x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărți asortate zilelor de vară

Cărți asortate zilelor de vară

de Maria Coman    |    06 Aug 2021   •   08:20
Cărți asortate zilelor de vară

O să rămânem și săptămâna aceasta la lecturi de vară. Un fel de club al cărților de vacanță, dacă vreți, care să ne ajute să ne deconectăm de zilele obișnuite de lucru.

            Numele meu este Eva este povestea lui Evelyn Taylor-Clarke, care stă în scaunul ei la azilul Forest Lawns, aflat în centrul Angliei rurale, înconjurată de rezidenți cu mințile nu atât de brici ca a ei. Ar fi ușor să o considerăm pe Evelyn o bătrână zăpăcită, dar rujul îi este aplicat perfect și nasturii, închiși corect. Pentru că ea este o femeie cu multe secrete, care își amintește totul în detaliu. Și nu va putea uita niciodată promisiunea făcută bărbatului iubit, să descopere adevărul despre misiunea care l-a condus la moarte, oricât de mult ar costa-o...

Când Pat, nepoata lui Evelyn, găsește într-o veche cutie de biscuiți fotografia unei fetițe cu o minge roșie, pe dosul căreia scrie „Liese, 1951” și un pașaport pe alt nume, ea caută răspunsuri la mătușa sa. Evelyn se întoarce astfel în trecut, într-un loc din Germania cunoscut ca „Satul interzis”, în care o femeie care își spune Eva s-a dus printre prizonieri suferinzi, ca să-l găsească pe cel care s-a jucat cu viața soțului ei…

            Mergem acum în Grădina fermecată. Femeile din familia Waverley au, fie că le place sau nu, talente speciale aflate în strânsă legătură cu grădina din spatele impunătoarei reședințe a familiei, din Bascom, din Carolina de Nord.

Timp de aproape un deceniu, Claire a trăit în armonie cu grădina și cu moștenirea familiei Waverley, marcată de amintirea bunicii ei, de destinul zbuciumat al mamei sale și aparent indiferentă la soarta surorii ei rebele, Sydney, care s-a eliberat de mult de constrângerile mentalităților înguste ale orașului. Folosindu-se de rețetele bunicii ei și de puterile misterioase ale plantelor din grădină, Claire a pus bazele unei afaceri de succes cu produse alimentare, dar și ale unei existențe sigure, atent controlate. Însă întoarcerea în oraș a lui Sydney, împreună cu fiica ei, Bay, tulbură rutina vieții lui Claire. Un alt element perturbator este faptul că în casa învecinată se mută un bărbat care, din clipa în care o vede pentru prima oară pe Claire, devine absolut fascinat de ea. Pe măsură ce Claire și Sydney reînvață să trăiască împreună și ajung să se împace cu traumele care le-au marcat copilăria, adolescența, dar și relația, descoperă și dragostea, exact acolo unde nu se așteptau să o găsească. Încet-încet, surorile Waverley ajung să-și accepte trecutul, să savureze prezentul și să privească pline de speranță spre viitor.

            Lista norocoasă ne vorbește despre  Emily Clark și mama ei, care  au fost întotdeauna norocoase. Dar norocul lor se sfârșește când o boală necruțătoare o lasă pe Emily fără persoana pe care o iubește cel mai mult, sfâșiindu-i inima. Acum, la trei ani de la moartea mamei, în vara de dinaintea ultimului an de liceu, lucrurile stau mai rău ca niciodată – Emily s-a despărțit de iubitul ei, iar tatăl ei vrea să vândă casa în care a crescut și să doneze tot ce i-a aparținut mamei ei, rupând orice legătură cu trecutul. Și singura persoană cu care Emily poate să vorbească despre asta este Blake, fata celui mai bun prieten al tatălui ei, dar pe care de-abia o cunoaște. Totul se schimbă când Emily găsește printre lucrurile mamei sale o listă cu dorințe de îndeplinit înaintea ultimului an de liceu, iar Blake îi sugerează să o considere o provocare. Astfel, pornesc amândouă în aventura vieții lor pentru a bifa toate acele cerințe și pentru a o ajuta pe Emily să își înfrunte temerile. Însă, pe măsură ce se apropie de îndeplinirea ultimei cerințe de pe listă, prietenia lui Emily cu Blake se transformă în ceva la care nu se așteptau. Dintr-odată Emily trebuie să se confrunte cu o nouă provocare: să accepte ceea ce a ținut ascuns adânc în sufletul ei și nu a reușit niciodată să-i împărtășească persoanei care a cunoscut-o cel mai bine – propria mamă.

            Război și dragoste  este un roman de dragoste tulburător, a cărui acțiune se desfășoară pe mai multe planuri în primejdioasele zile ale celor două războaie mondiale, când zeii țin în palmă soarta – și inimile – a patru muritori. Suntem în anul 1917, când Primul Război Mondial e la zenit. Hazel și James se întâlnesc la o petrecere londoneză. Ea este o pianistă timidă și talentată, el este un proaspăt recrut care visează să devină arhitect. Cei doi se îndrăgostesc, însă James este imediat trimis pe câmpul de luptă. Cam în aceeași perioadă ajunge în tranșee și Aubrey Edwards, un muzician talentat, acum membru al regimentului de infanterie 15 New York – format exclusiv din soldați afro-americani trimiși în Europa să ajute la încheierea Marelui Război. Nu este de mirare, așadar, că ultimul lucru la care se gândește tânărul este dragostea. O întâlnește însă pe Colette Fournier, o cântăreață belgiană care a supraviețuit unei tragedii incredibile cauzate de germani. Treizeci de ani mai târziu, zeița greacă Afrodita le deapănă soțului său, Hefaistos, și amantului său, Ares, povestea celor patru tineri, căci e dornică să dea de capăt unei dileme vechi de când lumea: de ce se împletesc întotdeauna dragostea și războiul?

 

 

×