x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Bilete de papagal (II)

Bilete de papagal (II)

de Rodica Mandache    |    04 Feb 2012   •   21:00
Bilete de papagal (II)

Jurnalul National in Biblioteca pentru toti a publicat 'Cimitirul Buna-Vestire', 'cel mai frumos roman fantastic din literatura noastra', spune Pompiliu Constantinescu.

Tabletele din 'Bilete de papagal' sunt o minunatie, dar si alte lucruri sunt foarte importante, pretioase si chiar uimitoare. In numarul 380 din 1929 este publicata o scrisoare care pentru mine inseamna atitudinea poetului si omului Tudor Arghezi.

O scrisoare: 'Banca Franco-Romana/Domnule Arghezi,/

Ziarele m-au facut sa stiu ca impotriva «Bancii Franco-Romane» au pornit cu preme­ditare si bestial o campanie de discreditare. Cine? Doi infractori. Eliminati din functiile lor pentru diverse malversatiuni, ei cauta o reabi­litare, incercand un asasinat. Cunosc pe directorul bancii invinuite, mi-este cu neputinta sa nu relevez certa infamie a canaliilor in grup. Steagul frumusetilor dumneavoastra viteze nu va refuza indignarea mea. Directorul bancii – intunecat si ostil jocurilor de imaginatie si exuberantelor, ramane totusi o sensibilitate usor de ranit. Nici o sarlatanie nu-i este familiara si nici un compromis nu admite harnicia lui nedesmintita de muncitor. O ancheta a fost hotarata. S-ar parea ca scri­soa­rea mea ar fi mai la locul ei dupa rezultatele pe care anchetatorii le vor fixe. Cred insa ca o franca apreciere nu-i deplasata nici cand si nici inoportuna, cand vine in sprijinul unei probitati izolate si parasita pana si de slugile afectate cu mila de ea la timp. Mica foaie de arta, de suferinta de bravura, va culege, nadajduiesc, in cuprinsul ei alb revolta mea, emotia care o indreptateste. Al d-tra, Horia Bottea.'

Atat. Arghezi nu comen­tea­za, dar publica aceasta scrisoare frumos scrisa. Foarte frumos scrisa. Si cu un sentiment curat de responsabilitate si dreptate: 'Nici suferintele nu sunt la fel,/ Unul apasa, altul rabda-n el,/ Pe unu-l doare talpa, pe celalalt grumazul,/ Pe cei mai tari, trufia, pe cei mai slabi, necazul'.

Bine scrie! Bine spune!

'Seara stau cu Dumnezeu/ De vorba-n pridvorul meu!'

Acest poet, scriitor, pamfletar, romancier a evitat sistematic sa fie intr-un singur fel. 'Arghezi mizeaza modern si in biografie, si in poezie pe o multiplicitate a eurilor', scrie despre el Eugen Simion.

Nu se poate explica o ca­pa­ci­tate umana care a mai avut si geniu. Si eu simt o emotie imensa ca am trait in acelasi timp cu acest mare om, caci asta inseamna: 'O privire asupra lumii prin ochii lui Dumnezeu'.

×
Subiecte în articol: carte jurnalul de duminică