x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți în pripa verii

9 cărți în pripa verii

de Florian Saiu    |    06 Iun 2025   •   06:00
9 cărți în pripa verii

S-a încheiat târgul de carte (Bookfest) și s-au deschis astfel zeci, sute, mii de porți spre cunoaștere. Câteva dintre ele le-am întredeschis deja, hai, curaj, strecurați un ochi.

1. Androginul

Autor: Cătălin Partenie

Editura: Trei, 2025

„Pandemia ne făcuse prizonieri în propria casă și noi ne uitam neîncetat la tot ce apărea și dispărea pe ecranul telefoanelor.  Nu ai cum să nu te gândești la povestea peșterii din Republica lui Platon. Am început atunci să recitesc Republica. După ce am terminat, mi-am dorit să mă întâlnesc cu cineva care nu a citit-o și să i-o povestesc. Dar erau încă restricții. Nu-mi rămâne, mi-am zis, decât să o povestesc în scris.” (Cătălin Partenie)

Cătălin Partenie predă filosofie la Facultatea de Științe Politice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București. A studiat filosofia la universitățile din București, Oxford, Heidelberg și Glasgow.

2. Ți-am dat ochi și tu ai privit în întuneric

Autoare: Irene Solà

Editura: Humanitas Fiction, 2025

Traducere: Jana Balacciu Matei 

În inima munților Guilleries, în Catalonia, se află ferma izolată Mas Clavell, acolo unde o femeie de-o vârstă cu veacul zace pe patul de moarte, iar timpul se răsucește ca o incantație. În jurul fermei, munții ascund dezertori, lupi, fantome și demoni. Totul începe cu Joana, stăpâna casei, care, flămândă de dragoste și de dorința de a avea un fiu, îl invocă pe diavol. De-a lungul unei singure zile, din zori și până la căderea nopții, poveștile femeilor care au trăit, iubit și născut în casa Clavell curg ca dintr-o rană veche. Explorând tema pactului cu diavolul, Ți-am dat ochi și tu ai privit în întuneric transformă urâtul și grotescul în extaz și frumusețe, destrămând vălurile subțiri dintre lumi.

Un roman febril și matur, cu un lirism exuberant, Ți-am dat ochi și tu ai privit în întuneric confirmă originalitatea unei autoare de neegalat. Este câștigător al Premiului Lletra d'Or în 2024 și tradus în peste 30 de țări.

3. Întoarcerea huliganului

Autor: Norman Manea

Editura: Polirom, 2025

„Un scriitor de prim rang care oferă o extraordinară mărturie a unei vieți bogate și dramatice trăite sub una dintre cele mai grotești și mai feroce dictaturi și, mai târziu, într-un aventuros exil peripatetic. Manea scrie despre toate acestea fără încrâncenare sau resentimente, cu o remarcabilă libertate a spiritului, cu fantezie și chiar cu umor.” (Mario Vargas Llosa)

Roman inclus de revista Der Spiegel printre „cele mai bune 100 de cărți din lume” publicate între 1925 și 2025.

Premiul Médicis Étranger 2006.

4. Istoria

Autor: Adam Hart-Davis 

Editura: Litera, 2025

Istoria îți va schimba viziunea asupra trecutului. Cartea abordează dezvoltarea omenirii și progresele ei din toate punctele de vedere, explorând evenimente-cheie, idei cruciale, forțe politice și personalități remarcabile, precum și salturile tehnologice care au modelat umanitatea. Originală, revelatoare, completă, cu mare impact vizual, Istoria este ghidul vizual complet pentru a ști cum ai ajuns ceea ce ești azi.

5. Sărbătoarea țapului

Autor: Mario Vargas Llosa

Editura: Humanitas Fiction, 2025

Traducere: Mariana Sipoș

În anul 2000, Mario Vargas Llosa a publicat unul dintre cele mai de impact și mai ambițioase romane ale sale, Sărbătoarea Țapului, întorcându-se astfel la o temă predilectă: puterea politică, exercitarea ei autoritară și cicatricile pe care le lasă asupra societăților și indivizilor. La un sfert de secol de la apariție, cartea este mai mult ca niciodată o lectură esențială pentru înțelegerea mecanismelor dictaturii, a memoriei istorice și a complexității traumelor în regimurile totalitare. Romanul a fost dramatizat în 2003, ecranizat în 2005 și a stat la baza unui serial de televiziune din 2014. În 2013, în urma unui sondaj realizat de publicația spaniolă ABC, Sărbătoarea Țapului a fost declarat cel mai bun roman de limbă spaniolă al secolului XXI.

„Am scris Sărbătoarea Țapului gândindu-mă, în principal, la Trujillo, dar și la toate dictaturile, care au multe în comun. Există un numitor comun în sistemele totalitare, astfel că am profitat și de experiența regimului lui Odría, pe care eu o avusesem în Peru, și de ceea ce știam despre celelalte dictaturi din acei ani: a lui Somoza în Nicaragua, a lui Pérez Jiménez în Venezuela, a lui Rojas Pinilla în Columbia și a lui Perón în Argentina. În epoca aceea, toate țările latino-americane – singurele excepții au fost Costa Rica, Chile, Uruguay – au avut dictaturi. Am vrut ca romanul meu să sintetizeze experiența de caudillo și să arate cum acești oameni puternici expropriază total suveranitatea națională, ca să și-o asume cu titlu personal.” (Mario Vargas Llosa)

6. Fabrica

Autoare: Simone van der Vlugt

Editura: Polirom, 2025

Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Amsterdam, 1892. Lydia este îndurerată de moartea părinţilor ei, care s-au stins la scurtă vreme unul după celălalt. Le-a moştenit casa din Amsterdam şi ferma din Purmerend. În ciuda pierderii suferite, Lydia îşi face multe planuri, dar cel mai mult îşi doreşte să pună în practică un proiect pe care răposatul ei tată îl schiţase înainte de-a muri: înfiinţarea unei fabrici de brânză bazate pe tehnologiile revoluţionare ale vremii, mai ales pe forţa şi eficienţa maşinilor cu abur. Dar, fiind femeie, nu i se permite să deţină de una singură o afacere, aşa că Lydia este nevoită să se asocieze cu un fermier modern din partea locului, Huib Minnes. Împreună, cei doi construiesc cea mai mare fabrică de brânză din zonă.

Anvers, 1913. Nora, fiica Lydiei, află din întâmplare un secret de familie tulburător. Ca să scape de mama ei şi de tot ce o leagă de lumea în care a crescut, acceptă cererea în căsătorie a lui Ralph Reymaekers şi cei doi se stabilesc în oraşul-port. Însă fericirea casnică la care speră Nora întârzie să apară şi, în ciuda tuturor predicţiilor, peste cocheta Europă se abat norii grei ai Marelui Război.

Cum va arăta viitorul acestor două femei care luptă, fiecare în felul ei şi cu mijloacele pe care le are la dispoziţie, să-şi afirme autonomia într-o lume ce le ridică mereu bariere în cale?
O poveste irezistibilă despre legături de familie, dragoste, suferinţă, femei puternice care refuză să-şi accepte soarta, desfăşurată pe fundalul unei epoci marcate de schimbările dramatice din anii Primului Război Mondial. Un superb roman istoric despre progres, emancipare, iubiri imposibile şi ce înseamnă să faci alegerea corectă.

7. Dezorientații

Autor: Amin Malouf

Editura: Polirom, 2025

Traducere: Alexandra Cozmolici

Într-o noapte, un telefon sună la Paris, iar Adam află că Mourad, cândva cel mai bun prieten al lui, este pe moarte. Aruncă repede nişte haine într-o valiză şi ia primul avion spre patria din care a fugit în urmă cu douăzeci şi cinci de ani. Autoexilat în Franţa, Adam duce o viaţă paşnică, fiind un istoric respectat, însă odată întors printre munţii albi ca laptele din Orient, trecutul îl ajunge imediat din urmă. Prietenii lui de altădată au apucat-o pe căi diferite în viaţă, iar unii au acum mâinile murdare de sânge. Reîntâlnirea cu aceştia este un prilej de-a evoca anii fericiţi ai tinereţii, dar şi alegerile făcute de fiecare de-a lungul vieţii. Loialitatea, identitatea şi ciocnirea culturilor şi a credinţelor se află în centrul acestui roman mult aşteptat al colosului literar franco-libanez Amin Maalouf.

Amin Maalouf este autorul bestsellerelor Periplul lui Baldassare, Stânca lui Tanios (Prix Goncourt 1993), Primul secol după Béatrice, Grădinile luminii, Leon Africanul, Scările Levantului, Samarkand și Frații noștri neașteptați.

8. Ascultă și dă mai departe

Autor: Berti Barbera

Editura: Humanitas, 2025

„Cum ajungi la muzica bună? Cum alegi informația din carul cu fân? Ai timp să asculți zilnic suficient cât să rămâi cu ceva care să te miște, să te conecteze cu prezentul și să conțină calitățile pe care muzica le-a arătat dintotdeauna? Am ajuns să ascultăm prea multă muzică, peste tot? Un cunoscător – un specialist – se poate ocupa de sănătatea corpului tău, de cultura ta, de instalația electrică, de plantele tale sau de nedumeririle tale trecute prin suflet. Te ajută să alegi, dar nu o face pentru tine. Și cred că e la fel de important să existe cineva care să te ajute să alegi ce muzică să asculți, să-ți deschidă apetitul sau să-ți spună mai multe despre ceea ce ai ascultat deja. Biblioteca ta e plină de cărți și discuri alese de tine, dar o bună parte dintre ele au fost alese în urma unor recomandări. Poate că această carte îți va îmbogăți colecția.” (Berti Barbera)

9. Vreau

Autoare: Gillian Anderson

Editura: Trei, 2025

Traducere: Roxana Tolici

Când vorbim despre sex, vorbim despre feminitate și maternitate, infidelitate și exploatare, consimțământ și respect, corectitudine și egalitarism, dragoste și ură, plăcere și durere. Și totuși mulți dintre noi nu vorbesc deloc despre asta. În această carte revoluționară, Gillian Anderson adună și prezintă fantasmele sexuale anonime a sute de femei din toată lumea (împreună cu propria ei fantezie anonimă). Destăinuirile sunt extraordinare: pline de dorință, teamă, intimitate, rușine, satisfacție și, în cele din urmă, eliberare. De la fantezii cu o persoană inaccesibilă la evocarea unei scene cu mai mulți parteneri, de la sex blând și tandru la sex pasional și ludic, de la femei care nu au făcut sex niciodată la femei care au făcut mai mult sex decât își pot aminti, aceste scrisori oferă o fereastră către cea mai secretă parte a minții noastre.


››› Vezi galeria foto ‹‹‹


 

×
Subiecte în articol: cărţi bookfest poveste restricţii moarte