"Despre fotbal si cultura fotbalistica", asta a fost tema anuntata pentru lansarea volumului "Din tara in care stanga e Cartu si dreapta e Lacatus", semnat de Ionut Vulpescu (Editura Art). Evenimentul s-a desfasurat miercuri dupa-amiaza, la Libraria Bastilia din Bucuresti. Autorul a avut invitate personalitati din domeniul culturii (fiind vorba despre o carte buna), al sportului (caci fotbalul si alte genuri sunt abordate), al politicului (Ionut Vulpescu face nu numai jurnalism sportiv, ci si politica). Cei invitati sa vorbeasca s-au referit la carte, la etica, la morala, la talentul de scriitor al autorului.
Criticul literar Nicolae Manolescu, care face si cronica sportiva de vreo 30 de ani, a tinut sa spuna ca volumul este scris "cu umor si ironie", ca autorul "nu pune pasiune decat acolo unde trebuie". Pe coperta patru a cartii este un citat al reputatului critic despre "Din tara in care stanga e Cartu si dreapta e Lacatus". Manolescu spunea despre volum: "Scriu si amatorii, cei mai numerosi fiind, dintotdeauna la noi, scriitorii. De la G. Calinescu si Camil Petrescu in romane din anii ’30 si pana la Fanus Neagu, ieri, sau Radu Cosasu, azi, in cronici de ziar. (Ultim mohican, Radu Cosasu. Generatiile tinere de scriitori nu par sa aiba habar de sport.) Ionut Vulpescu se situeaza undeva la mijloc. Il apropie de primii o anumita aplicare la obiect. De cei din urma, dimensiunea culturala a comentariilor lui si, poate, faptul de a nu se fi specializat: a scris de la inceput despre fotbal, fotbalisti, antrenori si patroni de cluburi, ca toata lumea, dar si despre rugbi, tenis si alte sporturi «minore» (...). In articolele din culegerea de fata, se remarca lesne, dincolo de familiarizarea cu domeniul, perspectiva etica, fara aroganta moralizare, din care autorul priveste performanta si, deopotriva, viata sportiva. Ceea ce sporeste farmecul articolelor este naturaletea cu care Ionut Vulpescu descrie atat sublimitatile, cat si mizeriile uneia dintre cele mai umane indeletniciri. Si care are toate calitatile si toate defectele indeletnicirilor umane".
A venit, la invitatia autorului, si actrita Iarina Demian, sotia celui care a fost, intr-un fel, unic in peisajul jurnalistic sportiv din Romania, Ioan Chirila, lui fiindu-i dedicate cele mai multe articole din volum. Ea a spus: "Aceasta carte inseamna foarte mult pentru mine; nu numai pentru ca Ioan Chirila este foarte prezent in paginile ei, dar si pentru ca ea, in sine, este o frumoasa reverenta pe care Ionut Vulpescu o face literaturii sportive, atat pe nedrept abandonata in favoarea show-ului de televiziune si, in general, a imaginii cu orice pret. Cu multa masura si maturitate, fara nici o inhibitie de nici un fel, autorul ne poarta din culisele fotbalului autohton pe marile stadioane ale lumii, fara sa uite nici o clipa care este principala lui obsesie – sa schimbe ceva in aceasta lume degradata de care nu vrea sa se lase coplesit".
L-a laudat pe autor si criticul Razvan Voncu, spunand ca i-a placut cartea scrisa "cu talent literar", ca Ionut Vulpescu "nu cade intr-o moda foarte raspandita printre jurnalistii de sport de astazi; el nu cade in capcana discursului critic facil".
Au vorbit si scriitorul Augustin Buzura, si legenda fotbalului romanesc Ilie Balaci, si fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, si colegi de breasla ai autorului – jurnalisti sportivi. Au venit mesaje din strainatate, unul fiind de la Los Angeles, de la Nadia Comaneci.