x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți de inimă roșie

9 cărți de inimă roșie

de Florian Saiu    |    29 Noi 2023   •   06:40
9 cărți de inimă roșie

​​​​​​​Cărți de înțelepciune și fin meșteșug (al gândirii, evident) vă propun astăzi la „Bibliotecă”. Sper să le cercetați (atent), să le îndrăgiți, să le puneți deoparte. Pentru totdeauna. 

1. Lucian Blaga, scrisori către Elena Daniello

Editura: MNLR, 2023

Ediție îngrijită de Helene Rodica Daniello şi Ilie Rad

Volumul Lucian Blaga. „Plin mi-e sufletul meu de tine, plin. Scrisori către Elena Daniello” recuperează aspecte biografice despre cea din urmă perioadă din viaţa şi creaţia lui Lucian Blaga. Cartea conţine 129 de scrisori trimise de Lucian Blaga în perioada 1950-1960, repartizate astfel: 101 către Elena Daniello, 24 către familia Manta (Marioara, Viorica și Cornel), 3 către Helene Rodica Daniello, una către H. Zambaccian. Dintre cele 129 de scrisori ale lui Blaga, 107 sunt absolut inedite. La acestea se adaugă patru poezii inedite, dedicate Rodicăi Daniello. Contextul intim al confesiunii poetului-filosof din scrisori este întregit de celelalte secțiuni ale cărții: patru interviuri cu Elena Daniello, precum şi scrieri ale acesteia despre Lucian Blaga. Valoarea de conținut inedit a acestei cărți-document este susținută şi de secțiunea de anexe, alcătuită din 50 de pagini de fotografii şi facsimile.

2. Dialog despre demnitatea omului

Autor: Fernán Pérez de Oliva

Editura: Humanitas, 2023

Ediție filologică, studiu introductiv, tabel cronologic, traducere și note de Mianda Cioba

Antologia de față cuprinde câteva dintre cele mai importante scrieri ale umanistului spaniol Fernán Pérez de Oliva, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre ele, Dialog despre demnitatea omului. Dacă în Dialogul dedicat dezbaterii asupra condiției umane autorul aduce la lumină o superbă viziune echidistantă despre om al cărei optimism este rezultatul deliberării și pe care, cu entuziasmul celor mai puțin de trei decenii de viață (existența sa meteorică se încheie la numai 37 de ani), o considera expresia vremurilor noi, Discurs despre facultățile sufletului și despre buna lor folosire este o miniatură filozofică în care, pornind de la tema liberului-arbitru și a construirii și desăvârșirii sinelui, Pérez de Oliva intră într-un remarcabil dialog de idei cu scrieri antice și medievale faimoase precum Etica aristotelică ori Summa tomistă. 

Volumul mai cuprinde și două piese argumentative de excepție: în Argument în sprijinul candidaturii pentru ocuparea catedrei de Filozofie morală îl vedem pe profesorul universitar aspirant Oliva desfășurând unul dintre cele mai frumoase discursuri din istoria premodernă a oratoriei spaniole - deopotrivă profesiune de credință a unui intelectual cu certă vocație magistrală și, pentru noi astăzi, o sursă prețioasă de cunoaștere a istoriei intelectuale a Renașterii; iar în Argument în favoarea navigației pe râul Guadalquivir descoperim nu doar o abilă pledoarie în sprijinul unei inițiative cetățenești care ar fi condus la prosperitatea orașului natal, Córdoba, ci și un exercițiu de etică aplicată, un discurs în jurul a ceea ce Kant avea să numească „Moralität”.

3. Calendarul unei vechi iubiri

Autor: Andreï Makine

Editura: Polirom, 2023

Traducere: Alexandra Cozmolici

În loc de introducere în „Calendar”, câteva litere despre autor (sensibil autor!):

Andreï Makine (n. 1957, Siberia) se numără printre cei mai apreciaţi scriitori francezi contemporani după succesul răsunător al Testamentului francez (1995; Polirom, 2002, 2013), distins cu Prix Goncourt, Prix Médicis şi Prix Goncourt des Lycéens. Scrise într-un stil sobru şi evocator inconfundabil, romanele sale au încântat publicul cititor, fiind traduse în peste patruzeci de limbi. La Editura Polirom au mai apărut: Crima Olgăi Arbelina (2001, 2015), Pământul şi cerul lui Jacques Dorme (2004, 2014), Femeia care aştepta (2005, 2019), Iubirea omenească (2007, 2017), Recviem pentru Est (2008, 2015), Viaţa unui bărbat necunoscut (2010, 2016), Cartea scurtelor iubiri eterne (2011, 2016), O femeie iubită (2013), Patria locotenentului Schreiber (2015), Pe vremea fluviului Amur (2017), Arhipelagul altei vieţi (2017) şi Dincolo de frontiere (2020).

De citit!

4. Stalin. Curtea țarului roșu

Autor: Simon Sebag Montefiore

Editura: Polirom, 2023

Traducere: Cătălin Drăcșineanu

Cine era băiatul gruzin care a ajuns să conducă imperiul vechilor ţari? Cine juca pentru el rolul lui Göring, Himmler şi Goebbels? Cum trăiau familiile celor mai puternici oameni din Uniunea Sovietică? Pornind de la surse de multe ori inedite, Simon Sebag Montefiore descrie viaţa la „curtea imperială” sovietică, unde liderul se distrează jucând jocul mortal al puterii, iar printre femei şi copii se amestecă zilnic asasini şi fanatici. Stalin şi apropiaţii săi acordă imense privilegii prietenilor, mănâncă şi beau fără măsură în timpul cinelor de la Kremlin ori Kunţevo şi organizează războiul împotriva Germaniei, într-o lume a trădării, crimei şi promiscuităţii în care soarta fiecăruia se poate schimba într-o clipă. 

Montefiore ne oferă portretul inegalabil al unui Stalin pasionat de film, muzică şi literatură, care îşi iubeşte familia, dar nu ezită să-şi elimine brutal adversarii.

5. Fata care s-a transformat în bețișoare

Autoare: Natsuko Imamura

Editura: Humanitas Fiction, 2023

Traducere: Magdalena Ciubăncan

După succesul internațional pe care l-a avut cu romanul Femeia cu fusta violet, Natsuko Imamura ne propune volumul Fata care s-a transformat în bețișoare. Trei figuri feminine și parcursul lor dinspre copilărie spre maturitate sunt surprinse în aceste povestiri, prima dintre ele, cea care dă și titlul cărții, fiind adaptată pentru teatru radiofonic și transmisă în Japonia în 2022. Profund însingurate, tânjind după o formă de atașament pentru care niciun sacrificiu nu li se pare prea mare, cele trei protagoniste se mișcă într-o lume uneori senzorială, alteori erotizată, care glisează cu ușurință dintr-un escapism de tip manga în tot atâtea încercări de a fugi de singurătate și respingere.

6. Crimele lui Alice

Autor: Guillermo Martinez

Editura: Rao, 2023

Traducere: Iuliana Potcoavă

Oxford, 1994. Frăția Lewis Caroll hotărăște să publice jurnalele personale ale autorului cărții Alice în Țara Minunilor. Kristen Hill, o tânără bursieră, începe un demers pentru a strânge la un loc caietele originale și dezleagă misterul unei pagini, care, în mod straniu, a fost smulsă din jurnal. Totuși, Kristen nu reușește să ajungă, pentru a-și face cunoscută descoperirea, la întrunirea Frăției. Urmează o serie de crime al căror scop pare a fi împiedicarea elucidării secretului acestei pagini. Cine vrea să-l ucidă pe mesager? Care este adevăratul dirijor care se ascunde în spatele acestor crime? Cine și de ce se folosește de cartea lui Alice pentru a ucide? 

Mister, suspans, sclipiri (dramatice)…

7. Monarhul umbrelor

Autor: Javier Cercas

Editura: Rao, 2023

Traducere: Alexandra-Oana Safta

La mai mai bine de 15 ani de la publicarea romanului Soldații de la Salamina, Javier Cercas reia tema Războiului Civil într-un roman mult mai intim și mai personal, care investighează trecutul atât de incomod al familiei sale. 

Tulburător!

8. De-a dacii și romanii

Autor: Dan Alexe

Editura: Humanitas, 2023

„Explicația că latinofonii - proto-românii - se retrăgeau în munți vreme de secole în timpul «invaziilor» este de o absurditate atât de mare, încât e uluitor că a putut fi acceptată de-atâta timp. Pentru ca o populație compactă să trăiască secole în munți, ar trebui să avem așezări atestate arheologic, fortărețe și drumuri. Carpații nu pot fi străbătuți de-a lungul crestelor altfel zis, nici astăzi, cu excepția unor alpiniști puși pe record, nu s-ar putea merge de la sud la nord, de-a lungul piscurilor, din trecătoarea Brașovului spre Bucovina. O populație sărăcită, fugită în munți vreme de secole, și-ar pierde rapid unitatea lingvistică și am avea azi nații romanice distincte între Făgăraș și Maramureș. Apoi, îngustele văi ale Carpaților nu prezintă, arheologic, absolut deloc urmele unei ocupări vechi din partea unei populații masive. La fel cum toponimia și hidronimia munților Carpați nu sunt romanice, ci majoritar slave. Misterioasa populație a strămoșilor noștri care de-a lungul «mileniului de tăcere» (271-1241) e presupusă a fi trăit în munți, în vreme ce câmpia a fost ocupată secole la rând de goți, slavi și cumani, nu a lăsat nici o urmă!” - Dan Alexe

Oare?

9. Icar 89

Autor: Dan Perșa

Editura: Humanitas, 2023

Un orășel de provincie a cărui inimă murdară pare să fie centrul de colectare a deșeurilor. Un labirint de gunoaie în care doi tineri ingineri stagiari încearcă să-și croiască drum. Unul spre ierarhia lumii întunecate, asmuțind porcii și profitând de haos, altul spre o lume mai înaltă, a ficțiunii pe care o construiește în scris. Singura libertate, orwelliană, este visarea într-o colivie uriașă, adusă cu macaraua și montată în mijlocul apartamentului mizer. Revolta socială aduce împreună o mulțime care își leapădă pieile de porc, redevenind oameni. Peste toate domnește un ochi cu genele pline de noroi uscat.

 „Cum ne-am putea elibera din comunism? Cum am putea evada? De la aceste întrebări deznădăjduite pornea romanul acesta în anul 1986, când am scris prima pagină. Soluţiile idealiste ale protagonistului scriitor au fost brusc spulberate de intervenţia istoriei: Revoluţia din 1989. Realul se revărsa acum în vechiul roman, care devenea un palimpsest: gânduri se ştergeau pentru a fi înlocuite de altele, peste sentimentele mele de altădată veneau unele noi şi se stratificau. Treptat structura lui s-a limpezit şi a devenit un roman despre anul 1989”, - Dan Perșa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi poezii dialog testament povestiri