x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Editura Trei la Târgul de Carte Gaudeamus

Editura Trei la Târgul de Carte Gaudeamus

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Noi 2023   •   07:52
Editura Trei la Târgul de Carte Gaudeamus

Vă invităm să descoperiți cele mai recente și mai utile titluri de psihologie de la standul Editurii Trei din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, organizat între 22 și 26 noiembrie la București.

Dacă vreți să aflați cum poate fi depășită criza vârstei de mijloc sau în ce fel poate fi gestionat mâncatul emoțional, dacă sunteți curioși despre ce (și de ce) mint pacienții și terapeuții în cabinetul de psihoterapie ori dacă doriți să scăpați de regrete, procrastinare și vid interior găsiți cele mai noi apariții ale Editurii TREI la standul 10 din Pavilionul Central de la Romexpo. Program de vizitare: zilnic,  între orele 10:00 şi 20:00. Accesul publicului va fi gratuit.

13. Ce-ar fi fost dacă... Eliberarea de regrete. Ce faci când ești năpădit de regrete, ruminații și autoculpabilizări? În loc să cazi în resemnare, poți folosi regretul ca pe o trambulină către curaj și acceptare de sine. Care e calea? Aflați de la profesorul universitar Robert Leahy, o eminență a terapiei cognitive.

12. Ghid pentru rezolvarea dificultăților psihice ale copiilor și adolescenților. Cum poți să-ți ajuți copilul când dă semne de anxietate, depresie, insomnie, dependență, anorexie, ADHD sau autism? Cui te adresezi, ce specialiști te pot ajuta? Cum are loc o terapie specifică pentru genul acesta de probleme? Și cum pot fi, de fapt, prevenite aceste tulburări? Vă răspund, concret și practic, doi profesori de psihiatria copilului de la Universitatea din Toronto: Pier Bryden și Peter Szatmari.

11. Cartea Roșie – Liber Novus. Ediția fără ilustrații. Cei interesați de frământările interioare și de căutările spirituale ale lui C.G. Jung din vremea Primului Război Mondial, cei care vor să afle cum a luat naștere sistemul jungian de gândire au acum la dispoziție un volum mai ușor de mânuit (în comparație cu ediția ilustrată a Cărții roșii), din care nu lipsesc notele contextuale și studiul introductiv semnate de bine-cunoscutul cercetător Sonu Shamdasani.

10. Procrastinarea. Ce este, de ce ne face probleme și cum o putem gestiona. Dacă v-ați plictisit de sfaturile facile (”Gestionează-ți timpul mai bine!” sau ”Hai, arată că ai voință!”), e momentul să înțelegeți adevăratele cauze ale amânărilor repetate și paralizante. La baza lor, stau emoțiile negative asociate cu anumite sarcini – și de acolo trebuie început dacă vreți să scăpați de obiceiul procrastinării, susține Fuschia M. Sirois, profesoară de psihologia sănătății la Durham University.

9. Tratat de psihoterapie cognitiv-comportamentală. Cursul bine-cunoscutei terapeute și profesoare universitare Irina Holdevici reapare într-o ediție revizuită și adăugită (coautor este Mihaela Negrescu, terapeut și cadru universitar). Cartea prezintă tehnici eficiente pentru tulburările anxioase și depresive, pentru stresul posttraumatic, dar și pentru abuzul de substanțe sau tulburările de personalitate.

8. Mai mult timp pentru suflet. Calea spre vitalitate. Într-o viață anostă și repetitivă, avem nevoie de o reenergizare a lumii noastre lăuntrice, iar punerea la lucru a imaginației, autoanaliza viselor sau exprimarea emoțiilor ne pot ajuta să ne îmbogățim spiritual și să ne regăsim echilibrul psihic, arată Verena Kast, celebră terapeută jungiană și formatoare la Institutul „C.G. Jung” din Zürich.

7. Povestioare terapeutice înainte de culcare. Că e vorba de coșmaruri, enurezis, neîncredere în sine, somatizări sau venirea pe lume a unui nou frățior, pentru fiecare există câte o mică poveste, sugestivă și vindecătoare, care poate face minuni pentru puștii (și puștoaicele) între 5 și 10 ani, ne promite Sabrina Féret-Hubert, specialistă în hipnoterapie ericksoniană și coaching.

6. Empatie și sănătate mentală. Folosirea empatiei în practica psihoterapeutică este un proces mult mai complex și mai dificil decât poate să pară la un prim curs de formare pentru terapeuți. Profesorul emerit american Arthur J. Clark explică, pe baza unor dialoguri client-practician, în ce fel empatia poate ajuta la cunoașterea și înțelegerea profundă a vieții lăuntrice a clientului.

5. Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu. Subtitlul cărții este poate chiar mai sugestiv: Și de ce contează cine spală vasele. Da, oricât de paradoxal sună, există anumite conflicte, pe anumite subiecte, care pot salva relația de cuplu! Terapeută de cuplu, Joanna Harrison oferă un ghid practic (dar și empatic) pentru manipularea ”cartofilor fierbinți” din cuplu – de la gestionarea relațiilor cu socrii și a vieții sexuale, până la împărțirea sarcinilor casnice sau gestionarea faptului că cei doi au profesii care îi țin (o vreme) în orașe diferite, la distanță.

4. Analiza rezistențelor. Psihiatră și conferențiară la Harvard Medical School, Matha Stark îndeamnă specialiștii (psihanaliști sau nu) să înțeleagă mizele apărărilor construite de pacienți și să-i ajute să-și conștientizeze și să-și folosească tendința către însănătoșire, blocată adesea de temeri care-i țin pe loc, dar și de o neacceptare a prezentului.

3. Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru. „Criza vârstei de mijloc” și tensiunile la care ajungem când, pe la 40-50 de ani, nu mai știm cine suntem și ce vrem de fapt sunt discutate, dintr-o perspectivă jungiană, de către Silviu Dragomir, cofondatorul Editurii Trei și analist format la C.G. Jung-Institut din Zürich. Cartea alternează registrul confesiv, analiza mitologică și studiile de caz (analize ale unor vise semnificative), oferind căi spre ieșirea din rutină și găsirea adevăratului sens al vieții.

2. Emoții în farfurie. Cum să faci pace cu tine și cu tine și cu farfuria ta. Terapeută și promotoare a proiectului lărgit „Emoții în farfurie”, Ancuța Coman-Boldișteanu invită cititorii „să privească în spatele cortinei”, să înțeleagă motivele supraalimentării și, apoi, să simtă și să inițieze schimbarea, parcurgând o serie de pași concreți. Autoarea e călăuza ideală: are știință, are empatie, are experiență de cabinet și s-a confruntat, ea însăși, cu „emoțiile din farfurie”.

1. Secrete și minciuni în psihoterapie. Știați că 73% dintre minciunile pacienților nu sunt niciodată descoperite de psihoterapeuții lor? De ce par terapeuții așa de ușor de păcălit? Cum pot fi încurajați pacienții să fie mai sinceri în cabinet? Și, până la urmă, din ce motive ajung clienții să ”ocolească” anumite teme (viață sexuală, droguri, abuzuri etc.)? Barry A. Farber, profesor de psihologie clinică la Columbia University, și colaboratorii săi propun o carte incitantă pentru terapeuți, consilieri sau psihiatri, dar și pentru cei interesați să înceapă o psihoterapie.

 

×
Subiecte în articol: gaudeamus editura trei Gaudeamus 2023