x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți cu peceți de taină

9 cărți cu peceți de taină

de Florian Saiu    |    21 Mar 2024   •   09:00
9 cărți cu peceți de taină

Dacă înțelegi trecutul - se spune -, vei ști să trăiești prezentul fără teama/ezitarea de a-ți construi un viitor scuturat de erorile înaintașilor. Vă las aici, întru întărirea acestui adevăr (din păcate, prea puțin luat în seamă), câteva recomandări din domeniul istoriei. Și nu numai.

1. Transilvania. Lacrimi și cruci

Autor: Radu-Materi Todoran

Editura: Școala Ardeleană, 2024

Toate întâmplările din această carte s-au petrecut demult, în Munții Apuseni din Transilvania, în Țara Moților, a Zarandului și a Ardealului. Pe vremea când moții adevărați își purtau părul legat ca strămoșii lor, se uitau prin gaura unui florin de aur și vedeau ielele jucând în lumină, apoi vorbeau cu spiritele locului care îi învățau unde să găsească aurul, dar și că bogățiile din inima muntelui sunt numai ale lor. Pe vremea când Revoluția din 1848 cuprinsese toate țările din Imperiul Austriac, iar Avram Iancu, nepotul preotului ortodox Gheorghe Iancu, participant la Răscoala lui Horea din 1784, poposea în casele oamenilor care îi dăruiau tot aurul lor, fiind convinși că el este singurul conducător în stare să lupte până la capăt pentru ca ei, moții, să-și recâștige pământurile și pădurile pierdute. Pe vremea când pe pământ mai călcau Sfinții Mărturisitori ai Ardealului, Cuviosul Sofronie și Sfântul Atanasie Todoran, născut într-o familie de țărani liberi și înrudit cu strămoșii poetului George Coșbuc. Pe vremea când se făceau nunți fără mireasă, tocmai când se trecuse bine floarea de salcâm. Pe vremea când erau școli de solomonari și doar câțiva copii însemnați puteau învăța, în peștera lui Zamolxes, meșteșugul străvechi al aducerii ploii, grindinei, belșugului și bunăstării. Pe vremea când Blajinii, oameni rămași suspendați undeva între cer și pământ, nici vii, nici morți, poate doar rătăciți, le dădeau semne celor vii, transmițându-le mesajul lor printr-un cântec de fluier. Pe vremea când haiducii purtau la brâu cuțite lungi cu plăsele de os și nu se mulțumeau cu jumătăți de măsură.” - Alina Hucai

2. Căderea

Autor: Vladislav Zubok

Editura: Litera, 2024

Traducere: Gabriel Tudor

În 1945, Uniunea Sovietică ținea sub control jumătate din Europa și era membră fondatoare a Națiunilor Unite. Până în 1991 a ajuns să dețină o armată de patru milioane de oameni, dotată cu cinci mii de focoase nucleare, și era al doilea producător de petrol din lume. Dar, la scurt timp, URSS a alunecat într-o criză economică și a fost sfâșiată de separatismul naționalist. Colapsul Uniunii Sovietice a fost una dintre schimbările de mare impact ale secolului XX.

La treizeci de ani de la acele evenimente, Vladislav Zubok readuce în atenție ultimii ani ai URSS, respingând ideea că destrămarea ordinii sovietice era inevitabilă. Autorul arată cum reformele politice eronate ale lui Gorbaciov, care aveau drept scop modernizarea și democratizarea Uniunii Sovietice, au privat guvernul de resurse și au întărit separatismul. Volumul pune într-o lumină nouă populismul democratic rus, lupta țărilor baltice pentru independență, criza financiară sovietică și fragilitatea puterii statului autoritar.

3. Bizanțul și cruciadele

Autor: Jonathan Harris

Editura: Baroque books, 2023

Traducere: Mihai Moroiu

Vreme de șapte sute de ani bizantinii au pus baza unui sistem de valori care a plasat Constantinopolul, și nu Roma sau Ierusalimul, în centrul lumii. Atitudinile împăraților lui au reflectat această superioritate și au condus la tensionarea relațiilor cu forțele cruciate în ceea ce privește strategia militară și diplomatică.

În același timp, bogățiile și sofisticarea marelui oraș au lăsat o puternică impresie în rândul cruciaților, care, în cele din urmă, a fost fatală pentru încercările de a reface unitatea creștină. În aprilie 1204, Cruciada a IV-a, condusă de dogele venețian Henrico Dandolo, a cucerit și a prădat Constantinopolul, anunțând sfârșitul unei dominații bizantine, aproape milenare, în Răsărit.

O veritabilă lecție de istorie!

4. Scurtă istorie a Indiei

Autoare: Anne Viguier

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Nicolae Constantinescu

India a fost percepută dintotdeauna ca o lume în sine, fascinantă prin diversitatea bogățiilor sale, prin mozaicul de etnii, limbi, caste și cutume, prin civilizațiile și religiile care au înflorit aici de-a lungul timpului. Pelerini atrași de spiritualitatea ei, negustori de mirodenii, călători și aventurieri i-au străbătut teritoriul în toate epocile, lăsând mărturii pline de admirație sau perplexe despre societatea indiană.

Într-o lucrare densă și bine structurată, Anne Viguier ne poartă prin 5.000 de ani de istorie a Indiei, de la misterioasa civilizație de pe valea Indusului, contemporană cu Egiptul și Mesopotamia antice, până la obținerea independenței în 1947 și crearea Uniunii Indiene, trecând prin momente esențiale precum crearea Imperiului Mogul sau cucerirea britanică. Un capitol special este consacrat perioadei contemporane, când „țara celor o mie de zei” cunoaște o dezvoltare industrială accelerată și, sub guvernarea unui lider autoritar, aspiră la statutul de superputere.

5. Împărătese în purpură

Autoare: Judith Herrin

Editura: Baroque books, 2022

Traducere: Mihai Moroiu

Palate și mănăstiri, strălucire și austeritate, dezbinări, iubiri și viclenie, războinici și patriarhi, trădări, ceremoniale de curte și mirese alese, mătăsuri, catifele, brocarturi și foșnet de intrigi. 

O reformulare curajoasă a modului în care percepem prezența împărăteselor care au modelat secole prin stăruința lor înțeleaptă, prin impunerea suveranității imperiale cu pricepere nebănuită și, mai des decât ne-am închipui, prin strategii nemiloase, salvând Bizanțul de la o artă pur simbolică și decorativă și redându-i lumea sa complexă, nesupusă și profund religioasă.

6. Biserica ortodoxă de răsărit

Autor: John Anthony McGuckin

Editura: Baroque books, 2023

Traducere: Mihai Moroiu

„Scrisă într-un Occident și pentru un Occident în care ignoranța, prejudecățile și răstălmăcirile la adresa Ortodoxiei nu sunt o raritate, cartea Părintelui John Anthony McGuckin, preot din Diaspora al Bisericii Ortodoxe Române, este nu numai o prezentare sintetică, istorică și doctrinară a Ortodoxiei de la origini până azi, ci și un răspuns și o invitație făcute, cu farmec și cu o erudiție bine disimulată, oricui este curios să afle felul în care caracteristicile Bisericii Primare s-au păstrat, de-a lungul istoriei, în sânul Bisericii Ortodoxe de Răsărit și se regăsesc integral în ea până azi. Cartea este atât de bine scrisă, încât chiar și răsăriteanul «născut» ortodox, citind-o, s-ar putea să aibă surpriza să descopere că nici măcar el însuși nu e străin de unele dintre prejudecățile care bântuie Apusul în legătură cu Bizanțul și cu moștenirea sa, nici de informații deformate, luate drept adevăruri definitive, și că nu e încă un cunoscător chiar atât de fidel și de rafinat al Tradiției și al Ortodoxiei.” Ierom. Agapie Corbu, consultant științific

7. Jocul poeziei

Autor: Ion Pop

Editura: Școala Ardeleană, 2024

„Departe de a fi exhaustivă - nici ca suprafață a textelor abordate, nici ca acoperire tematică și a interpretării -, încercarea de față se vrea doar o incursiune într-un spațiu liric cu mult mai bogate valențe. Împotriva suspiciunii străvechi ce va fi planând, de la Platon până la Kant și la mai toți filosofii, asupra jocului, fie el și poetic, ni s-a părut, parcurgând un număr de opere, că putem descoperi (sau redescoperi) în multiplele lui înfățișări, chiar și sub aparența „gratuității”, câteva înțelesuri existențiale majore. În fața jocului lumii și a jocului în lume, jocul ca lume al poeziei e, de fapt, acel «real imaginar» care le cuprinde, sub semnul libertății neîngrădite a spiritului uman de a se cunoaște și recunoaște, de-a lungul istoriei, în roluri mereu schimbate, reluate mereu”. - Ion Pop

8. Maeștrii spionajului

Autor: Chris Whipple

Editura: Litera, 2024

Traducere: Carmen Caranfil

Beneficiind de un acces fără precedent la numeroase persoane implicate în decizii de viață și de moarte, care fac parte din activitatea de zi cu zi a celei mai puternice și influente agenții de informații din lume, Chris Whipple ne spune povestea agenției care răspunde doar în fața președintelui Statelor Unite, dar ale cărei activități - spionaj și acțiuni sub acoperire - au loc pe toate continentele. În momente decisive, CIA acționează ca o contrapondere la președinții scăpați de sub control, începând de la mijlocul anilor 1970, cu refuzul lui Richard Helm de a ascunde activitățile infracționale ale lui Richard Nixon, și până la președinția lui Trump, când un avertizor de integritate de la CIA a dat startul procedurilor de impeachment și insurgenți înarmați au luat cu asalt Capitoliul.

O istorie revelatoare și bine documentată, Maeștrii spionajului relatează șapte decenii de activitate a CIA și, pe baza acestora, face predicții despre lucrurile - și amenințările - care vor necesita atenția agenților și analiștilor pe viitor. Incluzând interviuri inedite cu George Tenet, John Brennan, Leon Panetta și David Petraeus, dar și cu cei care au părăsit recent agenția, cartea este o contribuție esențială la înțelegerea evenimentelor actuale.

9. Dostoievski

Autor: Robert Bird

Editura: Litera, 2024

Traducere: Paul S. Grigoriu

Considerat unul dintre marii clasici ai literaturii ruse și universale, Feodor Mihailovici Dostoievski a avut un destin unic nu doar ca scriitor, ci și ca om. Robert Bird, eminent expert în literatură și în cultura rusă, alcătuiește un extraordinar portret al scriitorului rus, punând în evidență legăturile dintre viața lui Dostoievski și marile sale romane. Inspirația pentru temele sociale, politice și religioase din Idiotul, Crimă și pedeapsă, Frații Karamazov sau Demonii se găsește, în viziunea lui Bird, în parcursul existențial al lui Dostoievski. Scriitorul a fost la un pas de moarte în tinerețea sa, în fața plutonului de execuție, fiind grațiat în ultima clipă. A dus o luptă permanentă cu boala și cu lipsa banilor, factori care au conturat atmosfera specifică romanelor sale, una a întunecimilor aproape insondabile ale sufletului, văzute ca anticameră a revelației salvatoare. A fost implicat în marile dispute politice și sociale care au făcut valuri în Rusia țaristă a secolului al XIX-lea, iar gloria recunoașterii ca om de litere a venit abia în ultima parte a vieții sale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×