1. Ne oferă cunoștințe noi. Cărțile sunt o sursă bogată de informații. Vom citi despre subiecte variate și astfel ne vom mări sfera de cunoștințe.
2. Reduce stresul și depresia. O carte ne poate relaxa mai bine decât o plimbare în parc sau decât atunci când ascultăm muzică. Potrivit studiilor, cine citește mai mult are un nivel scăzut al stresului.
3. Dezvoltă creierul. Dacă suntem în permanență stimulați, la nivel mental și antrenăm creierul, păstrându-l activ, asta poate preveni demența și chiar boala Alzheimer. Exercițiile intelectuale mențin creierul sănătos și puternic și îmbunătățesc memoria.
4. Dezvoltă abilități de gândire critică. Dacă citim un roman polițist, de exemplu, mintea noastră va deveni mai ageră și noi - mai perspicace. Gândirea critică este esențială mai ales atunci când avem de luat decizii importante. Citirea necesită ca un individ să gândească și să proceseze informații într-un mod pe care televizorul nu-l poate face.
5. Perfecționează comunicarea, vocabularul și scrisul. Întâlnim cuvinte noi, termeni, dialecte, stiluri de scriere. Cu un vocabular amplu și o scriere pe măsură, comunicarea va fi la fel de complexă.
6. Ajută la concentrare. În stilul nostru de viață aglomerat, atenția ne este îndreptată în direcții diferite în fiecare zi, pe măsură ce încercăm să facem mai multe sarcini în același timp. Toate aceste activități multitasking pot duce la un nivel ridicat de stres și la o productivitate scăzută. Când citim o carte, toată atenția noastră se concentrează pe ceea ce citim. Ochii și gândurile noastre sunt scufundate în detaliile povestirii. Dacă citim cel puțin 20 de minute în fiecare zi, vom fi uimiți de cât de concentrați vom fi pe parcursul zilei.
7. Poate fi un hobby avantajos. Cititul nu doar că ne distrage de la problemele pe care le avem, dar ne ferește și de monotonie. Cărțile sunt surse excelente de recreere.
8. Ne motivează. Dacă citim cărți inspiraționale despre experiențe de viață sau biografii, viața noastră se poate schimba. Asemenea cărți ne încurajează, ne dau sfaturi și ne ajută să ne atingem obiectivele personale.
9. Devenim mult mai empatici. Într-un studiu realizat în Olanda, cercetătorii au arătat că persoanele care au fost „transportate emoțional” de către o carte de ficțiune au experimentat o empatie. Emoții descoperite în carte ne permit să fim conștienți de modul în care diferite lucruri afectează alte persoane și în cele din urmă ne vor îmbunătăți capacitatea de a empatiza mai ușor cu ceilalți oameni.
10. Crește stima de sine. Citind multe cărți, comunicăm mai bine și devenim mai informați în diferite domenii ale vieții. Toate acestea duc la o înaltă stimă de sine.
11. Ne ajută să dormim mai bine. Puține ore de somn duc la o productivitate scăzută, atât a corpului, cât și a minții. Cercetătorii ne recomandă, ca înaintea somnului să fim calmi, liniștiți și să avem mintea cât mai limpede. În loc să ne uităm la TV sau să stăm cu telefonul în față, ne liniștim punând mâna pe o carte.
12. Ne învață despre istorie, oameni, culturi. Prin citirea cărților vom crea o panoramă a altor locuri, oameni și culturi. Cărțile ne extind orizonturile și ne permit să vedem alte țări, alte persoane și o mulțime de lucruri pe care nu ni le-am imaginat niciodată.
13. Dezvoltă capacitatea de a socializa. Oricând putem să împărtășim ce citim cu familia, prietenii sau colegii. Toate acestea cresc capacitatea noastră de a socializa, mai ales că, în lumea smartphone-urilor, interacțiunea cu ceilalți e diminuată.
14. Nu există efecte secundare. Petrecem foarte mult timp în fața televizorului, a telefoanelor mobile și a jocurilor video, iar asta ne poate afecta ochii pe termen lung. Cărțile sunt sigure: nimeni nu a orbit citind prea mult.
15. Sunt mai bune decât filmele. O mulțime de filme sunt făcute după cărți. Dar dacă citim cartea, apoi vedem filmul, cu siguranță vom observa că aproape întotdeauna cartea este mult mai bună.
Cum încurajăm copiii să citească
Cel mai important mod prin care părinții le pot insufla copiilor plăcerea lecturii este să înceapă să le citească de mici. Micuții asociază vocea caldă a părinților/bunicilor cu cărțile, iar dacă cititul să face cu entuziasm și bucurie, emoțiile vor fi preluate și de copii. După ce învață să citească singuri, puteți face cu rândul: continuați să le citiți cu voce tare, apoi schimbați rolurile, lăsându-i pe ei să citească. Evitați să folosiți cititul ca o pedeapsă, pentru că va căpăta valențe negative. De asemenea, când cititul face parte din rutina de somn de la vârste foarte mici, această activitate devine o obișnuință pentru copii și ei vor fi cei care vor cere să li se citească.
Cum alegi cărțile potrivite pentru micuț
1. Ține cont de vârsta lui. Cărțile sunt concepute pentru nivelul de înțelegere a copilului. Dacă alegi să-i citești o carte destinată copiilor de 5-6 ani, e posibil ca micuțul tău de doar 3-4 ani să-și piardă interesul.
2. Ține cont de lucrurile care îl pasionează. E important să vezi care sunt cărțile care-i plac și care îi mențin vie atenția, ca mai apoi să te orientezi către unele asemănătoare. Odată ce crește și își va exprima singur preferințele și domeniile de interes.
3. Orientează-te către cărți cu ilustrații atractive. Ilustrațiile transformă lectura într-o activitate mai plăcută, mai distractivă și chiar mai simplă.
În 2019 - și lucrurile nu s-au schimbat în bine de atunci - România se afla pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. Potrivit Eurostat, 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an, în timp ce doar 16% declară că citesc cel puțin o carte pe lună. De asemenea, 35% susțin că nu au citit niciodată o carte. În 2022, același Eurostat susținea că doar 6,2% din români citesc cărţi, România menținându-se pe ultimul loc în acest domeniu.