1. Scrisori către Milena
Autor: Franz Kafka
Editura: Pandora M, 2023
Franz Kafka avea 37 de ani când a început corespondența profesională cu mult mai tânăra lui traducătoare în limba cehă Milena Pollak. El trăise deja toate marile crize ale vieții sale: întrerupsese două logodne şi se pregătea s-o rupă pe a treia, avea o relație îngrozitoare cu propria familie, avusese prima criză majoră de tuberculoză şi numai aştepta nimic bun de la viitor. În curând, schimbul de scrisori cu cea care urma să fie singura scriitoare dintre iubitele lui avea să-i macine somnul şi să-i redea o stranie poftă de viață. Această iubire a lui Kafka, desfăşurată epistolar, se va încheia ca toate celelalte, prin retragerea scriitorului, un ultim pas înapoi făcut înaintea morții. Un roman de dragoste străbătut de firul incandescent al angoasei, din care s-au păstrat doar scrisorile lui Kafka, nu şi cele ale Milenei, care avea să moară ani mai târziu în lagărul de la Ravensbrück, acesta pare pe alocuri dialogul epistolar a două fantome îndrăgostite, despărțite de un zid impenetrabil.
Dar să vedeți ce frumos îi scria Franz Milenei: „Milena, ce nume bogat şi greu, aproape imposibil de ridicat de atâta abundență, şi care la început nu prea mi-a plăcut, mi se părea că e un grec sau un roman rătăcit prin Boemia, violat de limba cehă şi trădat în accent, dar este minunat ca formă şi culoare, o femeie pe care trebuie s-o scoți pe brațe din lume sau din foc, nu ştiu, iar ea se strânge docilă şi încrezătoare în brațele tale...”. De frunzărit!
2. Piatră și umbră
Autor: Burhan Sönmez
Editura: Pandora M, 2023
Aceasta este povestea lui Avdo, meșter făuritor de pietre de mormânt, a cărui existență traversează istoria modernă a Turciei. Călătoria vieții lui se împletește cu a multor personaje ce ilustrează diversitatea religioasă și culturală a Turciei: creștini, musulmani sunniți, alaviți, turci, kurzi, armeni. Istoria lui Avdo începe în orașul Mardin, unde micul orfan cântă pe străzi pentru a-și câștiga existența, și unde este adoptat de un meșter făuritor de pietre de mormânt, care-l învață meserie. Pietrarul-cântăreț va cunoaște dragostea, nefericirea, prietenia adevărată, moartea celor apropiați, traiul sub regim polițienesc, dar va învăța să-și păstreze umanitatea în solitudinea cimitirelor, acolo unde spiritele sunt prinse între piatră și umbră, între materie și istorie. Tulburător…
3. Aquitania
Autoare: Eva García Sáenz de Urturi
Editura: Pandora M, 2023
Suntem în anul 1137. Ducele de Aquitania este ucis la Compostela, iar poveștile despre moartea lui tulbură spiritele. Se zvonește că ar fi fost otrăvit, unii spun că ar fi avut un sfârșit îngrozitor, pricinuit de o tortură barbară care a lăsat în urmă un trup mutilat. Măcinată de neliniștea ce învăluie soarta tragică a tatălui ei, încercând să dezlege misterul, dar și să răzbune moartea acestuia, tânăra Eleanor se căsătorește cu fiul celui pe care-l consideră vinovat de asasinatul care i-a marcat viața, regele Ludovic al VI-lea. Aventura acestei căsătorii îi poartă pe cei doi pe drumurile Franței, printre incesturi și trădări, prin capriciile unui destin care îi apropie mai mult decât s-ar fi așteptat. Un roman tulburător, un thriller istoric captivant, Aquitania traversează un secol de răzbunări, intrigi și bătălii, gravitând în jurul a trei personaje care vor făuri ceea ce mai târziu se va numi Europa.
Eva García Sáenz de Urturi (n. 1972) s-a născut în Vitoria, Spania. Primul ei roman, La vieja familia (2012), din seria La saga de los longevos, a avut un succes răsunător în Spania, America și Marea Britanie. Au urmat La saga de los longevos: Los hijos de Adán (2014), Pasaje a Tahití (2014), iar în 2016 a publicat El silencio de la ciudad blanca, primul volum al Trilogiei orașului alb, urmat de Los ritos del agua (2017) și Los señores del tiempo (2018). În 2020, odată cu apariția romanului Aquitania, a câștigat prestigiosul Premio Planeta.
4. Istoria corpului uman
Autor: Daniel E. Lieberman
Editura: Polirom, 2023
Evoluţia cu cele mai puternice efecte nu este cea biologică, ci evoluţia culturală, procesul prin care se formează şi se transmit mai departe idei şi comportamente noi. Unele dintre aceste comportamente, în special consumul anumitor alimente şi activităţile pe care le efectuăm (sau nu le efectuăm), ne îmbolnăvesc. Dacă dorim să punem capăt acestui cerc vicios, trebuie să învăţăm şi, uneori, chiar să ne silim a adopta o alimentaţie benefică sănătăţii şi să fim mai activi din punct de vedere fizic. De cercetat!
5. Feluri de a fi. Dincolo de inteligența umană
Autor: James Bridle
Editura: Polirom, 2023
În ultimii ani, am observat cu toţii avansul rapid al inteligenţei „artificiale”, ce pare ceva mult mai straniu decât ne-am imaginat. Totodată, devenim conştienţi de prezenţa altor inteligenţe, care au fost alături de noi dintotdeauna, fără să le luăm în seamă. Aceste entităţi sunt animalele, plantele şi mediul înconjurător. În Feluri de a fi, James Bridle examinează modurile fascinante şi diverse de a exista pe Pământ. Ce putem învăţa din aceste forme diferite de inteligenţă şi de personalitate şi cum ne putem schimba societatea pentru a trăi mai armonios unul cu celălalt şi cu lumea non-umană? De la oracole greceşti la caracatiţe, păduri şi sateliţi, Bridle spune o poveste cu totul nouă despre ecologie, tehnologie şi inteligenţă. Trebuie, susţine el, să dezvoltăm definiţia acestor termeni pentru a construi o relaţie semnificativă şi liberă cu non-umanul, una bazată pe solidaritate şi diversitate cognitivă.
6. Arta și percepția vizuală
Autor: Rudolf Arnheim
Editura: Polirom, 2023
Una dintre lucrările clasice ale domeniului, cartea lui Rudolf Arnheim a inaugurat aplicarea sistematică a principiilor gestaltiste la studiul operelor de artă, continuând și dezvoltând aplicațiile sporadice ale lui Köhler, Koffka sau Ehrenfels și lărgind considerabil sfera problemelor investigate din această perspectivă. Sunt discutate aspecte ce nu au mai beneficiat de o abordare estetică și psihologică integratoare, precum condițiile în care un întreg perceptiv poate fi recunoscut ca imagine a ceva, caracterul psihologic al fenomenelor de suprapunere, de racursiu, de deformare sau problemele ce țin de semnificația mișcării aparente, în cazul dansului și al cinematografului. Fără a configura o nouă estetică, volumul asigură baza necesară acelei estetici ce tinde să confere acțiunilor ei rigoarea, caracterul univoc și fundamentarea experimentală proprii tezelor formulate în științele exacte.
Rudolf Arnheim a fost profesor emerit de psihologia artei la Universitatea Harvard. De acelaşi autor, la Editura Polirom a mai apărut Forţa centrului vizual. Un studiu al compoziţiei în artele vizuale (2012).
7. Uite cum stă treaba
Autoare: Joan Didion
Editura: Pandora M
De la admirația sa pentru fraza lui Hemingway la povestea Marthei Stewart, a cărei istorie „le-a dat curaj femeilor din țara asta, chiar dacă a devenit o amenințare la adresa bărbaților”, eseurile (12 la număr) lui Joan Didion sunt rodul unei observații acute, al mirării, al incisivității și clarviziunii.
Joan Didion (1934-2021) este autoarea a cinci romane şi a paisprezece cărți de nonficțiune, printre care South and West şi Where I Was From. Volumul ce reuneşte toate operele sale de nonficțiune, We Tell Ourselves Stories in Order to Live, a fost publicat de Everyman’s Library în 2006. În seria Anansi. Ego au mai apărut volumele Anul gândirii magice (recompensat cu National Book Award for Nonfiction) și Nopți albastre. De prizat!
8. Anaximandru din Milet sau nașterea gândirii științifice
Autor: Carlo Rovelli
Editura: Humanitas, 2023
Primii filozofi ai Greciei antice apar în secolul VI î.Cr., în Asia Mică, pe țărmul ionian al Mării Egee: Thales, Anaximandru, Anaximene, Heraclit, Anaxagora. Aristotel îi numește „fizicieni” pentru că, desprinzându-se de tradiția mitică, încearcă să explice fenomenele naturale fără să facă apel la zei. Altfel spus, descoperă și dezvoltă rațiunea pentru a înțelege lumea - o revoluție în gândire care, continuată vreme de două mii șase sute de ani, a condus la știința modernă. O bijuterie!
9. Ruperea vrăjii
Autor: Daniel C. Dennett
Editura: Humanitas, 2023
Filozoful Daniel C. Dennett supune fenomenul religios unei analize cu adevărat ştiinţifice şi multidisciplinare, ţinând seama de imensa complexitate a aspectelor lui antropologice, psihologice, sociale şi istorice, și abordează frontal atât problema originilor, cât şi a semnificațiilor sale în lumea de azi. Ruperea vrăjii pornește de la convingerea autorului că, prin rolul pe care religia continuă să-l joace în conflictele sociale şi politice, ca şi în căutarea de către miliarde de oameni a sensului propriei vieţi, ea este „mult prea importantă pentru a ne putea permite s-o ignorăm”. „Vraja” din titlu este atât tabuul care planează asupra examinării obiective a religiei, cât și religia însăşi. Daniel Dennett își duce demersul la bun sfârşit cu un ireproşabil tact şi respect pentru adevăr. Lectură obligatorie!
10. Adam și Eva. Mărire și decădere
Autor: Stephen Greenblatt
Editura: Humanitas, 2023
„Povestea lui Adam și a Evei își găsește ecou în noi toți. Vorbește despre cine suntem, de unde venim, de ce iubim și de ce suferim. Această vastă rază de acțiune pare să facă parte din felul în care a fost concepută. Deși joacă rolul pietrei de temelie a trei mari religii din lume, ea precedă, sau așa pretinde, orice religie. Surprinde bizarul mod în care specia noastră tratează munca, sexul și moartea - trăsături ale existenței pe care le avem în comun cu orice alt animal - ca obiecte de speculație, de parcă ar fi determinate de o faptă a noastră din trecut, de parcă ar fi putut să fie și altfel” - Stephen Greenblatt.
11. Străveacul și alte vremi
Autoare: Olga Tokarczuk
Editura: Polirom, 2023
Străveacul şi alte vremi este o alegorie despre puterea distructivă a timpului. Romanul are în centru destinul locuitorilor unui mic sat polonez de lângă Kielce, urmărit pe parcursul a peste optzeci de ani, dinainte de Primul Război Mondial până spre sfârşitul perioadei comuniste. Olga Tokarczuk încearcă să opună acestei istorii traumatizante refugiul în mit, combinând fineţea observaţiei psihologice, poezia subtilă a descrierii şi forţa naraţiunii într-un roman cu o amplă perspectivă metafizică. Deh, scriitoare de Nobel…