld, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi prozatori israelieni ai momentului. "Povestea unei vieţi" descrie experienţele trăite de Aharon Appelfeld de-a lungul a aproape opt decenii – anii dinainte de război, deportarea, evadarea din lagăr, lupta pentru supravieţuire în pădurile Transnistriei, viaţa din tabăra de refugiaţi din Italia, emigrarea în Palestina, anii de armată şi cei de studii, descoperirea vocaţiei de scriitor –, urmând cursul întortocheat al memoriei, redat admirabil prin stilul eliptic, lacunar, presărat cu nenumărate salturi temporale, ce conferă autenticitate şi onestitate prozei lui. Cartea de faţă este de fapt povestea genezei scriitorului, a eforturilor sale de a-şi clădi o viaţă nouă pe rămăşiţele trecutului, de a reînnoda legăturile cu moştenirea iudaică şi de a-şi descoperi propria voce în oceanul polifonic al literaturii, scriind într-o limbă adoptivă.

ANTONIO TABUCCHI.
"Tristano moare" este o lungă confesiune a unui muribund, desfăşurată de-a lungul ultimului august al secolului al XX-lea. Un om care a luptat toată viaţa pentru libertate îşi rememorează existenţa tumultuoasă, alternând episoadele de luciditate cu delirurile provocate de morfină. La căpătâiul său, un scriitor ascultă şi scrie. Aşezat sub semnul unui epigraf din Paul Celan ("Pentru martor cine dă mărturie?"), ultimul roman al lui Antonio Tabucchi ne provoacă la o meditaţie pe tema eroismului, laşităţii şi trădării, a literaturii şi relaţiei sale cu realitatea, meditaţie pe parcursul căreia distincţiile dintre cel care vorbeşte şi cel care ascultă se dizolvă, biografia şi istoria se confundă, iar cititorul este invitat să ofere propriul răspuns la o întrebare fundamentală: Ce înseamnă a-ţi povesti viaţa?

 SHUSAKU ENDO. Cărţile lui Shusaku Endo, traduse în peste 30 de limbi, i-au adus recunoaşterea internaţională şi au fost distinse cu cele mai importante premii literare japoneze: Premiul Akutagawa, Premiul Cultural Mainichi, Premiul Shincho, Premiul Tanizaki. "Scandalul" (1986) este un roman care dezvăluie, într-o manieră lucidă şi necruţătoare, temerile şi obsesiile unui scriitor ajuns la o vârstă înaintată, explorând graniţa fragilă care desparte studiul gesturilor violente şi depravate de comiterea lor efectivă. La cei 65 de ani ai lui, Suguro este apreciat de cititori, critici şi colegi de breaslă, deşi există voci care îi ironizează rigoarea morală şi reticenţa în privinţa problemelor sexuale. Totul pare a indica faptul că îl aşteaptă o bătrâneţe liniştită alături de soţia sa, dar acest scenariu se spulberă în clipa în care o femeie îl acuză că viaţa pe care o duce contrazice flagrant premisele pe care se întemeiază scrierile sale, denunţându-l drept un client asiduu al bordelurilor şi sex-shopurilor din Tokyo. Suguro, ameninţat de un ziarist răzbunător cu declanşarea unui adevărat scandal în presă, este nevoit să dezlege misterul acestei acuzaţii şi descoperă astfel existenţa unui dublu al său, un "geamăn malefic" cu înclinaţii sado-masochiste. Cu măiestria sa inegalabilă, Endo ne oferă în "Scandalul" o meditaţie subtilă asupra identităţii, artei şi răului.

×
Subiecte în articol: carte